Arteriograf

Arteriograf adalah sistem pengukuran yang dipatenkan secara klinikal dan saintifik yang dapat digunakan untuk menilai pelbagai parameter pengukuran sistem vaskular arteri. Aplikasi utama arteriograf adalah dalam visualisasi kekakuan arteri. Kekakuan arteri sendiri menggambarkan kedua-dua sifat struktur dan fungsi vaskulatur arteri. Untuk penilaian tepat pembuluh darah arteri, diperlukan beberapa parameter, yang masing-masing dapat dinilai dengan kepekaan tinggi menggunakan arteriograf (kepekaan: peratusan pesakit yang berpenyakit di mana penyakit dikesan dengan penggunaan ujian, iaitu, hasil ujian positif berlaku ).

Petunjuk (bidang permohonan)

  • Penentuan halaju gelombang nadi - halaju gelombang nadi, dinyatakan dalam meter per saat, menggambarkan kelajuan gelombang tekanan yang dihasilkan melalui sistem vaskular arteri. Berbanding dengan halaju aliran, halaju gelombang nadi lebih tinggi. Parameter yang menentukan untuk halaju gelombang nadi adalah keanjalan kapal. Semakin kaku dinding kapal, semakin cepat gelombang nadi. Oleh itu, halaju gelombang nadi adalah faktor penting dalam penilaian kekakuan kapal arteri, sejak adanya arteriosclerosis meningkatkan kekakuan kapal dengan ketara. Halaju gelombang nadi sangat penting kerana dikaitkan dengan peningkatan kematian pesakit (kematian) apabila halaju meningkat dengan ketara.
  • Penentuan indeks augmentasi - indeks augmentasi AIx mewakili parameter kekakuan vaskular yang terdiri daripada perbezaan antara dua parameter yang berbeza, sistolik darah tekanan dan diastolik tekanan darah. Menurut kajian baru-baru ini, penentuan indeks augmentasi dapat digunakan untuk meningkatkan penilaian kerosakan arteri yang ada.
  • Penentuan aorta pusat darah tekanan - menggunakan arteriograf, juga mungkin untuk secara bersamaan menentukan aorta pusat tekanan darah, yang juga memberi kesan pada kekakuan vaskular. Aorta tinggi darah tekanan mendahului tekanan darah di brachial (lengan atas) arteri.
  • Penentuan indeks pergelangan kaki-brachial - indeks tekanan darah pergelangan kaki-brachial (ABI) mewakili tekanan darah sistolik yang diukur pada bahagian bawah kaki dan lengan atas. Penentuan parameter ini memungkinkan penilaian penyakit oklusi arteri perifer yang ada (pAVK; penyempitan patologi arteri lengan dan / atau kaki). Dengan bantuan parameter ini, oleh itu adalah mungkin untuk membuat pernyataan mengenai lumen (pembukaan) arteri selain kekakuan vaskular. Bidang antara 0.9 dan 1.2 dianggap fisiologi (sihat). Walau bagaimanapun, sekiranya indeks pergelangan kaki-brachial jatuh di bawah nilai ini, gangguan peredaran darah arteri mesti diasumsikan. The indeks pergelangan kaki-brachial berkorelasi secara relatif tepat dengan pementasan pAVD menurut Fontaine. Sekiranya buku lali-brachial index jatuh di bawah 0.4, terdapat risiko akut nekrosis (peningkatan kematian sel) kerana oksigen kekurangan. Nilai di atas 1.3 juga bersifat patologi, kerana ia menunjukkan sklerosis (kalsifikasi) media (lapisan arteri), yang boleh terjadi, misalnya, dalam konteks kencing manis mellitus.

Kontraindikasi

Tidak ada kontraindikasi yang diketahui.

Sebelum peperiksaan

Pemeriksaan arteriograf adalah kaedah diagnostik non-invasif yang tidak memerlukan persiapan dari pesakit.

Prosedur

Arteriograf mewakili prosedur non-invasif yang kepekaannya dalam menentukan halaju gelombang nadi, tekanan darah aorta pusat, dan indeks pembesaran melampaui prosedur yang tidak invasif dan invasif yang ada. Dengan bantuan arteriograf, adalah mungkin untuk memberikan bukti perubahan vaskular yang tidak baik pada tahap awal. Kerana pengesanan pada peringkat awal, vaskular mengubahnya membawa pengerasan arteri boleh dibalikkan sebahagiannya (boleh diterbalikkan). Teknik prosedurnya adalah seperti berikut:

  • Untuk mengira halaju gelombang nadi, pembezaan antara gelombang nadi awal dan pantulan diperlukan agar penentuan halaju gelombang nadi di aorta dapat ditentukan dengan tepat.
  • Berdasarkan perhitungan, pernyataan sekarang boleh dibuat mengenai sebarang arteriosclerosis hadir dan mengenai fungsi endotel (lapisan dalam kapal).
  • Dari ini, usia vaskular biologi kini dapat dibaca berdasarkan kurva standard. Ambang batas untuk kehadiran kerosakan organ akhir dianggap 10 meter sesaat, kerana kehadiran halaju gelombang nadi yang lebih tinggi meningkatkan kemungkinan berlakunya kejadian kardiovaskular yang mematikan (maut).

Selepas peperiksaan

Selepas pemeriksaan, tidak ada tindakan yang diperlukan dari pesakit. Bergantung pada hasil pemeriksaan, ubat-ubatan atau langkah-langkah terapi lain mungkin perlu dilakukan.

Kemungkinan komplikasi

Kerana arteriografi menggunakan arteriograph adalah prosedur yang tidak invasif, tidak ada komplikasi yang diharapkan.