Gejala yang berkaitan | Molar putus

Gejala yang berkaitan

Biasanya pesakit melaporkan kesakitan dikaitkan dengan gigi yang patah. Walau bagaimanapun, terdapat sejumlah gejala khas lain yang boleh berlaku. Selalunya, sudut tajam terbentuk di pinggir patah Dimanakah lidah boleh tersekat.

Orang suka bermain-main dengan tepi ini, yang boleh menyebabkan lidah menjadi sedikit meradang dan menyakitkan. Sekiranya kepingan yang terputus di antara gigi hilang, boleh terjadi pelbagai makanan, terutamanya serat daging, terkumpul di sana. Selalunya ini sukar dikeluarkan dan anda mesti menggunakan sikat antara gigi atau benang gigi.

Sensitiviti untuk menggigit, perkusi dan suhu, terutamanya hingga sejuk, berlaku apabila sekeping besar pecah keluar molar. Bergantung pada jenis kecederaan penyebabnya, gigi juga mudah bergerak dan bergoyang. Ini kadang-kadang dapat memberi kesan bahawa gigi terlalu panjang atau terlalu pendek. Ini berlaku apabila gigi ditolak masuk atau keluar dari soketnya.

Kesakitan

Jika molar gigi pecah, gigi tiba-tiba boleh menyebabkan kesakitan. Ini adalah kes apabila patah dekat dengan rongga gigi dan "tisu hidup" gigi, iaitu dentin, terjejas. Kadang kala saraf itu sendiri terdedah.

Sekiranya ini berlaku dan teruk kesakitan berkembang, rawatan mesti dijalankan secepat mungkin. Jika tidak, penyakit ini dapat merebak lebih banyak dan keradangan di sekitar akar boleh berlaku. Kerana ini boleh menyebabkan komplikasi besar, segera berjumpa doktor.

dan apa yang anda boleh lakukan mengenainya. Sekiranya rasa sakit berlaku pada gigi yang patah, anda harus bertindak dengan cepat. Tidak hanya mempengaruhi estetika, tetapi komplikasi lebih lanjut dapat terjadi pada gigi yang tidak dirawat, yang dapat memperburuk prognosis.

Untuk melegakan kesakitan sementara, ubat penahan sakit seperti ibuprofen or parasetamol boleh diambil. Anda juga boleh menyejukkan kawasan tersebut untuk mengelakkan pembengkakan. Sekiranya kawasan itu berdarah berlebihan, boleh menggigit sapu tangan, misalnya, untuk menghentikan pendarahan.

Kesakitan yang disebabkan oleh patah gigi tidak dapat diatasi secara kekal tanpa rawatan pergigian. Sekiranya hanya sebilangan kecil zat gigi keras terputus dari molar gigi dan celah jauh dari saraf gigi (di dalam enamel), ini sering menyebabkan rasa sakit. Dalam banyak kes di mana gigi patah, itu adalah gigi yang telah diisi di kawasan yang luas.

Tidak ada rasa sakit, kerana biasanya hanya sekeping bahan pengisian yang terputus. Walaupun bahan keras gigi yang dirawat di saluran akar terputus, seringkali tidak ada rasa sakit, kerana saraf gigi telah dikeluarkan dan oleh itu tidak ada penularan kesakitan. Sekiranya tidak ada rasa sakit ketika gigi geraham patah, anda masih harus berjumpa doktor gigi untuk melicinkan tepi putus, untuk memasang kembali serpihan gigi atau mengisi gigi.