Asplenia: Punca, Gejala & Rawatan

Di asplenia, yang limpa tidak berfungsi atau tidak hadir. Ini keadaan mungkin kongenital atau diperolehi. The limpa adalah organ penting pada manusia sistem imun kerana bertanggungjawab menyaring tertentu patogen dalam darah. Biasanya, badan sistem imun dapat mengimbangi dengan baik ketiadaan limpafungsi. Walau bagaimanapun, pesakit asplenia mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengancam nyawa sepsis kerana jangkitan bakteria, kulat atau parasit. Oleh itu, untuk jenis jangkitan ini, individu-individu ini harus dirawat secepat mungkin.

Apa itu asplenia?

Asplenia adalah ketidakupayaan limpa untuk berfungsi. Organ ini juga disebut lien atau splenium dan terletak di perut kiri atas. Limpa terdiri daripada tisu penghubung yang sentiasa diserap dengan darah. Sel-sel dalam tisu ini menyerap patogen dan lama darah sel dan memusnahkannya. Fungsi ini juga disebut peleburan darah. Oleh itu, organ mempunyai tugas menyaring darah di dalam tubuh manusia. Dalam asplenia anatmotik, organ ini tidak terdapat. Ini mesti dibezakan dari apa yang disebut asplenia fungsional, di mana organ itu ada tetapi tidak berfungsi. Gambaran klinikal hiposplenia harus dipisahkan dari ini. Dalam kes ini, organ ada tetapi fungsinya menjadi lemah. Splenektomi adalah pembedahan membuang limpa. Ini mungkin diperlukan dalam penyakit dan keadaan tertentu seperti tumor.

Punca

>

Asplenia kongenital anatomi berlaku agak jarang. Kerap kali, kepincangan organ dikaitkan dengan kongenital jantung kecacatan. Kecelaruan organ ini disebabkan oleh kecacatan garis tengah. Sekiranya pesakit terjejas oleh kedua-dua asplenia kongenital dan a jantung kecacatan, dia menderita kompleks gejala Ivemark. Gambaran klinikal ini boleh dikelaskan sebagai heterotaxy. Heterotaxy secara amnya menggambarkan penyusunan semula organ manusia dari kongenital dari sisi fisiologi badan yang lain. Gejala utama kompleks gejala Ivemark merujuk kepada perpindahan, kecacatan atau ketiadaan mutlak limpa. Punca sebenar perkembangan penyakit ini tidak diketahui sehingga kini. Walau bagaimanapun, kecenderungan genetik tidak dapat dikesampingkan, kerana ia mungkin berlaku dalam kelompok dalam keluarga. Sebanding dengan asplenia anatomi adalah apa yang disebut autosplenektomi. Ini boleh berlaku akibat daripada pelbagai infeksi splenik. Ini boleh disebabkan oleh pendarahan atau fibrosis. Fibrosis adalah pengerasan patologi tisu yang boleh mengakibatkan gangguan fungsi. Asplenia berfungsi mesti dibezakan daripada asplenia anatomi. Ini boleh disebabkan oleh penyakit autoimun, pemindahan sel stem, sel sabit anemia, atau amiloidosis. Sel sickle anemia adalah penyakit keturunan yang dimanifestasikan oleh pengurangan jangka hayat sel darah merah. Amyloidosis adalah pemendapan patologi yang diubah protein di ruang antara sel. Terutama dalam sel sabit anemia, disfungsi limpa biasanya berlaku selepas tahun pertama kehidupan. Pesakit yang tidak dirawat mengalami asplenia anatomi sejak beberapa tahun akan datang, yang dipicu oleh infark splenik. Hiposplenia boleh berkembang pada individu positif HIV yang tidak dirawat atau selepasnya pemindahan sel stem.

Gejala, keluhan, dan tanda

Pesakit Asplenia berisiko tinggi mendapat jangkitan. Yang pasti bakteria, Seperti pneumokokus, boleh mengakibatkan teruk keracunan darah. Selain itu, risiko menderita jangkitan kulat meningkat. Data Amerika dari tahun 1980-an menunjukkan bahawa risiko radang paru-paru and meningitis lebih tinggi untuk pesakit asplenia. Penderita asplenia mengalami penurunan aliran darah melalui limpa dan penurunan sistem imun tindak balas. Oleh kerana itu, jangkitan boleh menimbulkan risiko berbahaya bagi mereka. Sebagai tambahan kepada pneumokokus, pesakit asplenia berisiko tertentu mengancam nyawa sepsis dari meningokokus and Haemophilus influenzae. Sistem kekebalan tubuh mereka tidak dapat melawan ini yang dikemas bakteria secepat orang sihat. Ia bukan hanya bakteria yang boleh menimbulkan masalah bagi pesakit asplenia. Parasit, kutu, gigitan anjing dan kucing, dan malaria boleh mengambil jalan yang lebih teruk pada pesakit ini daripada orang yang sihat.

Diagnosis dan kursus

Diagnosis asplenia dibuat oleh a ujian darah. Faktor penentu adalah apa yang dipanggil mayat Howell-Jolly. Sel-sel ini biasanya mengandungi sel darah merah nukleat yang terbentuk dari residu DNA. Biasanya, mayat ini dipecah oleh limpa. Dalam asplenia, mereka dapat dikesan dalam darah kerana tidak dapat disaring dari darah kerana ketiadaan atau disfungsi organ. Secara logiknya, pesakit dengan asplenia berfungsi mempunyai tahap Howell-Jolly yang lebih rendah daripada pesakit dengan asplenia anatomi. Yang terakhir ini juga dapat dikesan dengan pengimejan diagnostik seperti ultrasound or tomografi dikira imbas.

Komplikasi

Beberapa komplikasi boleh berlaku kerana asplenia. Pertama, ketidakupayaan limpa berfungsi meningkatkan risiko jangkitan; secara khusus, pneumokokus dan bakteria yang mengandungi kapsul lain boleh menyebabkan teruk kesihatan masalah dalam asplenia. Dalam kes-kes yang kurang teruk, jangkitan biasanya berlaku demam simptom; dalam kes yang teruk, mengancam nyawa sepsis berlaku. Risiko jangkitan kulat juga meningkat dengan asplenia. Selain itu, ketidakmampuan limpa berfungsi meningkatkan risiko jangkitan dengan Capnocytophaga canimorsus dan gram-negatif lain patogen, yang ditularkan, misalnya, oleh gigitan haiwan dan gigit tanda. Di samping itu, asplenia mengurangkan pengeluaran IgM antibodi and memori Sel B, yang boleh membawa meningkat hati penyakit dan jangkitan organ-organ lain. Pengeluaran antibodi IgM yang terganggu juga bermaksud bahawa vaksinasi mempunyai kesan yang jauh lebih perlahan dan kurang kuat, meningkatkan risiko penyakit seperti tetanus. Kadar kematian untuk asplenia adalah sekitar 46 peratus, disebabkan oleh komplikasi yang luas dan banyak risiko yang berkaitan dengan limpa yang tidak berfungsi. Rawatan awal, dan juga pendidikan pesakit, dapat mengurangkan risiko komplikasi serius.

Rawatan dan terapi

Biasanya, sistem ketahanan badan dapat melindungi organisma daripada patogen walaupun limpa tidak berfungsi atau tidak ada. Namun, disarankan sebagai profilaksis terpenting terhadap komplikasi teruk untuk memvaksinasi pesakit asplenia untuk melindungi mereka dari bakteria dan kemungkinan situasi yang mengancam nyawa. Khususnya, vaksinasi terhadap pneumococcus, meningokokus and Haemophilus influenzae penting. Dalam beberapa kes, rawatan kekal dengan antibiotik disebabkan. Penting untuk memberi kesedaran sepenuhnya kepada pesakit mengenai gambaran klinikal mereka semasa rawatan. Sekiranya terdapat tanda amaran tertentu pada pesakit asplenik, dia harus segera mendapatkan rawatan perubatan. Untuk tujuan ini, adalah penting bahawa pesakit dilatih mengenai isyarat ini. Ini termasuk demam melebihi 38 darjah celcius, selesemaseperti kesan, kekeliruan, degupan jantung yang cepat, teruk sakit perut or pening.

Prospek dan prognosis

Prospek prognostik untuk asplenia sangat individual dan bergantung kepada pesakit kesihatan kesedaran. Secara amnya, semakin kuat kesihatan kesedaran, semakin baik prognosisnya. Dengan gaya hidup yang sihat dan penyertaan secara berkala dalam pemeriksaan, orang yang terjejas berpeluang menjalani hidupnya seumur hidupnya tanpa gangguan selanjutnya dan tanpa rawatan tambahan langkah-langkah. Jangka hayat tidak dipendekkan dan kebebasan sepenuhnya dari gejala adalah mungkin. Pemeriksaan kawalan diperlukan untuk mengesan kemungkinan patogen dalam organisma pada peringkat awal dan untuk menangkalnya. Semakin gaya hidup pesakit tidak sihat dan semakin sedikit dia berusaha untuk melakukan pemeriksaan perubatan, semakin besar risiko diserang oleh kuman. Ini mencetuskan penyakit yang prospek penyembuhannya harus dipertimbangkan secara individu. Walaupun begitu, sistem kekebalan tubuh menjadi lemah dan dengan demikian dapat mencetuskan masalah besar walaupun dalam kes penyakit kecil. Perlindungan semula jadi terhadap patogen tidak diberikan sekiranya berlaku asplenia. Sebaik sahaja orang yang terjejas mengabaikan perkara ini, risiko penyakitnya sendiri akan meningkat. Dalam kes-kes yang teruk, dia menderita penyakit yang tidak dapat ditangani oleh sistem kekebalannya sendiri walaupun telah berusaha. Ini kemudian boleh mengakibatkan kematian. Ini berlaku terutamanya apabila penyertaan dalam vaksinasi yang diperlukan tidak dirasakan dan patogennya sangat agresif.

pencegahan

Terdapat pelbagai sebab untuk gambaran klinikal asplenia. Di samping itu, terdapat pelbagai penyakit yang perlu untuk menghilangkan limpa. Oleh itu, tidak ada pencegahan tertentu dari penyakit ini pada tahap pengetahuan sekarang.

Susulan

Asplenia tidak dianggap boleh disembuhkan. Oleh itu, individu yang terjejas menderita ketidakupayaan limpa untuk berfungsi sepanjang hayat mereka. Tujuan tindak lanjut tidak boleh mencegah penyakit ini berulang. Sebaliknya, tujuannya adalah untuk menyokong pesakit dalam kehidupan seharian dan menghentikan komplikasi. Asplenia boleh didiagnosis oleh a ujian darah. Di samping itu, doktor kerap memerintahkan sonografi dan tomografi dikira untuk pengesanan. Sebahagian besar penjagaan selepas itu mesti diberikan oleh pesakit, seperti kebersihan yang mencukupi langkah-langkah untuk mengelakkan jangkitan. Ini termasuk, di atas semua, mengelakkan orang ramai semasa tempoh ketika pesakit mempunyai sejuk. Tetapi kebersihan yang teliti setelah mengunjungi kemudahan kebersihan awam juga penting. Sekiranya tanda-tanda awal asplenia berkembang, orang yang terjejas mesti berjumpa doktor dengan segera. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencegah komplikasi. Awal antibiotik terapi membawa kepada melegakan gejala. Pencegahan penting langkah-langkah juga termasuk membawa kad kecemasan yang menyenaraikan status vaksinasi. Malaria kawasan juga harus dielakkan semasa melancong ke luar negara. Pemeriksaan berkala boleh dilakukan dengan doktor sekiranya perlu. Sebagai tambahan kepada perbualan mengenai keadaan kesihatan, yang ujian darah memainkan peranan penting.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Oleh kerana limpa tidak hadir atau sama sekali tidak berfungsi dalam asplenia, tidak ada kaedah yang membenarkan diriterapi penyakit yang mendasari. Walau bagaimanapun, pesakit dapat membantu menguruskan risiko yang berkaitan dengan asplenia. Limpa memainkan peranan penting dalam sistem kekebalan tubuh manusia. khususnya, limpa sangat penting untuk pertahanan terhadap bakteria terkapsul, seperti pneumococcus, dan dalam pertahanan terhadap parasit lain. Oleh itu, orang yang menderita asplenia mempunyai risiko peningkatan sepsis yang teruk selepas jangkitan sederhana. Oleh itu, pencegahan mempunyai peranan penting untuk dimainkan. Situasi yang menggemari jangkitan dengan bakteria penyakit berjangkit berbahaya bagi mereka yang terjejas. Sekiranya boleh, pengangkutan awam dan orang ramai harus dielakkan semasa di sejuk musim. Bersalaman harus dielakkan, kerana cara ini sangat berkesan untuk menyebarkan patogen. Mencuci tangan secara berkala juga dapat mengurangkan risiko jangkitan. Pada tanda pertama sebuah penyakit berjangkit, seperti sedikit demam atau keletihan yang tidak disengajakan bersama dengan hilang selera makan and menggigil, doktor harus segera berjumpa supaya rawatan dengan antibiotik boleh dimulakan dengan segera sekiranya perlu. Di samping itu, vaksinasi dapat mengurangkan risiko sepsis postplenectomy.