Penyedut asma | Latihan untuk asma

Penyedut asma

Penyemburan asma adalah bahagian penting dalam terapi asma bronkial. Perbezaan dibuat antara ubat jangka panjang (pengendali) dan ubat jangka pendek (ubat penghilang). Biasanya, ubat tersebut diberikan dalam bentuk semburan asma.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan kecil tetapi halus. Dos aerosol (semburan asma klasik) contohnya Respimat: Dengan bentuk semburan asma ini, ubat secara automatik diedarkan secara halus semasa proses penyemburan. Pesakit harus menekan pemicu dan menarik nafas pada masa yang sama semasa permohonan.

Untuk menjadikan proses ini lebih mudah, ada penyedutan bantuan (spacer) untuk pesakit yang merasa sukar (terutamanya kanak-kanak), yang dilekatkan sebelum semburan asma. Inhaler serbuk misalnya Novolizer: Dengan bentuk semburan asma, semburan ini tidak automatik, tetapi dipicu oleh penyedutan proses. Borang ini lebih mudah dilakukan oleh kebanyakan pesakit.

Dengan kedua-dua bentuk, penting untuk menahan udara sekurang-kurangnya 10 saat selepas itu penyedutan untuk memastikan bahawa bahan aktif dapat memberi kesan sepenuhnya. Cara penyemburan asma individu boleh sangat berbeza bergantung kepada pengilangnya, jadi pesakit harus selalu meminta ahli farmasi atau doktor mereka untuk menerangkan teknik penyedutan yang betul.

  • Inhaler dosis berukuran (semburan asma klasik) contohnya Respimat: Dengan bentuk semburan asma ini, ubat secara automatik diedarkan secara halus semasa proses penyemburan.

    Pesakit harus menekan pemicu dan menarik nafas pada masa yang sama semasa permohonan. Untuk mempermudah proses ini, terdapat alat penyedut (spacer) bagi pesakit yang merasa sukar (terutama kanak-kanak), yang dipasang sebelum semburan asma.

  • Penyedut serbuk misalnya Novolizer: Dengan bentuk semburan asma, semburan ini tidak automatik, tetapi dipicu oleh proses penyedutan. Borang ini lebih mudah dilakukan oleh kebanyakan pesakit.

Asma dan sukan

Sukan cukup berguna dalam rawatan asma dan penambahan terapi yang baik, jika anda memperhatikan beberapa perkara penting. Walaupun banyak pesakit asma cepat mencapai had semasa latihan fizikal dan gejala seperti sesak nafas, batuk dan bersiul ketika bernafas berlaku, senaman secara berkala memberi kesan positif terhadap penyakit ini. Latihan meningkat ketahanan, supaya pesakit lebih tangguh secara keseluruhan.

Penting untuk meningkatkan latihan secara perlahan agar tidak melatih badan anda dan mengelakkan reaksi yang tidak diingini.Endurance sukan seperti berenang, mendaki, berlari atau berbasikal sangat sesuai untuk tujuan ini. Juga pasti latihan berat, yang dirancang terutama untuk memperbaiki postur dan menguatkan otot pernafasan, adalah terapi yang baik menambah. Sebaliknya, pesakit asma harus menghindari sukan yang melibatkan banyak perubahan antara fasa rehat dan stres, kerana ini boleh mengganggu saluran bronkus dan bahkan meningkatkan asma tekanan. Secara keseluruhan, tahap aktiviti sukan harus selalu berdasarkan tahap keparahan penyakit dan harus dibincangkan dengan doktor.