Arthroscopy: Rawatan, Kesan & Risiko

Terdapat sebilangan penyakit sendi yang memerlukan mereka diperiksa dengan teliti dari dalam. Moden arthroscopy, atau sendi endoskopi, memungkinkan untuk melakukan hal itu tanpa memerlukan pembedahan besar, seperti yang diperlukan sebelum penemuannya.

Apa itu arthroscopy?

Gambarajah skematik sebuah arthroscopy daripada sendi bahu. Klik untuk membesarkan. Arthroscopy adalah pembedahan yang dipanggil invasif minimum. Ini merujuk kepada prosedur perubatan di mana tubuh hidup menembusi, tetapi tidak sejauh yang berlaku dalam operasi biasa. Sebaliknya, alat khas dimasukkan ke dalam tubuh melalui sayatan yang berukuran hanya beberapa milimeter. Tujuan arthroscopy, seperti namanya berasal dari Yunani, adalah untuk melihat yang tepat keadaan dari sendi dari dalam. "Arthros" bermaksud "bersama" dalam bahasa Yunani; "Skopien" dapat diterjemahkan sebagai "untuk melihat" atau "untuk memeriksa". Semasa arthroscopy, sendi dilihat atau diperiksa menggunakan endoskopi. Ini adalah alat perubatan yang kelihatan seperti tiub. Ciri khas "tiub" ini ialah kamera beresolusi tinggi dipasang di hujung atas, yang menghantar data optik ke monitor di mana doktor yang menghadiri dapat mengikuti perjalanan arthroscopy dan menilai keadaan dari sendi. Instrumen lain juga terpasang, seperti cangkuk dan alat pemotong, agar dapat merawat sendi secara terapeutik semasa arthroscopy masih dalam proses, sekiranya diperlukan. Sejarah arthroscopy dapat ditelusuri kembali kepada pakar bedah Switzerland Eugen Bircher, yang pertama kali melakukan prosedur ini pada awal abad ke-20 dan menetapkannya hingga sekarang.

Fungsi, kesan dan matlamat

Sebelum arthroscopy dapat dijalankan, sendi yang akan diperiksa mesti diisi dengan cecair, atau lebih jarang, gas. Sementara Bircher digunakan nitrogen pada masa itu, hari ini standard emas adalah natrium klorida penyelesaian atau penyelesaian Ringer. Kurang kerap, misalnya jika terdapat risiko reaksi alergi pada pesakit, karbon dioksida digunakan. Larutan yang dipilih kemudian disuntik ke sendi melalui jarum suntik. The darah bekalan ke kawasan badan di mana sendi berada kemudian dipotong dengan menggunakan manset. Sekiranya pesakit mahu, arthroscopy boleh dilakukan di bawah anestesia am; jika tidak, yang juga lebih standard, hanya kawasan yang terkena ubat bius. Sebaik sahaja anestesia mula berlaku, operasi sebenarnya dilakukan dengan memotong sayatan kecil berdiameter sekitar lima milimeter. Endoskopi dimasukkan melalui laman sayatan ini. Berkenaan dengan tujuan di mana arthroscopy dimaksudkan di tempat pertama, perbezaan dibuat antara arthroscopy diagnostik dan terapeutik. Dalam arthroscopy diagnostik, doktor mengehadkan dirinya untuk memeriksa keadaan sendi dan memeriksa fungsinya. Untuk melakukan ini, misalnya, dia menggunakan cangkuk yang dilekatkan pada endoskopi untuk memeriksa kestabilan air mata ligamen cruciate. Arthroscopy terapeutik melangkah lebih jauh dan melakukan prosedur pembedahan. Untuk mengikuti contoh lutut, instrumen yang dilekatkan pada endoskopi dapat digunakan untuk menghilangkan kornifikasi atau, sekiranya ligamen cruciate koyak, untuk menggantikan ligamen dengan yang baru. Selepas arthroscopy berjaya, adalah mustahak bagi pesakit untuk turut serta fisioterapi. Ini adalah untuk memeriksa dan mempraktikkan - terutamanya dalam arthroscopy terapeutik - fungsi sendi dan mungkin ligamen yang baru dimasukkan selepas arthroscopy oleh doktor.

Risiko dan bahaya

Walau bagaimanapun, arthroscopy juga telah dikritik. Sebagai contoh, arthroscopy diagnostik khususnya dituduh sudah usang. Selambat-lambatnya sejak pengenalan tomografi dikira, ia telah menjadi berlebihan. Selanjutnya, seperti semua operasi lain, pengamatan telah dibuat bahawa risiko menderita trombosis ditingkatkan dengan arthroscopy. Penyembuhan luka gangguan juga telah direkodkan sebagai akibat daripada arthroscopy. Walaupun terdapat kritikan, arthroscopy terapeutik khususnya adalah langkah yang sangat lembut untuk merawat penyakit yang ada. Ini kerana kritikan yang sama dengan arthroscopy juga berlaku untuk pembedahan tradisional - dan pada tahap yang lebih besar lagi.