Pembajaan Buatan: Jenis, Risiko, Peluang

Apa itu inseminasi tiruan?

Istilah inseminasi buatan merangkumi pelbagai rawatan untuk ketidaksuburan. Pada asasnya, pakar perubatan reproduktif membantu pembiakan supaya telur dan sperma lebih mudah mencari satu sama lain dan berjaya bergabung.

Inseminasi buatan: kaedah

Tiga kaedah inseminasi buatan berikut boleh didapati:

 • Pemindahan sperma (inseminasi, inseminasi intrauterin, IUI)
 • Persenyawaan in vitro (IVF)
 • Suntikan sperma intracytoplasmik (ICSI)

Kecuali pemindahan sperma, inseminasi buatan berlaku di luar badan wanita. Oleh itu, sperma dan telur mesti terlebih dahulu dikeluarkan dari badan dan disediakan dengan sewajarnya.

Maklumat lanjut

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur dan kelebihan dan kekurangan kaedah individu dalam artikel Insemination, IUI, IVF dan ICSI.

Pemantauan kitaran

Apakah prosedur inseminasi buatan?

Prosedur inseminasi buatan bergantung kepada punca organik ketidaksuburan. Hanya selepas diagnosis yang tepat boleh doktor memutuskan prosedur mana yang paling sesuai.

Walaupun setiap teknik pembiakan sedikit berbeza secara terperinci, langkah-langkah berikut boleh dibezakan dalam kesemuanya:

Mendapatkan sel sperma.

Untuk membantu persenyawaan, doktor memerlukan sel sperma. Pengumpulan atau pengekstrakan boleh dilakukan dengan cara yang berbeza. Mana satu yang dipilih dalam setiap kes individu diputuskan oleh kes individu. Pada asasnya mungkin adalah:

 • melancap
 • Pengekstrakan pembedahan dari testis (TESE, pengekstrakan sperma testis)
 • pengekstrakan pembedahan dari epididimis (MESA, aspirasi sperma epididimis mikrobedah)

Untuk mengetahui cara pengekstrakan sperma daripada testis atau epididimis berfungsi, lihat artikel TESE dan MESA.

Rawatan rangsangan hormon

Protokol rangsangan penting ialah protokol pendek dan protokol panjang:

Protokol pendek

Protokol pendek berlangsung kira-kira empat minggu. Bermula pada hari kedua atau ketiga kitaran, pesakit menyuntik dirinya dengan hormon perangsang (FSH atau hMG = gonadotropin menopaus manusia) setiap hari di bawah kulit. Dia juga boleh meminta pasangannya memberikan suntikan sedia. Dari kira-kira hari keenam kitaran rangsangan, hormon GnRH (hormon pelepas gonadotropin) juga diberikan. Ia menghalang ovulasi spontan ("downregulation").

Jika doktor menentukan pada pemeriksaan kira-kira sepuluh hari selepas permulaan rawatan bahawa folikel telah matang dengan baik, dia memberikan wanita itu hormon hCG (human chorionic gonadotropin). Ia mencetuskan ovulasi. Selepas 36 jam - sejurus sebelum ovulasi - folikel kemudian dikeluarkan melalui tusukan.

Protokol panjang

Rangsangan hormon juga boleh dilakukan dengan tablet atau dengan gabungan suntikan dan tablet, bergantung pada protokol.

Pengumpulan oosit (lebih tepat: tusukan folikel)

Pilihan berikut wujud untuk mendapatkan semula oosit atau folikel:

 • Pengambilan semula oosit matang (tusukan folikel selepas rawatan hormon)
 • Penyingkiran oosit tidak matang (IVM, pematangan in vitro)

Maklumat lanjut

Untuk mengetahui cara telur tidak matang boleh digunakan dalam permanian inseminasi, lihat artikel Pematangan In Vitro.

Pemindahan embrio

Selepas inseminasi buatan di luar badan (ICSI, IVF), memasukkan telur yang disenyawakan ke dalam rahim (pemindahan) adalah langkah paling penting dalam perjalanan ke kehamilan. Jika ini berlaku dalam masa tiga hari selepas persenyawaan, ia dipanggil pemindahan embrio.

Pada masa yang terbaik pemindahan harus dilakukan berbeza dari individu ke individu.

Pemindahan Blastocyst

Jika lebih banyak telur tersedia, mungkin wajar untuk menunggu lebih lama. Disebabkan perkembangan penyelesaian nutrien baharu, telur kini boleh terus membesar di luar badan wanita sehingga enam hari.

Jika sel membahagi selepas persenyawaan, blastomer terbentuk daripada telur dalam tiga hari pertama, yang kemudiannya mencapai peringkat blastokista pada kira-kira hari kelima. Hanya 30 hingga 50 peratus daripada semua sel yang disenyawakan berjaya ke peringkat ini. Jika pemindahan berlaku lima hingga enam hari selepas persenyawaan, ia dipanggil pemindahan blastokista.

Untuk siapa inseminasi buatan sesuai?

Inseminasi buatan membantu pasangan yang mengalami gangguan kesuburan (lelaki dan/atau perempuan) dan pasangan lesbian untuk mempunyai anak. Inseminasi buatan juga menawarkan peluang kepada pesakit kanser sebelum kemoterapi atau radioterapi untuk mempunyai anak kemudian.

Inseminasi buatan: prasyarat

Inseminasi buatan paling baik dikawal di Eropah untuk pasangan heteroseksual yang sudah berkahwin. Selain perkongsian yang komited, pasangan mesti memenuhi keperluan lain, seperti:

 • petunjuk perubatan yang jelas
 • Kaunseling wajib untuk inseminasi buatan (teknologi pembiakan berbantu, ART)
 • Ujian HIV
 • Vaksinasi rubella dan cacar air
 • Disyorkan: Ujian untuk toksoplasmosis, klamidia, hepatitis.

Inseminasi buatan: pasangan lesbian

Inseminasi buatan: wanita bujang

Untuk pendermaan sperma tanpa nama di Jerman, Austria dan Switzerland, perkongsian tetap, paling baik dengan sijil perkahwinan, adalah wajib. Wanita tanpa pasangan hampir tidak mempunyai peluang untuk melakukan permanian - wanita bujang yang ingin mempunyai anak akan menghadapi kesukaran untuk mencari doktor atau bank sperma untuk permanian di negara ini. Sebabnya ialah kawasan kelabu yang sah. Bagi wanita bujang dari Jerman, Austria dan Switzerland, negara seperti Denmark, di mana pendermaan sperma tanpa nama dibenarkan, adalah menarik. Atau mereka mencuba inseminasi diri atau rumah yang dipanggil.

Inseminasi buatan: peluang untuk berjaya

Inseminasi buatan tidak berjaya untuk semua pasangan. Kadang-kadang ia adalah jalan berbatu dengan percubaan yang gagal, kemunduran, tekanan psikologi dan fizikal. Sesetengah pasangan akhirnya memegang anak yang mereka idamkan dalam pelukan mereka, manakala bagi yang lain, pembuahan buatan mencapai hadnya.

Inseminasi buatan berfungsi paling baik untuk wanita sehingga 35, selepas itu kadar kehamilan menurun dengan cepat dan menghampiri sifar untuk wanita lebih 45. Sebabnya adalah kualiti telur, yang berkurangan dengan usia. Lebih tua wanita, lebih tinggi risiko keguguran dan kecacatan. Jika trend ke arah membina keluarga lewat usia berterusan dan pendermaan telur kekal dilarang, membekukan telur dan sperma wanita sendiri pada usia muda (pembekuan sosial) boleh menjadi lebih penting.

Maklumat lanjut

Baca lebih lanjut mengenai pembekuan telur pada usia muda dan mengapa kaedah itu masih belum ditetapkan di beberapa negara dalam artikel Pembekuan Sosial.

Inseminasi buatan: peluang mengikut kaedah

Garis Panduan: Inseminasi buatan di Jerman, Austria dan Switzerland

Jika kehamilan tidak berlaku selepas beberapa kali percubaan persenyawaan, ini menyedihkan bagi pasangan dan sukar diterima. Walau bagaimanapun, terdapat juga had untuk perubatan - fizikal, metodologi dan undang-undang. Tidak semua yang mungkin secara teknikal dibenarkan di Jerman, Austria dan Switzerland.

Kebaikan dan keburukan inseminasi buatan

Pelbagai risiko dan komplikasi wujud dengan inseminasi buatan. Oleh itu, masalah berikut mungkin berlaku:

 • sindrom hiperstimulasi
 • jangkitan bakteria
 • kecederaan pada pundi kencing, usus, saluran darah akibat tusukan
 • Kehamilan berganda: pasangan mesti jelas - dalam permanian inseminasi kembar jarang berlaku, kerana biasanya dua embrio dimasukkan. Di samping itu, kembar sering mengakibatkan kelahiran pramatang dan kelahiran secara cesarean.
 • sedikit peningkatan kadar keguguran (kebanyakannya disebabkan oleh usia wanita yang lebih tua)
 • tekanan psikologi

Di sebalik semua risiko dan komplikasi, permanian beradas secara semula jadi menawarkan kelebihan yang hebat - peluang untuk memenuhi keinginan yang diidamkan untuk mempunyai anak walaupun masalah kesuburan, kanser atau perkongsian homoseksual.