Arteriosklerosis: Gejala & Punca

Gambaran ringkas:

 • Penerangan: Penyakit vaskular di mana arteri mengeras dan menyempit; bentuk yang paling biasa ialah aterosklerosis, di mana plak didepositkan pada dinding dalaman saluran darah; aliran darah terganggu dan, dalam kes yang paling teruk, terganggu (kecemasan!)
 • Simptom: Asimtomatik untuk masa yang lama, selalunya hanya ketara disebabkan oleh penyakit sekunder, seperti sakit dan sesak di dada dalam penyakit jantung koronari atau serangan jantung, gangguan pertuturan dan lumpuh dalam strok atau sakit, kebas dan kaki pucat dalam klaudikasio terputus-putus (PAD). )
 • Punca dan faktor risiko: Belum difahami sepenuhnya, aterosklerosis adalah interaksi kompleks beberapa faktor yang membawa kepada pembentukan plak dalam arteri. Faktor risiko termasuk umur, paras lipid darah tinggi, tekanan darah tinggi, diabetes mellitus dan merokok
 • Rawatan: perubahan gaya hidup (diet sihat, senaman, berhenti merokok, dll.), rawatan keadaan sedia ada seperti diabetes atau tekanan darah tinggi, ubat kardiovaskular seperti ubat penurun lipid, pembedahan (kateter, stent, pintasan)
 • Kemajuan dan prognosis: regresi mungkin pada peringkat awal; perkembangan boleh dipengaruhi dengan baik oleh rawatan yang betul dan mengelakkan faktor risiko; penyakit sekunder sering dikaitkan dengan jangka hayat yang lebih pendek
 • Pencegahan: Jika boleh, elakkan faktor risiko dan rawatan awal penyakit asas yang menggalakkan arteriosklerosis

Penerangan: Apakah arteriosklerosis?

Secara definisi, arteriosklerosis ialah pengerasan (sklerosis) arteri dalam badan. Dalam bahasa sehari-hari, penyakit ini juga dikenali sebagai pengerasan arteri. Dinding arteri menebal, kehilangan keanjalannya dari masa ke masa dan dalam banyak kes menjadi semakin sempit. Perubahan ini semakin menyekat aliran darah.

Pada dasarnya, arteriosklerosis boleh berkembang di semua arteri badan, contohnya di leher, otak, jantung, buah pinggang, pelvis, kaki atau lengan. Terutamanya yang kerap terjejas adalah kawasan di mana aliran darah menghadapi halangan fizikal - contohnya di cawangan vaskular. Arteri utama (aorta) juga boleh mengeras dalam perjalanan arteriosklerosis (aterosklerosis aorta).

Bentuk arteriosklerosis

Setakat ini, bentuk arteriosklerosis yang paling biasa ialah aterosklerosis. Lipid darah, komponen protein atau tisu penghubung didepositkan pada dinding dalaman arteri. Doktor merujuk kepada deposit ini sebagai plak.

Mediasclerosis atau Mönckeberg sclerosis merujuk kepada pengerasan lapisan tengah dinding pembuluh arteri (media). Ia adalah akibat terlalu banyak kalsium dalam darah dan dikaitkan dengan penyakit seperti kegagalan buah pinggang kronik atau diabetes.

Dalam arteriolosclerosis, dinding dalaman arteri kecil (arteriol) dalam badan menjadi kalsifikasi. Orang yang sudah menghidap diabetes mellitus atau tekanan darah tinggi sering terjejas.

Kemungkinan akibat arteriosklerosis

Arteri mengangkut darah yang kaya dengan oksigen dan nutrien dari jantung ke semua organ, otot dan tisu. Sekiranya saluran darah menjadi semakin tidak anjal dan mungkin juga semakin sempit, darah tidak lagi boleh mengalir tanpa halangan.

Dalam kes yang paling teruk, bekuan platelet darah (trombus) terbentuk. Trombosis sedemikian boleh menyekat arteri dan sepenuhnya mengganggu aliran darah. Trombus juga boleh dibawa oleh aliran darah dan menyekat arteri sebagai embolus di lokasi lain (embolisme). Arteri yang tersumbat membawa risiko serangan jantung, strok atau oklusi vaskular akut pada lengan atau kaki (iskemia anggota badan akut).

Jika aliran darah terganggu - contohnya disebabkan oleh trombosis atau embolisme - organ atau anggota badan tidak lagi dibekalkan dengan oksigen. Oklusi arteri akut sentiasa merupakan kecemasan perubatan.

Kemungkinan akibat arteriosklerosis - seperti kegagalan jantung, serangan jantung atau strok - adalah antara punca kematian yang paling biasa di seluruh dunia.

Arteriosklerosis: gejala

Arteriosklerosis berkembang dengan perlahan. Ia selalunya tidak dapat dikesan selama bertahun-tahun atau beberapa dekad sehingga penyakit sekunder berbahaya dan gejala mereka akhirnya muncul. Gejala-gejala yang kemudiannya menampakkan diri bergantung pada saluran mana dalam badan yang terjejas.

Arteriosklerosis boleh menyebabkan penyumbatan arteri, yang boleh menyebabkan serangan jantung, strok atau penyumbatan vaskular akut di lengan atau kaki. Ini adalah kecemasan yang mesti dirawat secepat mungkin.

Jika arteri koronari menyempit, penyakit jantung koronari hadir. Gejala disebabkan oleh pengurangan aliran darah ke otot jantung. Pesakit mengalami rasa sesak di dada atau sakit dada sebelah kiri (angina pectoris).

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel Penyakit jantung koronari.

Jika bekuan darah menyekat arteri koronari yang sudah menyempit, serangan jantung berlaku. Ini sering menunjukkan dirinya sebagai sakit dada yang teruk yang boleh memancar ke lengan. Sakit di bahagian atas perut atau belakang, sesak, sesak nafas, loya dan muntah juga merupakan tanda amaran.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini dalam artikel Serangan jantung.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini dalam artikel Strok – gejala.

Arteriosklerosis juga boleh berlaku di pelvis dan kaki serta di bahu dan lengan. Mediasclerosis atau aterosklerosis arteri di bahagian kaki menampakkan diri, sebagai contoh, sebagai penyakit oklusif arteri periferal (PAD), juga dikenali sebagai kaki perokok. Ia disebabkan oleh gangguan peredaran darah di bahagian paha dan betis. Sakit kaki (klaudikasi sekejap) berlaku walaupun selepas berjalan dalam jarak yang singkat. Kerana mereka yang terjejas perlu kerap berehat daripada berjalan, ia juga dikenali sebagai "klaudikasi terputus-putus". Penyempitan arteri di pelvis juga membawa kepada mati pucuk pada kebanyakan lelaki.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini dalam artikel Kaki perokok.

Jika aliran darah terganggu akibat penyumbatan vaskular pada lengan atau kaki, iskemia anggota badan akut berlaku. Bahagian hujungnya sakit, menjadi pucat dan tidak dapat digerakkan dengan betul. Iskemia sedemikian adalah kecemasan pembedahan vaskular dan punca amputasi yang paling biasa.

Arteriosklerosis dalam saluran buah pinggang (seperti aterosklerosis arteri renal) membawa kepada gejala fungsi buah pinggang terjejas dan tekanan darah tinggi. Dalam kes yang paling teruk, kegagalan buah pinggang berlaku, di mana sesetengah pesakit hampir tidak membuang air kencing, tetapi selalunya tidak merasakan sebarang gejala.

Perkembangan arteriosklerosis: punca dan faktor risiko

Perkembangan arteriosklerosis adalah sangat kompleks dan masih belum dijelaskan sepenuhnya. Penyelidik menganggap bahawa arteriosklerosis bermula dengan kerosakan pada lapisan dalam (dalam aterosklerosis) atau lapisan tengah (dalam mediasclerosis) dinding saluran arteri.

Walau bagaimanapun, ia tidak diketahui dengan tepat bagaimana kerosakan arteri (lesi) ini berlaku. Walau bagaimanapun, faktor risiko tertentu seperti tekanan darah tinggi, merokok dan peningkatan lipid darah kelihatan menyumbang kepada ini. Kaitan dengan jangkitan atau penyakit radang kronik seperti rematik juga sedang dibincangkan.

Model penjelasan umum untuk patogenesis aterosklerosis dipanggil teori "tindak balas terhadap kecederaan". Menurut teori ini, kerosakan pada lapisan dalam saluran darah (intima) menggalakkan penyimpanan kolesterol (terutama kolesterol LDL "lipoprotein ketumpatan rendah", juga dikenali sebagai LDL) dan komponen sel. Kolesterol LDL teroksida, yang mencetuskan tindak balas keradangan.

Monosit, yang tergolong dalam sel darah putih, dipanggil untuk bertindak. Mereka berubah menjadi makrofaj, yang berhijrah ke dinding kapal dan menyerap sebanyak mungkin LDL.

Pada masa yang sama, makrofaj melepaskan faktor pertumbuhan yang merangsang sel otot licin di dalam dinding saluran untuk membiak. Sel-sel otot kemudiannya berhijrah ke plak dan menutupnya dengan lapisan pepejal, menjadikan saluran darah lebih sempit.

Faktor risiko arteriosklerosis

Terdapat keadaan fizikal dan tabiat gaya hidup tertentu yang meningkatkan risiko aterosklerosis.

Orang yang lebih tua lebih cenderung mengalami arteriosklerosis. Ia juga menjejaskan lebih ramai lelaki berbanding wanita. Pakar percaya bahawa ini disebabkan oleh hormon wanita, terutamanya estrogen, yang dikatakan mempunyai kesan perlindungan. Lelaki juga mengalami arteriosklerosis lebih awal.

Keturunan juga memainkan peranan (kecenderungan genetik). Jika saudara terdekat (lelaki bawah 55 tahun, wanita bawah 65 tahun) menghidap penyakit kardiovaskular akibat arteriosklerosis, risiko untuk orang berkenaan juga meningkat. Gangguan lipometabolik keturunan dan asal geografi juga mempengaruhi risiko arteriosklerosis.

Umur, jantina dan solekan genetik tidak boleh diubah. Walau bagaimanapun, gaya hidup juga mempengaruhi risiko arteriosklerosis. Diet, kurang senaman, merokok atau penyakit metabolik seperti diabetes menggalakkan perkembangan penyakit dalam semua kumpulan umur:

 • Tahap kolesterol LDL yang tinggi menggalakkan pembentukan plak.
 • Diet yang kaya dengan asid lemak tepu, contohnya dalam makanan haiwan, menggalakkan paras kolesterol LDL yang tinggi dan obesiti – kedua-dua faktor meningkatkan risiko arteriosklerosis.
 • Merokok menggalakkan gangguan peredaran darah, boleh merosakkan saluran darah dan meningkatkan tekanan darah dan paras kolesterol. Di samping itu, bahan daripada asap tembakau menyumbang kepada pembentukan plak yang tidak stabil. Ini adalah mendapan dalam arteri yang boleh pecah.
 • Paras gula darah yang tinggi akibat diabetes mellitus (diabetes) merosakkan saluran darah (angiopati).
 • Berat badan berlebihan dan obesiti juga dikaitkan dengan risiko aterosklerosis yang lebih tinggi.
 • Kurang bersenam boleh meningkatkan tekanan darah, memburukkan metabolisme kolesterol dan menggalakkan obesiti dan diabetes.
 • Tahap trigliserida (lemak neutral) yang tinggi dalam darah boleh meningkatkan risiko aterosklerosis.
 • Tekanan kronik boleh merangsang proses keradangan dalam badan dan menyempitkan saluran darah.
 • Rheumatoid arthritis (“rheumatoid arthritis”) dan keradangan kronik lain atau penyakit autoimun boleh merangsang pembentukan plak.
 • Apnea tidur (sindrom apnea tidur obstruktif) menggalakkan faktor risiko lain seperti tekanan darah tinggi atau diabetes jika tidak dirawat dan dikaitkan dengan strok dan serangan jantung.
 • Alkohol boleh merosakkan otot jantung dan menggalakkan faktor risiko aterosklerosis yang lain.

Berbeza dengan aterosklerosis, gaya hidup memainkan peranan yang lebih rendah dalam perkembangan mediasklerosis. Faktor risiko utama termasuk usia lanjut, diabetes mellitus dan kekurangan buah pinggang kronik.

Arteriosklerosis: rawatan

Tiada petua rahsia terhadap arteriosklerosis. Adalah penting untuk menghapuskan faktor risiko sejauh mungkin. Ini boleh dicapai melalui perubahan gaya hidup, contohnya.

Ubat atau pembedahan juga boleh dipertimbangkan untuk mencegah komplikasi atau merawat penyakit sekunder arteriosklerosis. Terapi mana yang digunakan dalam setiap kes individu bergantung, antara lain, pada tahap vasoconstriction.

Perubahan gaya hidup

Pastikan anda mengamalkan pemakanan yang sihat dan bersenam secukupnya. Pesakit yang mengalami sakit kaki, seperti mereka yang mempunyai PAD, juga mendapat manfaat daripada latihan berjalan.

Diet menurunkan kolesterol boleh berguna untuk sesetengah pesakit. Cuba kurangkan berat badan berlebihan. Berhenti merokok dan elakkan tekanan kronik.

Penyakit yang meningkatkan risiko arteriosklerosis pasti perlu dirawat. Ini termasuk diabetes mellitus atau tekanan darah tinggi, contohnya.

Ubat

Ubat penurun lipid mengurangkan tahap lipid darah yang tidak baik. Ubat pilihan adalah statin. Bahan yang menghalang penyerapan kolesterol dalam usus (inhibitor penyerapan kolesterol) dan penukar anion juga tersedia. Antibodi monoklonal yang menghalang enzim tertentu (perencat PCSK9) juga boleh menurunkan kolesterol LDL. Doktor jarang menggunakan fibrates kerana masih tiada bukti kesan memanjangkan hayat yang ketara.

Ubat yang sama sering digunakan untuk terapi ubat arteriosklerosis lanjutan seperti untuk rawatan beberapa penyakit kardiovaskular. Ini mengandungi bahan aktif yang menghalang pembekuan darah dan dengan itu boleh menghalang pembentukan bekuan darah (trombus). Contohnya ialah asid acetylsalicylic atau clopidogrel.

Rawatan pembedahan

Kesan arteriosklerosis yang mengancam nyawa, seperti penyakit arteri koronari lanjutan atau penyumbatan yang akan berlaku pada arteri kaki, biasanya perlu dirawat melalui pembedahan. Pilihan prosedur rawatan bergantung pada jenis dan tahap kalsifikasi.

 • Pintasan: Pakar bedah mencipta "pintasan" yang memandu darah melepasi kawasan yang sempit. Untuk melakukan ini, dia menggunakan sama ada salah satu saluran badan sendiri (biasanya sekeping urat dari kaki bawah atau arteri toraks) atau prostesis vaskular plastik.
 • Pembedahan untuk arteri karotid yang menyempit: Stenosis karotid biasanya juga dirawat melalui pembedahan. Penyempitan sering dikikis keluar dari arteri. Untuk melakukan ini, doktor membuat hirisan di kawasan yang terjejas, mendedahkan arteri dan mengeluarkan deposit arteriosklerotik.
 • Amputasi: Oklusi vaskular akut pada lengan atau kaki atau luka yang tidak sembuh pada kaki, seperti yang boleh berlaku sebagai sebahagian daripada PAD (terutamanya bersamaan dengan diabetes akibat perkembangan sindrom kaki diabetik), boleh menyebabkan amputasi. dalam kes yang melampau. Dalam pemulihan pesakit luar atau pesakit dalam, mereka yang terjejas belajar cara menangani kehilangan anggota badan.

Arteriosklerosis: perjalanan penyakit dan prognosis

Arteriosklerosis masih belum dapat diubati. Sesiapa yang sudah mengalami aterosklerosis atau mempunyai peningkatan risiko boleh melambatkan perkembangan atau perkembangan penyakit dengan mengubah gaya hidup mereka. Pada peringkat awal, plak di dalam kapal boleh surut sebahagiannya.

Kursus dan prognosis arteriosklerosis bergantung kepada pelbagai faktor:

 • Lokasi plak kritikal dan perubahan vaskular
 • Tahap penyempitan vaskular (stenoses) dan panjangnya ia menghalang aliran darah
 • keadaan kesihatan pesakit: Orang yang sebelum ini mengalami serangan jantung atau strok lebih berisiko
 • Penghapusan faktor risiko (perubahan gaya hidup, rawatan penyakit metabolik yang mencetuskan)

Lebih awal faktor risiko dihapuskan, lebih baik prospeknya.

Tahap arteriosklerosis

Semasa arteriosklerosis, gangguan peredaran darah berlaku, yang mana doktor mengklasifikasikan ke peringkat berikut bergantung pada keterukan mereka:

 • Peringkat I: Pembuluh darah sudah sedikit menyempit, tetapi mereka yang terjejas belum merasakan sebarang gejala.
 • Peringkat II: Penyempitan dalam kapal menyebabkan ketidakselesaan semasa melakukan senaman (dalam kes PAD, ini berlaku semasa berjalan, contohnya).
 • Peringkat III: Penyempitan menyebabkan gejala walaupun dalam keadaan rehat.
 • Peringkat IV: Penyempitan telah merosakkan tisu, sel telah mati kerana kekurangan oksigen dan nutrien.

Arteriosklerosis: pemeriksaan dan diagnosis

Doktor boleh menentukan sama ada anda mempunyai lipid darah tinggi (kolesterol, trigliserida) dan paras gula dalam darah melalui ujian darah. Jika arteriosklerosis disyaki, doktor juga akan menentukan tekanan darah anda, berat badan dan mungkin lilitan perut anda. Semasa diagnosis arteriosklerosis, doktor juga akan mencari tanda-tanda penyakit sekunder biasa dan menjalankan ujian yang sesuai. Ini adalah, sebagai contoh

 • Bunyi aliran yang tidak normal di atas jantung, aorta atau arteri di leher kadangkala boleh didengar melalui auskultasi, iaitu mendengar dengan stetoskop.
 • Penyempitan vaskular atau bahkan pelebaran arteri boleh dikesan dari luar dengan pemeriksaan ultrasound khas (Doppler sonography). Keputusan untuk arteri karotid juga boleh digunakan untuk menganggarkan risiko strok.
 • Sekiranya penyakit jantung koronari (CHD) hadir, doktor bukan sahaja akan menjalankan ECG biasa, tetapi juga ECG senaman. Doktor boleh mengesan mendapan di dinding dalaman arteri koronari semasa kateterisasi jantung. Kadang-kadang dia juga memasukkan probe ultrasound kecil terus ke dalam saluran koronari untuk diperiksa.
 • Jika arteriosklerosis saluran buah pinggang disyaki, pemeriksa memeriksa fungsi buah pinggang dengan ujian darah dan air kencing.
 • Arteriosklerosis juga merupakan punca paling biasa mati pucuk. Maklumat berkaitan daripada pesakit dan pemeriksaan ultrasound boleh memberikan maklumat sama ada terdapat penyempitan saluran darah dalam zakar (atau pelvis).

Tahap vasokonstriksi boleh didedahkan dengan prosedur pengimejan selanjutnya. Pemeriksaan sinar-X, tomografi komputer atau pengimejan resonans magnetik (MRI) dengan medium kontras boleh digunakan untuk menggambarkan saluran darah.

Mencegah arteriosklerosis

Aterosklerosis ialah penyakit kronik yang secara beransur-ansur merosakkan dinding dalaman arteri dan dengan itu boleh - selalunya selepas beberapa dekad - mencetuskan beberapa penyakit sekunder yang serius seperti penyakit jantung koronari atau PAD.

Jika anda ingin mencegah arteriosklerosis, sebaiknya kurangkan faktor risiko. Penyakit yang menggalakkan arteriosklerosis - seperti tekanan darah tinggi, apnea tidur, penyakit radang kronik, diabetes mellitus dan kekurangan buah pinggang dalam kes mediasclerosis - harus dirawat.

Memandangkan merokok mempunyai kesan negatif pada saluran darah dalam beberapa cara, berhenti merokok adalah langkah pencegahan yang penting untuk arteriosklerosis. Juga elakkan merokok pasif.

Ambil alkohol dalam kuantiti sederhana paling banyak. Penggunaan berisiko rendah ialah satu gelas alkohol standard (cth. bir kecil atau 0.1 liter wain) untuk wanita atau dua gelas standard untuk lelaki setiap hari. Alkohol harus dielakkan sekurang-kurangnya dua hari seminggu.

Kurangkan tekanan berterusan. Kaedah relaksasi seperti relaksasi otot progresif, meditasi atau latihan autogenik boleh membantu.