Melonggarkan Bersekutu: Punca, Gejala & Rawatan

Melonggarkan asosiatif mencirikan fasa impian REM pada individu yang sihat. Corak pemikiran sistematik ditangguhkan semasa pelonggaran bersekutu, dan otak kawasan berinteraksi secara tidak sistematik secara afektif. Sebagai gejala penyakit, pelonggaran asosiatif mencirikan gangguan khayalan seperti skizofrenia.

Apakah pelonggaran bersekutu?

Psikologi dan psikoanalisis menganggap bahawa orang menghubungkan unsur termudah dalam bentuk kesan deria di pembelajaran proses. Dalam konteks ini, persatuan adalah hubungan dua atau lebih isi jiwa yang benar-benar terpencil yang saling mengaktifkan semasa mengingat semula dan merangsang rantaian persatuan. Sehubungan itu, persatuan pembelajaran adalah hubungan rangsangan yang melibatkan bentuk pembelajaran asas biologi seperti pembiasaan dan penyesuaian selain hubungan kognitif. Apabila pelonggaran asosiatif berlaku, pemikiran asosiatif seseorang dan pembelajaran adalah terhad. Ini bermaksud bahawa kaitan isi pemikiran yang bermakna secara kognitif atau terkawal tidak lagi dapat berlaku. Peraturan pemikiran, struktur pemikiran, dan program pemikiran masa lalu tidak lagi tersedia untuk pesakit dengan kelonggaran bersekutu dalam situasi semasa. Melonggarkan asosiatif menunjukkan kesan pada kawasan yang berbeza dari orang tersebut. Oleh itu, gejala timbul secara serentak dalam bidang pemikiran, bertindak dan perasaan. Melonggarkan asosiatif bukan sahaja mencirikan pelbagai gangguan dengan gejala khayalan. Juga, proses pelonggaran bersekutu berkaitan dengan proses seni. Perkaitan genius kegilaan berasal dari kesamaan ini.

Punca

Eugen Bleuler digunakan bersekutu kelonggaran untuk menerangkan fenomena pusat skizofrenia. Dalam kerangka penyebab skizofrenia, dia mengaitkan gejala gangguan pemikiran formal dan ciri mempengaruhi gangguan dengan kelonggaran asosiatif. Melonggarkan asosiatif, selain skizofrenia, mungkin berkaitan dengan gangguan kawalan impuls dan mania. Di samping itu, penggunaan dadah dari ganja dan halusinogen klasik seperti LSD kadang-kadang membawa kepada pelonggaran bersekutu. Freud juga menggambarkan bahawa keadaan impian adalah pertukaran pengaruh yang tinggi dan penugasan isi secara kognitif yang tidak lagi dapat difahami. Fenomena ini juga akhirnya berkaitan dengan pelonggaran bersekutu. Oleh itu, penyebab utama pelonggaran bersekutu otak boleh digeneralisasikan sebagai gangguan kawalan atau kawalan stabil secara kognitif. Kesan kemerosotan ini menghilangkan pola afektif penarikan semula bersekutu dan membawa kepada peningkatan pertukaran kesan. Corak baru dapat memperoleh fiksasi saraf dalam keadaan kognitif melonggarkan, sehingga berubah otak proses dalam jangka masa panjang.

Gejala, keluhan, dan tanda

Melonggarkan asosiatif disertai dengan pelbagai fenomena. Individu yang terjejas sering menunjukkan perhatian yang tidak menentu. Corak tindakan khas dibawa ke pembubaran. Proses kerja tidak lagi dilaksanakan dengan tepat. Pergaulan bukan lagi berdasarkan makna, melainkan berdasarkan suara. Struktur tatabahasa larut perlahan. Berfikir menjadi semakin tidak menentu dan sering terganggu oleh pemikiran yang merobek, melepaskan idea atau campur tangan. Ucapan pesakit kelihatan terputus-putus. Mereka sering tersalah cakap atau membuat neologisme perkataan yang lebih kurang difahami. Berkaitan dengan fenomena patologi kelonggaran asosiatif adalah pergaulan bebas, yang biasa terjadi dalam konteks psikoanalisis, dalam konteks surealisme dan dalam konteks percambahan fikiran. Walau bagaimanapun, dalam pelonggaran bersekutu, pengabaian isi pemikiran sistematik tidak lagi berlaku secara sedar atau untuk jangka masa yang terhad, tetapi berlaku secara tidak berpengaruh dan biasanya berlaku bersamaan dengan sistematik yang tidak beretika. Sebagai gangguan pemikiran formal, pelonggaran bersekutu menjadikan gangguan pemikiran yang berkaitan dengan kandungan seperti khayalan mungkin berlaku. Tanpa struktur dan kawalan proses pemikiran, pengujian realiti tidak dapat lagi berlaku.

Diagnosis dan kursus

Diagnosis pelonggaran asosiatif biasanya dibuat oleh ahli psikologi. Biasanya, simptom tersebut dikaji sebagai bukti penyakit dalam konteks diagnosis penyakit superordinat. Dalam diagnosis, ahli psikologi mesti membezakan kelonggaran bersekutu dari tahap yang lebih tinggi, perpecahan keseluruhan corak pemikiran. Perbezaan dari khayalan juga berperanan dalam diagnosis. Sebaliknya, bersekutu kelonggaran juga boleh menjadi khayalan awal. Prognosis untuk pesakit dengan kelonggaran bersekutu bergantung pada penyakit penyebab. Khususnya, dalam skizofrenia, melonggarkan berkembang menjadi simptomologi khayalan dalam hampir semua kes.

Komplikasi

Dalam kebanyakan kes, pelonggaran bersekutu menyebabkan pesakit mengalami pelbagai gejala psikologi. Dalam kebanyakan kes, orang yang terlibat tidak lagi dapat melakukan tugas-tugas tertentu atau mengikuti tindakan orang lain ketika melakukannya. Bahkan pembentukan ayat yang gramatis hanya dapat dilakukan dengan susah payah, sehingga kehidupan seharian pesakit sangat terkawal. Fikiran sering berkeliaran dan ada yang teruk gangguan pertuturan. Sebagai peraturan, pesakit sendiri tidak menyedari bahawa dia menderita kelonggaran bersekutu, namun, dia tidak dapat difahami oleh orang lain kerana gangguan pertuturan. Terdapat kehilangan realiti yang teruk dan proses pemikiran biasa tidak lagi mungkin dilakukan. Kualiti hidup sangat menderita penyakit ini. Rawatan pelonggaran asosiatif berlaku dengan ahli psikologi. Sekiranya pesakit itu membahayakan dirinya sendiri atau orang lain, itu juga boleh dilakukan di klinik tertutup. Dalam kebanyakan kes, ubat juga digunakan untuk menyertai rawatan. Sekiranya aduan tersebut disebabkan penyalahgunaan dadah, penarikan diri mesti dilakukan. Pelbagai klinik juga disediakan untuk pesakit untuk tujuan ini. Dengan rawatan awal, selalu ada jalan positif penyakit ini.

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor?

Melonggarkan asosiatif biasanya didiagnosis oleh ahli psikologi. Sesiapa yang mengesyaki gangguan itu pada diri mereka sendiri atau orang lain harus berjumpa doktor dengan cepat. Yang terakhir dapat menentukan sama ada ia benar-benar melonggarkan asosiatif dan seterusnya mendiagnosis gangguan penyebabnya. Sekiranya simptom skizofrenia atau peningkatan khayalan, doktor mesti segera berjumpa. Ini benar terutamanya jika individu tersebut telah didiagnosis dengan sakit mental. Sesiapa yang menyedari perubahan kesedaran selepas penggunaan dadah (terutamanya ganja dan halusinogen klasik seperti LSD dan DMT) harus membincangkan perkara ini dengan doktor keluarga mereka atau ahli psikologi. Segala perubahan dalam kesedaran juga harus dijelaskan dengan cepat sekiranya terdapat mania atau penyakit fizikal yang ada. Kelonggaran bersekutu hampir selalu menunjukkan penyakit yang teruk. Penjelasan perubatan segera juga penting untuk menghentikan peningkatan kehilangan realiti dan gangguan pertuturan yang sering menyertainya. Walau apa pun, doktor harus berunding apabila disyaki kelonggaran bersekutu.

Rawatan dan terapi

Rawatan pesakit dengan kelonggaran bersekutu bergantung terutamanya pada penyebabnya. Skizofrenia dapat diatasi dalam banyak kes dengan pentadbiran antipsikotik. Campur tangan tepat pada masanya sangat penting dalam kes ini. Gejala khayalan yang baru dapat dikurangkan atau ditangguhkan. Dalam kes pelonggaran bersekutu dalam konteks mania, neuroleptik sering diberikan secara akut terapi untuk mengurangkan kesan neurotransmitter dan dengan itu menyekat pertukaran kesan. Dalam jangka masa panjang, manik diberi ubat seperti litium garam, yang dapat meredam dan melambatkan episod masa depan. Sekiranya pelonggaran bersekutu berlaku dalam konteks penyalahgunaan dadah, fenomena ini mungkin menandakan bermulanya dadah psikosis. Bahkan penarikan diri tidak dapat menghentikan proses dalam banyak kes. Psikosis boleh berkembang walaupun dengan pantang larut sepenuhnya sebagai akibat akhir penyalahgunaan dadah. Semua pelonggaran asosiatif hampir tidak dapat disembuhkan, terutama ketika proses otak telah diubah secara kekal. Dalam kes sedemikian, menyokong terapi ditunjukkan, yang secara ideal meningkatkan kualiti hidup dan kehidupan seharian pesakit.

Prospek dan prognosis

Prospek pemulihan daripada pelonggaran bersekutu tidak diberikan. Berdasarkan pengetahuan saintifik terkini, kerosakan otak dianggap tidak dapat dipulihkan dan tidak dapat diperbaiki dengan pilihan perubatan yang ada. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini bersamaan dengan penyakit mendasar lain yang didiagnosis. The pentadbiran ubat atau terapi Oleh itu, pesakit yang terjejas diarahkan kepada penyakit lain. Tujuannya di sini adalah untuk menghilangkan kelegaan dari gejala dan mengoptimumkan kualiti hidup. Dalam beberapa kes, latihan kognitif berjaya bersama pesakit. Ini membawa kepada peningkatan keseluruhan dalam memori prestasi dan mempunyai kesan positif terhadap penarikan maklumat yang ada. Walaupun begitu, hasil yang dicapai dapat dikendalikan dan hanya memberikan sedikit kelegaan dari pelonggaran bersekutu. Fokus rawatan adalah pada peningkatan potensi pesakit secara menyeluruh. Perkembangan keperibadian, penyertaan dalam kehidupan sosial dan kemasyarakatan atau pembebasan dari yang ada ketagihan arak dirawat secara khusus dan juga dirawat secara perubatan. Oleh kerana melonggarkan asosiatif tidak dapat disembuhkan dalam keadaan tertentu, doktor dan ahli terapi memberi tumpuan kepada bidang kehidupan pesakit di mana mereka dapat mencapai peningkatan yang signifikan dalam kesihatan untuk pesakit.

pencegahan

Kelonggaran bersekutu kerana penyalahgunaan dadah dapat dicegah dalam bentuk pantang. Namun, kerana fenomena tersebut juga boleh berlaku dalam konteks skizofrenia dan mania, beberapa pencegahan yang lengkap langkah-langkah ada. Skizofrenia khususnya adalah gambaran klinikal yang kejadiannya berkaitan dengan faktor toksik, faktor hormon, faktor imunologi, perinatal dan psikososial selain faktor biologi. Tidak semua ini dapat dicegah.

Susulan

Kerosakan otak menyebabkan kelonggaran bersekutu. Ini tidak dapat disembuhkan, itulah sebabnya rawatan susulan tidak dapat mencegah berulang. Sebaliknya, doktor menggunakan rawatan yang berterusan untuk berusaha menormalkan kehidupan seharian pesakit mereka dan mengesampingkan komplikasi. Diagnosis awal biasanya dibuat oleh ahli psikologi dan psikiatri. Mereka juga mengatur rawatan susulan berjadual. Dalam kebanyakan kes, ubat digunakan untuk menghentikan gejala yang biasa. Beberapa gangguan dapat dikesan kembali ke penyalahgunaan dadah. Pendekatan terapi kemudian bertujuan untuk pertama kali menjauhi bahan-bahan ketagihan ini. Dalam banyak kes, ini bermaksud bahawa hubungan sosial sebelumnya mesti dihentikan. Ini kerana, paling tidak, mereka yang dekat dengan pesakit kadang-kadang mendorong tingkah laku berbahaya. Dalam praktiknya, bersekutu detoksifikasi sering dikaitkan dengan naik turun. Ini bermaksud bahawa fasa pemulihan diikuti oleh krisis. Dalam proses itu, bersekutu kelonggaran bermaksud bahawa mereka yang terjejas bahkan tidak menyedari gangguan mereka. Sekiranya kehilangan realiti yang mendalam, penghidapnya boleh menyebabkan bahaya serius pada dirinya atau orang lain. Dalam situasi seperti itu, saudara-mara sangat penting. Tugas mereka adalah untuk mendorong pesakit berjumpa doktor. Ini tidak selalu mudah. Lagipun, dalam realitinya sendiri, orang yang terjejas tidak melihat dirinya sakit.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Apa yang boleh dilakukan penderita untuk memperbaiki diri keadaan dalam kes pelonggaran bersekutu bergantung kepada penyebab gangguan. Kelonggaran bersekutu mungkin disebabkan oleh penyalahgunaan pemikiran yang berterusan dadah. Penggunaan berkala ganja dan halusinogen seperti LSD sangat berisiko dalam konteks ini. Oleh itu, individu yang terjejas harus berhenti menggunakan bahan ini pada tanda pertama gangguan mental dan segera berjumpa doktor. Sekiranya sudah ada pergantungan pada ini dadah atau jika pesakit tidak dapat mengawal penggunaannya dengan alasan lain, terapi mesti dimulakan dengan segera. Sekiranya penggunaan dadah meluas di persekitaran sosial, hubungan dengan kumpulan orang ini harus dihentikan atau dihalang. Pengasingan sosial yang sering berlaku dapat diatasi dengan pertukaran dengan orang lain yang terjejas dalam kumpulan pertolongan diri tempatan atau hampir di Internet. Selalunya, orang yang terjejas sendiri tidak menyedari gangguan mereka. Maka adalah tugas persekitaran keluarga untuk menghadapi pesakit dengan penyakitnya dan meyakinkannya tentang perlunya lawatan ke doktor. Ini sering menjadi cabaran yang menuntut banyak kesabaran dari saudara-mara. Sekiranya pesakit benar-benar tidak dapat difahami, gangguan yang teruk, khususnya kehilangan realiti, yang membahayakan dirinya sendiri atau membuatnya berbahaya bagi orang lain, mungkin juga memerlukan kemasukan wajib ke institusi tertutup.