Gejala yang berkaitan | Gatal semasa mengambil amoksisilin

Gejala yang berkaitan

Gatal yang disebabkan oleh pengambilan amoksisilin sering disertai dengan gejala lain. Ini sering menyebabkan kemerahan atau bengkak pada kulit yang gatal. Selain itu, lepuh dan paus boleh terbentuk pada kulit.

Ini alahan keradangan ruam kulit kemudian dipanggil "exanthema ubat". Ruam biasanya berwarna merah, bintik atau seperti peta dan boleh merebak ke seluruh badan. Walau bagaimanapun, ruam gatal juga boleh muncul di bahagian badan tertentu seperti tangan, kaki dan / atau muka.

Sekiranya berlaku intoleransi terhadap amoksisilin, loya dan cirit-birit boleh berlaku selain gatal. Walaupun gejala yang menyertainya agak tidak berbahaya, gejala lain seperti demam, kesukaran menelan, pembengkakan selaput lendir tekak pembengkakan kawasan atau muka mungkin menunjukkan parah reaksi alahan. Pembengkakan tekak boleh menyebabkan sesak nafas yang mengancam nyawa.

Oleh itu, doktor kecemasan harus segera dipanggil sekiranya bengkak muka dan sukar menelan selepas mengambil amoksisilin berlaku. Sebagai reaksi alahan kepada Amoxicillin gatal boleh merebak ke seluruh badan - demikian juga pada anus/dubur.. Walau bagaimanapun, kerana hipersensitiviti terhadap Amoxicillin juga boleh menyebabkan najis lembut atau cirit-birit, ada kemungkinan bahawa anus/dubur. boleh menjadi sedikit meradang kerana perubahan pergerakan usus dan dengan itu gatal dan terbakar.

Gatal-gatal anus/dubur. (Pruritus ani) juga dapat dipicu oleh jangkitan jamur jika Amoxicillin diambil untuk jangka waktu yang lama. Mengambil Amoxicillin secara tidak sengaja akan membunuh jinak bakteria jika tidak, duduk di kulit dan membran mukus dubur. Akibatnya, kulat mempunyai peluang yang lebih baik untuk membiak dan merebak.

Kulat yang biasanya menyebabkan jangkitan dubur adalah jamur Candida. Jangkitan ini biasanya dirawat secara tempatan dengan krim yang mengandungi Ciclopirox. Gatal-gatal di kawasan kemaluan luar dengan kemungkinan kemerahan pada kulit pasti disebabkan oleh reaksi alahan kepada amoksisilin.

Pada wanita, bagaimanapun, gatal-gatal di kawasan genital luar atau bahkan di faraj adalah perkara biasa. Dalam kebanyakan kes, reaksi ini dipicu oleh jangkitan kulat. Sebab untuk ini adalah yang jinak bakteria yang tinggal di faraj mukosa, misalnya, dibunuh dengan tidak sengaja dengan mengambil antibiotik.

Ini menyokong jangkitan kulat - dalam kebanyakan kes disebabkan oleh spesies Candida. Oleh kerana jangkitan ini tidak sembuh dengan sendirinya, ia harus diatasi. Krim antimikotik diresepkan untuk penggunaan luaran. Untuk kegunaan dalaman terdapat supositoria antimikotik yang mengandung antimikotik.

Selepas menyapih

Seperti yang dijelaskan di atas, gatal boleh berlanjutan selama beberapa hari hingga minggu setelah menghentikan amoksisilin. Walau bagaimanapun, kebanyakan pesakit menunjukkan peningkatan gatal setelah beberapa hari. Sekiranya ini tidak berlaku, doktor harus berjumpa dengan siapa yang boleh memberi ubat untuk menghilangkan rasa gatal. Tidak digalakkan mengambil amoksisilin atau yang lain penisilin persiapan sekali lagi, kerana ini boleh menyebabkan simptom yang sama atau lebih kuat dan berbahaya pada masa pengambilannya.