Arteri: Struktur dan Fungsi

Vena berbanding arteri

Arteri membawa darah keluar dari jantung, vena ke jantung. Perkadaran kedua-dua jenis saluran dalam sistem peredaran darah adalah sangat berbeza: berbanding dengan urat, yang membentuk majoriti saluran darah pada sekitar 75 peratus, arteri melebihi bilangan hanya sekitar 20 peratus (kapilari lima peratus). Mereka diedarkan ke seluruh badan dan biasanya terdapat di sekitar urat.

Darah vena sering disamakan dengan darah miskin oksigen dan darah arteri dengan darah kaya oksigen. Walau bagaimanapun, ini tidak betul: adalah benar bahawa kebanyakan arteri mengangkut darah yang kaya dengan oksigen dan kebanyakan vena mengangkut darah yang kurang oksigen. Arteri pulmonari membawa darah terdeoksigen dari jantung ke paru-paru, di mana ia menyerap oksigen baru dari udara yang kita sedut. Darah yang kaya dengan oksigen kini mengalir kembali ke jantung melalui vena pulmonari.

Arteri: Struktur

Diameter arteri adalah antara 20 mikrometer (µm) untuk arteriol (salur arteri terkecil) hingga tiga sentimeter untuk aorta (salur darah terbesar dalam badan). Dinding semua arteri terdiri daripada tiga lapisan klasik: Intima, Media, Adventitia.

Dinding arteri dicirikan di atas semua oleh lapisan tengah tebal, yang hampir tidak disebut dalam urat. Media mengandungi otot licin dan/atau tisu penghubung elastik. Perkadaran kedua-dua komponen ini berbeza-beza, supaya jenis arteri yang anjal dan berotot dapat dibezakan (sebagai tambahan kepada bentuk peralihan antara kedua-duanya):

Arteri jenis elastik mengandungi sejumlah besar gentian elastik dalam media. Salur jenis ini termasuk di atas semua salur besar yang dekat dengan jantung, kerana mereka terdedah terutamanya kepada turun naik tekanan tinggi antara penguncupan (systole) dan kelonggaran (diastole) otot jantung dan perlu mengimbanginya. Dinding arteri jenis otot, sebaliknya, mempunyai lapisan tengah dengan otot yang lebih licin. Kapal sedemikian kebanyakannya terdapat di dalam organ. Mereka boleh mengawal bekalan darah melalui otot di dinding mereka.

Pelbagai arteri sepintas lalu

Arteri penting dalam badan ialah

 • Aorta (arteri utama)
 • Arteri pulmonari (arteri pulmonari)
 • arteri brachiocephalic (batang brachiocephalic)
 • Arteri karotid (arteria carotis communis)
 • Arteri subclavian (arteri subclavian)
 • Arteri hepatik-gastrik (truncus coeliacus)
 • Arteri mesenterik (Arteria mesenterica)
 • Arteri renal (arteria renalis)
 • Arteri iliac biasa (Arteria iliaca communis)
 • Arteri lengan atas (arteri brachial)

Arteri khas dari segi bentuk atau fungsinya ialah

 • Arteri penghalang: boleh memotong bekalan darah melalui pengecutan otot di dindingnya (bronki, zakar, kelentit)
 • Arteri heliks (Arteria helicina): sangat berliku-liku, boleh memanjang jika perlu (dalam zakar semasa ereksi)
 • Arteri cagaran (vas collaterale): Salur sekunder arteri; berfungsi sebagai laluan alternatif jika arteri utama ini tersumbat (pintasan atau peredaran cagaran)
 • Arteri akhir: tanpa peredaran cagaran

Arteriol

Kapal yang lebih halus diperlukan untuk membekalkan seluruh badan dengan oksigen yang mencukupi. Oleh itu, arteri bercabang menjadi saluran yang lebih kecil, arteriol, yang kemudiannya berpecah lebih jauh ke dalam kapilari. Rangkaian kapilari kemudian membentuk peralihan kepada sistem vena.

Diameter arteriol berbeza antara 20 dan 100 mikrometer (µm). Dinding arteriol mempunyai sedikit otot licin (media nipis) dan, pada 40 hingga 75 mmHg, tekanan lebih rendah sedikit daripada arteri yang lebih besar. Pembuluh merah halus ini jelas kelihatan pada sklera putih mata.

Penyakit arteri

Penyakit pembuluh darah arteri biasanya merupakan penyakit oklusif akibat arteriosklerosis lanjutan: deposit dan keradangan pada dinding dalaman boleh menyempitkan salur (stenosis) atau menyekatnya sepenuhnya, sekali gus menjejaskan bekalan oksigen (seperti dalam kes strok atau serangan jantung).

Ini juga boleh berlaku kerana bekuan darah boleh terbentuk dengan mudah pada dinding pembuluh arteriosklerotik yang diubah, yang boleh menyekat salur in situ (trombosis) atau - selepas dibawa oleh aliran darah - di tempat lain dalam badan (embolisme).

Faktor risiko arteriosklerosis dan penyakit sekundernya termasuk obesiti, kurang bersenam, tekanan darah tinggi, merokok dan paras lipid darah tinggi.

Pelebaran arteri berbentuk kantung atau gelendong yang tidak normal dipanggil aneurisme. Ia boleh pecah secara tiba-tiba, yang boleh mengancam nyawa (contohnya jika aorta perut pecah).