Aspirasi (Menelan): Punca, Rawatan & Bantuan

Aspirasi atau menelan adalah kemasukan benda asing (makanan, cecair, objek) ke saluran udara semasa penyedutan. Orang tua atau mereka yang memerlukan perawatan, serta anak-anak yang lebih muda, berisiko tinggi untuk mendapat aspirasi khususnya.

Apa itu aspirasi?

Sekiranya badan asing memasuki saluran pernafasan, batuk refleks biasanya dicetuskan, di mana mereka harus dibawa keluar dari organisma semula. Aspirasi adalah kemasukan makanan, muntah, atau benda asing lain ke dalam sistem tracheobronchial semasa inspirasi (penyedutan). Sekiranya badan asing memasuki saluran pernafasan, batuk refleks biasanya dipicu, di mana ia akan dibawa keluar dari organisma semula. Sekiranya proses batuk ini tidak berjaya, badan asing yang dihirup lebih besar dapat menyekat trakea, sehingga orang yang terkena tidak lagi dapat bernafas (dyspnea) dan berisiko tercekik. Aspirasi juga dapat dimanifestasikan oleh percubaan bernafas (spasmodik) akibat pernafasan akibat kekejangan otot-otot bronkus (bronkospasme) dan oleh perubahan warna kelabu biru kulit (sianosis) dalam kes atelektasis (pengudaraan kekurangan bahagian paru-paru). Badan asing yang lebih kecil juga dapat menembusi paru-paru, merosakkan struktur tisu di sana dan menyebabkan reaksi keradangan tempatan sebagai tambahan kepada pengudaraan defisit. Hasilnya, aspirasi radang paru-paru boleh berkembang, yang boleh mengambil jalan yang teruk dengan hasil yang kadang-kadang membawa maut, terutama bagi orang tua.

Punca

Aspirasi disukai oleh penurunan lidah mobiliti (contohnya, di Penyakit Parkinson, gangguan menelan, meningkat muntah, atau kehadiran reurgitasi (patologi refluks jus gastrik atau pulpa makanan ke dalam kaviti oral). Terdapat juga peningkatan risiko aspirasi pada orang yang tidak makan untuk jangka waktu yang lama atau yang telah diintubasi, pada orang yang terkena gangguan neurologi tertentu (strok, myasthenia gravis) dan pada orang tua yang keliru. Di samping itu, anak-anak muda yang meneroka persekitaran mereka terutamanya oleh mulut berisiko meningkat untuk aspirasi makanan (misalnya kacang tanah), mainan, atau benda kecil lain seperti duit syiling.

Penyakit dengan gejala ini

  • Penyakit Parkinson
  • Achalasia
  • Asma bronkial
  • stroke
  • Aspirasi badan asing
  • Strok haba
  • Myasthenia gravis pseudoparalytica
  • Pneumonia
  • Penyakit refluks

Diagnosis dan kursus

Aspirasi biasanya didiagnosis oleh "triad simptom klasik" batuk, suara nafas menurun, dan bersiul. Dalam konteks ini, simptomologi penyajian berkorelasi sebahagiannya dengan lokasi badan asing yang dicita. Contohnya, objek aspirasi di trakea atau laring boleh hadir dengan gejala inspirasi yang ketara stridor, bergantung pada penyempitan, sedangkan badan asing dalam sistem bronkus sering menyebabkan hanya gangguan pernafasan ringan setelah episod batuk awal. Di samping itu, batuk dan jangkitan pernafasan berulang mungkin menunjukkan aspirasi kronik, di mana badan asing telah lama berada dalam sistem bronkus. Diagnosis biasanya disahkan oleh dada radiografi. Sekiranya badan asing dikeluarkan dengan segera, aspirasi biasanya mempunyai jalan yang baik. Walau bagaimanapun, aspirasi kronik boleh membawa hingga hemoptisis jangka panjang, paru-paru abses, bronkektasis, pneumomediastinum, atau pneumothorax.

Komplikasi

Banyak gejala boleh berlaku akibat aspirasi. Apabila badan asing dihasratkan, perhatian utama adalah penyingkiran badan asing itu dari jalan udara. Namun, jika ini tidak berlaku, komplikasi kemungkinan besar akan berlaku. Sekiranya badan asing yang dihirup tidak dikeluarkan tepat pada waktunya, terdapat kemungkinan reaksi keradangan yang tinggi di saluran udara. Sekiranya ini berlaku, antibiotik rawatan biasanya diperlukan. Salah satu sebabnya ialah badan asing biasanya tercemar bakteria. Sebaliknya, badan asing yang dihisap merosakkan mukosa, yang menjadikannya lebih rentan terhadap penjajahan bakteria.Selain itu, reaksi ganas boleh berlaku, terutama semasa aspirasi makanan yang sangat berpengalaman. Sekiranya ini berlaku, pentadbiran ubat anti-radang ditunjukkan untuk menekan reaksi ini. Komplikasi aspirasi yang paling berbahaya, bagaimanapun, tersedak. Sekiranya badan asing tidak dapat batuk dan tersendat di trakea, ada risiko tercekik. Terutama pada kanak-kanak, risiko tersedak akibat aspirasi meningkat dengan ketara. Aspirasi objek bengkak juga boleh membawa tersedak, kerana ini mungkin akan bersentuhan dengan cecair. Kerana komplikasi yang disebutkan di atas, bantuan cepat diperlukan sekiranya aspirasi. Aspirasi badan asing boleh menjadi keadaan darurat yang mengancam nyawa.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Perundingan dengan doktor harus diputuskan secara individu sekiranya aspirasi. Dalam kebanyakan kes, terdapat serangan batuk refleksif oleh orang yang terkena. Dalam kes ini, badan asing diangkut dari trakea kembali ke kaviti oral atau meludah. Bahan tersebut dikeluarkan dengan cara ini tanpa kesan sampingan selanjutnya. Dalam kebanyakan kes, tiada kerosakan lagi. Sekiranya kesakitan atau ketidakselesaan berterusan, disyorkan pemeriksaan dengan doktor. Dia boleh mengambil ubat untuk menyokong proses penyembuhan atau memeriksa apakah masih ada bahan asing di trakea. Sekiranya badan asing tidak dapat dikeluarkan dengan kekuatannya sendiri, ada risiko mati lemas tanpa lawatan ke doktor. Sekiranya aspirasi berlaku pada kanak-kanak, doktor harus segera berjumpa. Pengekalan kekal bahan asing dalam trakea menyebabkan peningkatan risiko penyakit selanjutnya. Oleh itu, sangat disyorkan untuk mendapatkan rawatan perubatan jika batuk yang disengajakan tidak berjaya. Risiko berkembang radang paru-paru or paru-paru kegagalan terlalu besar. Sekiranya aspirasi berlaku secara berkala dan berulang, pelbagai terapi langkah-langkah boleh sangat membantu. Menelan terapi dengan ahli terapi pertuturan atau ahli terapi pekerjaan boleh membawa perubahan jangka panjang dan mencapai kejayaan. Matlamat dimulakan terapi adalah untuk mengurangkan atau menyembuhkan aspirasi secara kekal.

Rawatan dan terapi

Dalam banyak kes, badan asing yang dicita-citakan akan dikeluarkan sendiri dengan ekspektasi yang kuat. Sekiranya ini tidak berjaya, pertolongan cemas langkah-langkah mungkin ditunjukkan. Untuk tujuan ini, orang yang terkena dipukul dengan kuat antara bilah bahu dengan rata tangan sambil membongkok ke hadapan untuk memulakan ekspektasi badan asing yang dihirup. Selanjutnya, jika batuk tidak berlaku, manuver Heimlich dapat digunakan, walaupun ini kontroversial kerana kemungkinan kecederaan dalaman (pecahnya diafragma, kecederaan pada perut dinding). Sekiranya berlaku teruk pengudaraan kekurangan (pernafasan dan serangan jantung), resusitasi (resusitasi oleh kardiopulmonari urut) mungkin juga diperlukan. Badan asing yang dihirup yang tidak dapat dikeluarkan dengan kaedah yang dijelaskan biasanya diekstraksi dengan forceps optik (saluran udara atas) atau endoskopi semasa bronkoskopi (pantulan trakea dan bronkus). Untuk tujuan ini, tiub elastik nipis dengan kamera dan alat penyedut (bronkoskop) dimasukkan melalui trakea ke saluran udara bawah untuk menyedut rembesan terkumpul serta badan asing yang dihirup. Rembesan yang diekstrak kemudian diperiksa secara mikrobiologi untuk patogen yang mungkin memasuki saluran udara dengan badan asing yang dicita-citakan. Secara profilaksis, antibiotik digunakan tanpa mengira hasil mikrobiologi. Sekiranya aspirasi kronik ada, antibiotik terapi biasanya disyorkan sebelum bronkoskopi.

Prospek dan prognosis

Aspirasi boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi, termasuk kematian. Biasanya, aspirasi berlaku terutamanya pada kanak-kanak kecil. Mereka cenderung memasukkan objek ke dalam mulut mereka dan tersedak. Walau bagaimanapun, aspirasi juga sering berlaku pada orang dewasa, seperti ketika benda kecil dipegang dengan mulut dan pesakit tersedak pada mereka. Dalam kebanyakan kes, badan asing dapat dikeluarkan pada waktunya untuk mencegahnya keradangan. Tetapi, jika badan asing itu kekal di paru-paru untuk jangka masa yang lebih lama, kematian akan disebabkan oleh sesak nafas. Oleh itu, sekiranya berlaku aspirasi, pertolongan cemas langkah-langkah mesti selalu diambil segera dan doktor kecemasan dipanggil. Sekiranya aspirasi berlaku dengan makanan pedas atau berpengalaman, sistem bronkus sangat tertekan dan boleh meradang. Keradangan ini diatasi dengan antibiotik dan biasanya tidak membawa untuk komplikasi lebih lanjut. Selalunya, aspirasi itu sendiri diselesaikan oleh tubuh yang batuk badan asing dan tidak membawa lebih jauh ke situasi berbahaya.

pencegahan

Tindakan yang mencegah menelan makanan atau benda asing lain dikelompokkan di bawah apa yang dikenali sebagai profilaksis aspirasi. Ini termasuk, misalnya, pembatasan cecair dan makanan sebelum operasi yang dijadualkan, ketinggian badan atas semasa pengambilan makanan pada orang yang memerlukan perawatan, masa yang cukup untuk makan dan minum, dan sesuai kebersihan mulut untuk membuang serpihan makanan selepas makan. Di samping itu, bayi harus dicegah daripada bersentuhan dengan benda kecil (kacang, syiling, kepingan Lego) untuk mengelakkan aspirasi.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Sekiranya aspirasi (menelan) dengan sukar bernafas, selalu panggil doktor kecemasan agar sentiasa berada di pihak yang selamat. Sekiranya udara tidak menjauhi sepenuhnya, selalunya batuk yang kuat akan dapat menghilangkan kemungkinan badan asing dan mengurangkan aspirasi. Juga, mewujudkan a loya kadang-kadang membantu mengeluarkan objek dari kerongkong. Secara amnya, percubaan awal dapat dilakukan untuk membuang benda asing atau cecair yang secara manual memasuki trakea semasa menelan. Sekiranya ini tidak berjaya dan terdapat percubaan untuk bernafas, perkhidmatan perubatan kecemasan mesti dimaklumkan. Sehingga mereka tiba, badan atas mangsa harus dibengkokkan ke hadapan. Sebagai langkah segera, rangsangan batuk dapat dipicu dengan pukulan kuat pada bilah bahu, yang sering mengusir benda asing. Sekiranya ini tidak membantu, cengkaman Heimlich harus digunakan. Sekiranya penangkapan pernafasan berlaku, langkah penyelamatan nyawa lebih lanjut harus dilakukan. Sebagai tambahan, pihak ketiga harus menentukan apakah badan asing itu, jika boleh, untuk memudahkan rawatan akut di hospital. Sekiranya menelan berlaku akibat dari reaksi alahan, penting untuk tetap tenang dan bernafas dalam keadaan perlahan sehingga pertolongan profesional tiba. Pengingesan semasa asma serangan boleh diubati dengan penyedut asma. Sekiranya aspirasi berlaku secara berkala tanpa sebab yang jelas, doktor harus berunding.