Asid folik

Definisi-Apakah itu asid folik?

Asid folik atau juga disebut folat tergolong dalam vitamin. Lebih tepat lagi, ia adalah vitamin B9. Ia mengambil bahagian dalam pelbagai proses dalam tubuh dan kadang-kadang merupakan komponen penting untuk pembahagian sel, darah pembentukan dan kematangan anak dalam kandungan. Melalui sihat dan seimbang diet, badan biasanya dibekalkan dengan vitamin B9 yang mencukupi. Dalam situasi khas, seperti mengandung, dos asid folik yang lebih tinggi mungkin diperlukan, yang kemudiannya dapat dikompensasi dengan mengambil tablet vitamin B9, misalnya.

Nilai piawai

Nilai piawai dalam darah bagi orang dewasa adalah kepekatan asid folik> 2.5 ng / ml. Kekurangan asid folik menampakkan diri dalam anemia dan dicirikan oleh nilai <2.0 ng / ml. Anemia sekiranya kekurangan asid folik dicirikan oleh bilangan merah yang terlalu rendah darah sel serta perubahan dalam penampilan sel darah, juga disebut erythrocytes.

Asid folik diambil bersama makanan. Keperluan asid folik harian untuk orang dewasa ialah sekitar 300 mikrogram. Semasa mengandung dan penyusuan keperluannya meningkat. Kepekatan asid folik yang terlalu rendah dalam darah biasanya dapat dikompensasi dengan pemberian tablet asid folik.

Fungsi asid folik dalam tubuh manusia

Dengan memakan sayur-sayuran hijau seperti kacang, alpukat, asparagus dan bayam, manusia dapat menyerap asid folik. Ini kemudiannya dimetabolisme di dalam badan dan hanya dapat mencapai bentuk aktifnya. Oleh kerana pengubahsuaiannya, asid folik atau tetrahidrofolat kemudian dapat mengambil bahagian dalam pelbagai proses dalam badan.

Ini sangat penting dalam pembentukan sel darah merah, yang disebut erythrocytes. Asid folik juga memainkan peranan penting dalam perkembangan kanak-kanak di dalam rahim. Lebih tepat lagi, dalam pengembangan tiub neural yang disebut.

Ini adalah struktur pendahuluan dari otak and saraf tunjang. Ia ditutup semula selepas hanya beberapa minggu mengandung. Asid folik mempunyai fungsi penting di sini - kekurangan asid folik sering menyebabkan penutupan yang salah atau kekurangan penutupan. Akibatnya, belakang terbuka yang disebut spina bifida atau kecacatan janin otak boleh berlaku. Oleh itu, bekalan asid folik yang mencukupi ke dalam badan sangat penting, terutamanya di awal kehamilan, kerana dapat mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf.