Saluran usus buatan: Penerangan

Saluran usus buatan: Apakah bentuk yang ada?

Salur keluar usus tiruan dikelaskan dalam penetapannya mengikut bahagian usus mana yang disambungkan ke dinding perut. Oleh itu, sambungan antara skrotum dan dinding perut dipanggil ileostomi. Saluran usus buatan lain ialah:

  • Kolostoma: stoma usus besar
  • Transversostoma: dari bahagian melintang kolon
  • Descendostoma: dari bahagian kolon yang menurun

Dubur buatan: bila perlu?

  • Kanser kolorektal
  • Gangguan fungsi usus
  • Penyakit radang kronik (kolitis ulseratif, penyakit Crohn)
  • Kecacatan kongenital

Kadang-kadang saluran keluar usus buatan adalah sementara, tetapi kadang-kadang ia adalah penyelesaian kekal. Penciptaan sementara saluran buangan usus tiruan boleh berlaku jika bahagian tertentu usus ingin dilonggarkan, contohnya sehingga jahitan luka dalam usus kecil telah sembuh. Ini kemudiannya dipanggil ileostomi pelindung.

Saluran keluar usus buatan: stoma terminal

Dalam kes stoma terminal, bukaan tunggal terbentuk di dinding perut. Beg dilekatkan pada ini, yang mengumpul najis yang terus meresap keluar dari stoma. Pesakit tidak boleh mengawal sesuka hati. Walau bagaimanapun, beg kedap udara menghalang bau yang tidak menyenangkan.

Saluran keluar usus buatan: stoma dua tong

Dalam stoma dua cabang (contohnya, ileostomi dua cabang), doktor membuat dua sambungan antara usus pesakit dan dinding perut. Satu mengarah ke stoma, satu lagi jauh dari saluran usus buatan.

Bahagian ini boleh menyambung semula fungsinya selepas saluran keluar usus tiruan telah diubah kedudukannya dan pesakit boleh membuang najis secara semula jadi.

Jika bekalan stoma yang lebih panjang atau kekal dirancang untuk pesakit, pakar bedah menguatkan lagi tapak keluar dengan jaring, yang dia jahit di belakang otot perut.

Saluran usus buatan: Risiko

Terutama jika enterostoma dipakai untuk jangka masa yang lebih lama, masalah berikut mungkin berlaku:

Stoma: Pemakanan

Oleh itu, elakkan beberapa jenis bijirin, kekacang, buah kering serta kacang dan biji minyak. Daripada tiga hidangan utama yang biasa sehari, anda juga harus cenderung makan banyak makanan kecil untuk menggalakkan pengambilan tenaga yang berterusan. Sebaik sahaja usus anda pulih, anda boleh mula mengembalikan diet anda kepada normal.

Irrigation

Pesakit stoma dengan saluran keluar usus buatan melalui usus besar (kolostomi) secara khusus boleh mengawal perkumuhan najis mereka dengan apa yang dipanggil pengairan. Ini melibatkan pembilasan usus dengan air prestasi suam badan.

Air tersebut merangsang pergerakan usus, yang mengakibatkan pengosongan usus sepenuhnya. Ini juga membolehkan anda menghilangkan perut kembung dan bunyi usus selama beberapa jam.

Saluran usus tiruan: kedudukan semula

Dubur tiruan berlaras dua boleh diubah kedudukannya sebaik sahaja bahagian usus yang terhindar telah sembuh. Ini adalah kes, sebagai contoh, apabila jahitan usus telah sembuh atau keradangan telah reda. Dengan stoma pelindung, ini biasanya mengambil masa enam hingga lapan minggu.

Sebagai peraturan, pesakit boleh mengosongkan ususnya seperti biasa melalui dubur semula jadi.