Arnica Menyembuhkan Kecederaan Luaran

Sudah Kneipp memuji Arnica dalam nada tertinggi. Bahan-bahan dari bunga kuning kuning telur Arnica membantu terutamanya dengan kecederaan luaran. Dalam kesusasteraan naturopati seseorang menemui berulang-ulang bahagian teks, di mana pastor Sebastian Kneipp memuji pelbagai kesan Arnica. Walaupun pada zamannya, klasik Kneipp untuk merendam kompres dengan berwarna arnica dan sapukan pada lebam, kekejangan atau sakit otot. Menurut tulisan Kneipp, kecederaan selalu sembuh dengan bantuan arnica.

Sejarah arnica

Arnica mengalami nasib yang sama seperti tanaman ubat lain. Pada Zaman Pertengahan, keberkesanannya diketahui, tetapi kemudian semakin lama semakin hilang. Hanya petani yang menanam tanaman di kebun mereka dan menyiapkan warna dari akar dan bunga, yang mereka gunakan untuk penyakit keradangan dari semua jenis. Ketika pada abad yang lalu minat terhadap tradisional perubatan herba berkembang lagi, sains juga menangani lebih intensif dengan arnica. Bunga abadi dengan kuning kuning bunga tumbuh terutamanya di kawasan alpine di sebahagian besar Eropah. Ia memerlukan kawasan yang berasid dan kekurangan nutrien dan oleh itu tumbuh dengan baik di padang rumput kasar, padang rumput dan padang rumput yang tidak terlalu kering.

Pada zaman dahulu, lereng padang rumput yang cerah di kawasan pegunungan tinggi ditutupi dengan bunga kuning terang dalam jumlah besar pada bulan-bulan musim panas. Ini mungkin dari mana nama popular "Bergwohlverleih" berasal. Kerana intensifikasi pertanian, habitat semula jadi mereka semakin menurun dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Hari ini, arnica menjadi jarang dan berada dalam senarai merah spesies terancam. Di Jerman, ia dilindungi dan mungkin tidak dapat dikumpulkan.

Farmasi Arnica

Dalam Farmakope Eropah, bunga arnica (Arnicae flos) digambarkan sebagai bahan aktif tumbuhan secara perubatan. Untuk persediaan farmaseutikal, perbungaan keseluruhan kering atau hancur dari Arnica montana pelbagai digunakan. Untuk tujuan ini, tanaman herba setinggi 40 hingga 60 sentimeter ditanam di ladang. Para saintis dapat mengenal pasti helenalin anti-radang semula jadi sebagai bahan aktif utama. Ia juga mempunyai sifat analgesik dan antiseptik. Melindungi sel flavonoid dan minyak pati melengkapkan profil aktif bunga arnica.

Bunga Arnica digunakan secara luaran sebagai tapal atau penyediaan salap. Ini tidak boleh hilang di mana-mana kabinet ubat, kerana mereka telah membuktikan diri mereka sebagai pertolongan pertama untuk kecederaan luaran dalam bentuk apa pun. Mereka membiarkan lebam, kekejangan, keseleo dan lecet mereda dengan lebih cepat dan melegakan keluhan otot dan sendi reumatik. Arnica tinctures dari farmasi, dicairkan mengikut arahan pakej, sesuai untuk mulut bilas untuk penyakit mulut dan gusi. Arnica dalam pelbagai potensi (pencairan) juga merupakan ubat yang popular di homeopati. Bidang penerapannya di sini merangkumi semua akibat kecederaan.

Kesan sampingan arnica

Oleh kerana helenalin mempunyai kesan toksik apabila digunakan secara dalaman dan boleh membawa kepada cirit-birit, peningI atau berbahaya aritmia jantung, penggunaan dalaman persediaan arnica tidak digalakkan hari ini - kecuali di homeopati. Seperti kebanyakan komposit lain, alergi, misalnya ekzema dengan lepuh, juga boleh berlaku dengan arnica setelah penggunaan yang berpanjangan. Dalam kes ini, doktor harus berunding. Dalam konteks ini, kerja penyelidikan intensif telah membuahkan hasil: kini terdapat kajian dengan kultivar yang bebas daripada bahan alergi.