Arnica: Kesan dan aplikasi

Apakah kesan arnica?

Tumbuhan ubatan purba arnica (Arnica montana, arnica gunung) diiktiraf sebagai ubat tradisional, tetapi hanya boleh digunakan secara luaran pada kulit.

Hanya bunga tumbuhan ubatan (Arnicae flos) digunakan secara perubatan. Ia mengandungi lakton sesquiterpene daripada jenis helenanolide, flavonoid, minyak pati (dengan timol), asid karboksilik fenolik dan kumarin. Bahan-bahan ini mempunyai kesan anti-radang, pembasmi kuman dan analgesik.

Apakah kebaikan arnica? Ia boleh digunakan secara luaran untuk pelbagai aduan dan penyakit. Ini termasuk

 • Keradangan membran mukus mulut dan tekak
 • Keradangan folikel rambut (bisul)
 • Ruam lampin (dermatitis lampin)
 • Keradangan akibat gigitan serangga
 • otot reumatik dan sakit sendi
 • phlebitis dangkal
 • Lebam, terseliuh dan lebam dengan gejala sakit, bengkak, lebam, sekatan pergerakan, kebas kawasan yang terjejas
 • Melecur (termasuk selaran matahari)
 • Pengumpulan cecair dalam kulit dan subkutis akibat gangguan dalam sistem limfa (limfoedema)

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan arnica?

Sesetengah orang mempunyai tindak balas alahan terhadap arnica. Mereka yang terjejas hendaklah berhenti menggunakan tumbuhan ubatan dan berjumpa doktor.

Penggunaan pada kulit yang rosak boleh menyebabkan keradangan kulit dengan bengkak dan melepuh.

Jika persediaan arnica digunakan secara tidak betul dan/atau dalam kepekatan yang terlalu tinggi (cth sebagai tincture yang tidak dicairkan), tindak balas kulit toksik sering berlaku dengan pembentukan lepuh dan juga kematian tisu kulit (necrotization).

Diambil secara dalaman, arnica boleh menyebabkan kesan sampingan seperti cirit-birit, pening, hidung berdarah dan aritmia jantung. Atas sebab ini, persediaan tumbuhan ubatan tidak boleh digunakan secara dalaman. Walau bagaimanapun, pencairan homeopati tidak berbahaya.

Bagaimanakah arnica digunakan?

Terdapat pelbagai cara untuk menggunakan arnica - kadang-kadang sebagai ubat rumah, selalunya dalam bentuk persediaan siap sedia.

Semua persediaan yang mengandungi arnica hanya boleh digunakan secara luaran dan hanya pada kulit yang tidak cedera.

Arnica sebagai ubat rumah tangga

Tumbuhan ubatan ini digunakan terutamanya dalam bentuk tincture arnica, tetapi kadang-kadang juga sebagai infusi. Arahan berikut digunakan untuk kanak-kanak berumur sepuluh tahun ke atas dan orang dewasa:

Untuk membuat tincture arnica, goncang sekitar sepuluh gram bunga setiap hari selama seminggu dalam sama ada 100 mililiter spirit dilutus (alkohol cair) atau 70 peratus isopropanol. Ini membebaskan bahan-bahan.

Arnica tincture biasanya dicairkan dengan air sebelum digunakan kerana ia lebih diterima: anda boleh menggunakan tincture yang dicairkan tiga hingga sepuluh kali untuk memampatkan atau menggosok untuk merawat penyakit radang sendi reumatik, bisul, gigitan serangga, limfoedema, lebam, terseliuh, ketegangan atau lebam . Pencairan sepuluh kali ganda disyorkan untuk rawatan selaran matahari.

Hanya sapukan kompres arnica dan tuam pada kawasan kulit yang lebih besar untuk masa yang singkat - maksimum 30 minit.

Arnica tincture boleh digunakan sebagai ubat kumur untuk keradangan membran mukus mulut dan tekak. Pencairan sepuluh kali ganda dengan air masak disyorkan untuk ini.

Untuk membuat infusi arnica, tuangkan 100 mililiter air panas ke atas dua hingga empat sudu teh bunga arnica (satu hingga dua gram) dan tapis selepas lima hingga sepuluh minit. Anda boleh menggunakan infusi yang disejukkan untuk menyejukkan kompres atau tuam - contohnya untuk gigitan serangga, lebam atau selaran matahari.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Persediaan siap dengan arnica

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan arnica

 • Elakkan sentuhan langsung arnica dengan mata dan luka terbuka.
 • Jangan rawat kawasan besar dengan tincture arnica yang tidak dicairkan (risiko keradangan kulit dengan pembentukan lepuh)! Hanya gunakan tincture yang dicairkan untuk kawasan kulit yang lebih besar.
 • Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan tincture yang tidak dicairkan pada kawasan kecil gigitan serangga.
 • Jika anda diketahui alah kepada asteraceae, anda tidak boleh menggunakan persediaan bunga arnica.
 • Sebagai langkah berjaga-jaga, bincangkan penggunaan tumbuhan ubatan semasa mengandung dan menyusu dengan doktor terlebih dahulu.
 • Anda juga harus berunding dengan doktor sebelum menggunakan persediaan arnica pada kanak-kanak. Pakar sering menasihati terhadap penggunaan arnica pada kanak-kanak di bawah umur sepuluh tahun.

Bagaimana untuk mendapatkan arnica dan produknya

Anda boleh mendapatkan bunga arnica kering dan persediaan sedia berdasarkan mereka (berwarna, gel, krim, minyak urut dll. dengan arnica) di farmasi dan kadangkala di kedai ubat.

Sebelum memulakan rawatan, sentiasa baca risalah pakej yang berkaitan atau tanya doktor atau ahli farmasi anda cara menggunakan dan dos sediaan berkenaan dengan betul.

Apakah arnica?

Arnica (Arnica montana) berasal dari kawasan yang lebih tinggi di utara, timur dan tengah Eropah, di mana ia tumbuh di hutan miskin kapur dan padang rumput gunung. Walau bagaimanapun, ia kini telah menjadi jarang - sebahagiannya kerana ia dikumpulkan terlalu intensif pada masa lalu dan sebahagian lagi kerana padang rumput gunung sering dibaja secara berlebihan.

Tumbuhan ubatan itu membentuk batang herba kasar sehingga 60 sentimeter tinggi, yang tumbuh dari roset empat hingga enam daun terletak dekat dengan tanah. Ia berbulu dan mempunyai satu atau dua pasang daun pendek, bertentangan, dengan dua gugusan bunga yang lebih kecil biasanya berkembang dari ketiak sepasang daun atas. Akhirnya, sekuntum bunga kuning terang bercambah dari hujung batang.