Terapi Seni: Sesuai untuk Siapa?

Apa itu terapi seni?

Terapi seni tergolong dalam terapi kreatif. Ia berdasarkan pengetahuan bahawa mencipta gambar dan aktiviti seni lain boleh memberi kesan penyembuhan. Matlamatnya bukan untuk mencipta karya seni, tetapi untuk mendapatkan akses ke dunia dalaman seseorang. Dalam terapi seni, gambar atau arca menjadi cermin jiwa.

Terapi seni membina disiplin yang berbeza. Bergantung pada institut latihan, ia termasuk, sebagai contoh, pendekatan kognitif-tingkah laku, psikologi mendalam, antropologi atau sistemik. Dalam psikologi mendalam, terapi seni kadangkala juga dirujuk sebagai Gestalt atau terapi lukisan. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh dikelirukan dengan terapi Gestalt, yang merupakan bentuk psikoterapi bebas dengan pendekatan kemanusiaan.

Bilakah seseorang melakukan terapi seni?

Melalui terapi seni, mereka yang terjejas mempunyai peluang untuk menyatakan diri mereka tanpa kata-kata. Oleh itu, kaedah terapi ini juga sesuai untuk penghidap demensia atau kecacatan mental.

Apa yang anda lakukan dalam terapi seni?

Matlamat penting dalam terapi seni ialah pesakit itu sendiri menjadi aktif secara kreatif dan mengenali dirinya dengan lebih baik. Hasil kerja tidak dinilai. Ini sepatutnya membolehkan pesakit mencuba sesuatu tanpa halangan, bebas daripada konvensyen dan tanpa rasa takut "membuat kesilapan".

Bangunan perhubungan

Seperti dalam mana-mana terapi, hubungan kepercayaan mesti diwujudkan terlebih dahulu antara ahli terapi dan pesakit. Hubungan yang baik menyumbang secara signifikan kepada proses terapi yang berjaya.

Pengenalpastian masalah

Kelebihan terapi seni ialah ekspresi keadaan dalaman pada mulanya tidak memerlukan kata-kata. Namun begitu, perbualan antara ahli terapi seni dan pesakit memainkan peranan yang penting.

Untuk melakukan ini, ahli terapi seni mula-mula menerangkan dengan cara yang tidak menghakimi apa yang dia lihat dalam lukisan atau arca yang dipersoalkan. Dalam terapi kumpulan, para peserta juga bercakap antara satu sama lain tentang apa yang mereka anggap dalam karya seni masing-masing.

Penyelesaian masalah

Terapi seni bukan sahaja membantu pesakit untuk mengenali masalah, tetapi juga untuk mengatasinya. Untuk melakukan ini, ia menggunakan teknik dari psikologi mendalam, terapi tingkah laku atau kaedah lain.

Untuk mencari cara baru mengatasi, ahli terapi seni menggunakan bukan sahaja perbualan tetapi juga bekerja dengan karya seni. Pesakit sering mendapati kemungkinan mengekspresikan diri mereka dalam warna dan bentuk untuk melegakan.

Terapi seni menawarkan pelbagai kemungkinan. Melalui pelbagai kaedah dan bahan yang berbeza, hampir setiap pesakit menemui ekspresi kreatif yang sesuai dengan mereka. Walau bagaimanapun, ahli terapi seni juga menggalakkan pesakit untuk mencuba warna, bahan atau kaedah reka bentuk yang baru atau tidak dikenali. Meneroka laluan baru menguatkan keupayaan pesakit untuk menyelesaikan masalah.

Apakah risiko terapi seni?

Gambar atau arca boleh membangkitkan kenangan pahit dalam diri pesakit. Terutama dalam kes gangguan psikologi, tetapi juga dalam kes demensia, ini boleh membawa kepada beban emosi, yang mempunyai kesan negatif terhadap perjalanan terapi. Akibatnya, keadaan mental pesakit boleh merosot. Seorang ahli terapi seni yang berpengalaman dapat melihat perubahan sedemikian pada pesakit dan mengatasinya.

Apakah yang perlu saya ingat selepas terapi seni?

Dalam sesetengah kes, keadaan pesakit semakin merosot selepas sesi terapi. Walau bagaimanapun, jika kemerosotan itu hanya jangka pendek, tidak perlu risau. Berurusan dengan perasaan yang menyakitkan adalah langkah pertama ke arah perubahan positif. Ketakutan atau kebimbangan yang sedia ada harus dibincangkan oleh individu yang terjejas dengan ahli terapi seni mereka.