Aspirin

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

ASS, asid acetylsalicylic, (inhibitor COX, NSAID, ubat anti-radang bukan steroid, analgesik bukan steroid, analgesik bukan opioid, NSAID). Nama bahan aktif yang dihasilkan secara sintetik biasanya terkandung dalam Aspirin®, "asam asetilsalisilat", berasal dari asal bahan ibu "asid salisilik" dari daun dan bunga tumbuhan - sumber utamanya adalah padang rumput yang secara ilmiah disebut "salix" . Kesan analgesik dan juga antipiretik (secara perubatan: antipiretik) dari willow telah dikenal sejak zaman kuno dan digunakan oleh orang Jerman dan Celtic, misalnya, dengan mengunyah kulit pohon.

Namun, mekanisme tindakan tidak dijelaskan hingga tahun 1970, sekitar tujuh puluh tahun setelah sintesis pertama berjaya (1896, oleh Felix Hoffmann). Dengan kadar 13,000 tan setahun, Aspirin® adalah ubat penahan sakit yang paling kerap diambil di seluruh dunia. Aspirin® tergolong dalam kumpulan analgesik, iaitu ubat yang menekan atau mengurangkan sensasi kesakitan (dari Yunani algos, kesakitan).

Untuk lebih tepat, mereka disebut analgesik bukan steroid, kerana Aspirin® dan ubat-ubatan yang berkaitan tidak disusun secara kimia seperti kortison, yang tergolong dalam kumpulan steroid (yang juga mempunyai anti-radang dan kesakitan-melegakan kesan). Dengan kira-kira 70 juta preskripsi setiap tahun dan perolehan hampir € 2 bilion, analgesik menduduki kedudukan teratas di kalangan ubat-ubatan di Jerman. Oleh itu, ubat ini digunakan lebih kerap daripada ubat untuk rawatan tekanan darah tinggi (perubatan: hipertensi arteri) dan ubat untuk rawatan gangguan mental dan penyakit (ubat psikotropik).

Istilah "antiphlogistics", yang juga sering digunakan, merujuk kepada kesan Aspirin® tidak hanya pada kesakitan tetapi juga dalam keradangan (dari bahasa Yunani phlogizein = untuk menyala atau phlogistos = mudah terbakar). Aspirin® diresepkan untuk rawatan pelbagai keadaan yang menyakitkan, seperti gigi dan sakit kepala. Ia juga digunakan untuk migrain.

Di samping itu, kesan antipiretik Aspirin® digunakan; namun, parasetamol (nama dagang: contohnya ben-u-ron) dan ibuprofen (nama dagang: misalnya Aktren) lebih disukai untuk kanak-kanak, kerana ini juga boleh diberikan sebagai suppositori (parasetamolatau sebagai jus dan Aspirin® tidak boleh digunakan pada kanak-kanak (lihat di bawah). Dalam bentuk persiapan gabungan Kompleks Aspirin® sering digunakan untuk selsema.

Aplikasi Aspirin® yang lain adalah rawatan sakit tumor. Hanya apabila kesan analgesik "analgesik bukan opioid" ini tidak mencukupi lagi, ia pertama kali digunakan dengan opiat yang lemah berkesan (contohnya codeine or tramadoldan kemudian dengan opiat yang sangat berkesan (morfin, levomethadone). Dalam dos yang lebih rendah daripada yang diperlukan untuk kesan analgesik, Aspirin® digunakan untuk mencegah darah gangguan pembekuan seperti trombosis and embolisme.

Ini darah gumpalan boleh menghalang paru-paru kapal (pulmonari embolismeatau kapal di otak (strok). Aspirin® jarang digunakan untuk melawan penyakit reumatik seperti rheumatoid artritis atau osteoartritis, kerana kesan anti-radang hanya berlaku apabila dos yang tinggi diambil, tetapi kesan Aspirin® yang tidak diingini juga sangat ketara. Atas sebab ini, Coxibe (lihat di bawah, mis

Celebrex), Diclofenac (nama dagang contohnya Voltaren) atau Ibuprofen (nama dagang misalnya Aktren) lebih disukai untuk rawatan asas penyakit reumatik. (Untuk rawatan jangka panjang, glucocorticoids seperti kortison, metotreksat, yang juga digunakan dalam kanser terapi, dan ubat sitostatik lain digunakan).