Arthrodesis (Penyatuan Bersama): Sebab, Prosedur

Apa itu arthrodesis?

Arthrodesis ialah pengerasan sendi secara sengaja melalui pembedahan. Sebab yang paling biasa untuk operasi adalah arthrosis lanjutan ("pakaian bersama"). Disebabkan oleh kemusnahan permukaan sendi, sendi terjejas menjadi semakin tidak stabil dan menyakitkan.

Oleh itu, tujuan arthrodesis adalah untuk melegakan kesakitan dan untuk mencapai kapasiti menanggung beban yang tinggi secara kekal pada sendi. Walau bagaimanapun, fungsi sendi biasa ditinggalkan untuk tujuan ini. Arthrodesis juga tidak boleh diterbalikkan lagi.

Bilakah arthrodesis dilakukan?

Sebab biasa untuk arthrodesis ialah:

 • arthrosis lanjutan sendi kecil (jari, pergelangan tangan, jari kaki dan buku lali)
 • melonggarkan sendi tiruan tanpa kemungkinan penggantian
 • ketidakstabilan kronik sendi akibat lumpuh otot
 • kemusnahan sendi dalam arthritis rheumatoid ("reumatisme sendi")

Arthrodesis jarang dilakukan pada sendi besar, seperti sendi pinggul. Dalam kes ini, percubaan dibuat untuk mengekalkan mobiliti pesakit selama mungkin dengan menggunakan sendi buatan.

Apakah yang dilakukan semasa arthrodesis?

Dua prosedur anestetik tersedia untuk melakukan arthrodesis: anestesia am dan anestesia tulang belakang.

Dengan bius am, pakar bius membuatkan pesakit tidur nyenyak dan memberikan ubat penahan sakit dan pelemas otot. Dalam anestesia tulang belakang, laluan saraf yang menyebabkan sakit dalam saraf tunjang dimatikan oleh suntikan anestetik yang disasarkan, tetapi pesakit tetap sedar semasa prosedur dan hanya menerima ubat penenang.

Untuk pembedahan buku lali, blok saraf tempatan, bersama-sama dengan anestetik am yang ringan, mungkin mencukupi. Blok saraf berlangsung selama lebih daripada 20 jam, jadi pesakit hampir tidak sakit selama beberapa jam selepas pembedahan.

Sekiranya anestesia yang dipilih berkesan, kulit di tapak prosedur dibasmi kuman dengan sempurna. Di samping itu, kawasan badan ditutup dengan langsir steril. Kemudian prosedur sebenar boleh dijalankan.

Arthrodesis: Prinsip asas prosedur pembedahan

Dalam arthrodesis, pakar bedah mula-mula mendapat akses kepada sendi: untuk melakukan ini, dia memotong kulit, tisu lemak subkutan dan otot dan membuka sendi dengan memotong kapsul sendi.

Untuk melakukan ini, dia memasukkan skru atau plat logam, sebagai contoh, dan kadang-kadang cip tulang pesakit sendiri (dari puncak iliac, sebagai contoh). Setelah tulang disambungkan dengan kuat, pakar bedah menjahit kapsul sendi serta lemak subkutan dan kulit dengan jahitan.

Contoh: Triple arthrodesis

Dalam pembedahan ini, sendi buku lali bawah di kaki dan dua sendi bersebelahan di atas dan di bawahnya menjadi kaku.

Untuk melakukan ini, pakar bedah mula-mula mengeluarkan rawan artikular sendi buku lali bawah dan dua sendi bersebelahan. Dia menyambungkan permukaan sambungan yang kini terdedah dengan dua hingga empat skru kuat. Kedudukan skru yang betul diperiksa pada imej x-ray. Selepas triple arthrodesis, pakar bedah menutup luka dengan jahitan dan menggunakan pembalut elastik.

Hasil daripada proses penyembuhan pada tulang dan ketegangan yang dibina oleh skru, tiga tulang yang boleh bergerak secara individu terhadap satu sama lain menjadi, dalam erti kata, "satu tulang" dari semasa ke semasa.

Apakah risiko arthrodesis?

Gabungan sendi pembedahan melibatkan risiko khas:

 • pembentukan sendi palsu (pseudarthrosis)
 • Kesakitan kronik
 • Sekatan pergerakan
 • Gangguan kepekaan
 • ketidakserasian material
 • pemendekan sedikit lengan atau kaki yang dibedah

Tambahan pula, seperti mana-mana pembedahan, terdapat risiko pembedahan am yang berkaitan dengan arthrodesis:

 • Pendarahan semasa atau selepas pembedahan
 • Pembentukan hematoma, yang mungkin perlu dibersihkan dalam operasi lain
 • jangkitan
 • parut yang tidak memuaskan secara estetik
 • tindak balas alahan terhadap bahan yang digunakan (plaster, lateks, ubat-ubatan)
 • kejadian anestesia

Apakah yang perlu saya pertimbangkan selepas arthrodesis?

Selepas pembedahan, rasa sakit yang ketara adalah perkara biasa. Doktor anda akan menetapkan ubat analgesik untuk anda ambil mengikut keperluan selepas anda keluar dari hospital.

Jahitan biasanya dikeluarkan pada hari kesepuluh hingga kedua belas selepas arthrodesis. Sehingga itu, pastikan bahawa luka pembedahan tidak basah atau kotor. Anda hanya perlu mandi sambil meninggalkan kawasan luka. Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan plaster mandi khas.

Tekanan selepas arthrodesis

Selepas arthrodesis, anda perlu berehat terlebih dahulu pada bahagian badan yang terjejas sehingga tulang telah sembuh. Bergantung pada sendi mana arthrodesis dilakukan, ini mungkin mengambil masa tiga hingga empat bulan. Bercakap dengan doktor anda tentang berapa banyak berat yang boleh anda letakkan pada sendi yang dibedah sehingga itu.

Bantuan mana yang sesuai untuk anda secara peribadi bergantung pada penyakit yang mendasari, keadaan tulang dan penyetempatan arthrodesis.