Kemudahan Kehidupan Berbantu dan Penjagaan Warga Emas

Jenis rumah: Kemerdekaan adalah penting

Tanpa mengira pelbagai jawatan – dari rumah persaraan hingga kediaman warga emas – terdapat hanya tiga jenis rumah di bawah Akta Rumah: Rumah persaraan, rumah orang tua dan rumah jagaan (= rumah jagaan). Mereka berbeza dalam tahap kemerdekaan yang dimiliki oleh penduduk.

Rumah persaraan

Rumah persaraan

Di rumah persaraan terdapat bilik atau pangsapuri kecil untuk penduduk, yang boleh dilengkapi dengan perabot mereka sendiri. Pengemasan diuruskan oleh kakitangan. Penghuni rumah jagaan biasanya boleh menguruskan tanpa bantuan apabila mereka berpindah. Walau bagaimanapun, kakitangan bersedia untuk menyediakan penjagaan asas seperti yang diperlukan.

Rumah penjagaan

Pesakit luar atau penjagaan di rumah?

Kebanyakan warga emas tidak berpindah ke rumah sehingga kesihatan mereka merosot sehingga mereka tidak lagi boleh tinggal di rumah walaupun mendapat rawatan pesakit luar. Kebanyakan kemudahan mempunyai ketiga-tiga (kediaman, rumah penjagaan), jadi warga emas tidak perlu berpindah apabila kesihatan mereka merosot. Malah, prinsip itu kini terpakai: penjagaan disediakan di mana orang tinggal.

Pada 2019, terdapat lebih daripada 4.1 juta orang yang memerlukan penjagaan jangka panjang di Jerman. Dengan peningkatan usia, keperluan untuk penjagaan secara semula jadi menjadi lebih berkemungkinan. Sebanyak 80 peratus daripada mereka yang memerlukan penjagaan menerima penjagaan yang mereka perlukan di rumah (pesakit luar). Dalam kebanyakan kes, saudara-mara mengambil alih penjagaan.

Sejumlah lebih 818,000 orang yang memerlukan penjagaan jangka panjang (19.8 peratus) menerima rawatan pesakit dalam kekal di rumah jagaan.

Kos untuk rumah penjagaan dan rumah untuk orang tua

Bagi kebanyakan pesara, ini bermakna mereka perlu menggunakan keseluruhan pencen mereka dan sebahagian besar aset mereka untuk tujuan ini. Anak-anak juga mungkin perlu menyumbang untuk menampung kos jika ibu bapa mereka tinggal di rumah persaraan atau warga emas.