Astigmatisme: Tanda, Diagnosis, Rawatan

Kelengkungan kornea: penerangan

Kornea adalah bahagian paling depan bola mata yang terletak di hadapan murid. Ia berbentuk bujur sedikit, lebih kecil sedikit daripada kepingan 1 sen dan tebal kira-kira setengah milimeter. Oleh kerana ia terletak pada bola mata bulat, ia sendiri melengkung sfera, sama seperti kanta sentuh.

Apakah astigmatisme?

Astigmatisme kornea (tidak tepat, "kelengkungan kornea") ialah apabila kornea tidak melengkung sama rata. Anomali ini juga dipanggil astigmatisme. Pakar perubatan bercakap tentang astigmatisme dalam kes kelengkungan kornea, yang berasal dari bahasa Yunani dan bermaksud sesuatu seperti "tanpa noda". Kedua-dua istilah sudah menunjukkan kesan astigmatisme terhadap penglihatan:

Dalam astigmatisme, bagaimanapun, kornea melengkung tidak sekata, yang bermaksud bahawa cahaya tidak dapat difokuskan dengan betul. Sinaran cahaya yang masuk difokuskan dengan lebih kuat di beberapa titik berbanding di tempat lain. Akibatnya, mereka bersatu pada retina bukan dalam satu titik, tetapi pada satu garisan (garisan fokus): Tiada satu titik jelas tergambar pada retina – penglihatan menjadi kabur.

Apakah jenis astigmatisme kornea yang ada?

Dalam astigmatisme biasa, sinaran cahaya kejadian diimej pada garis fokus serenjang ("batang"). Bentuk kelengkungan kornea ini boleh dibahagikan lagi. Walau bagaimanapun, ini adalah berkaitan terutamanya untuk pakar optik untuk membuat alat bantuan visual yang tepat.

Seseorang juga boleh menilai kelengkungan kornea dengan di mana garis fokus terletak berhubung dengan retina. Selalunya satu berada di satah retina, tetapi satu lagi berada di hadapannya (astigmatism myopicus simplex) atau di belakangnya (astigmatism hyperopicus simplex). Mungkin juga satu garis fokus berada di hadapan dan satu lagi di belakang (astigmatism mixtus). Kadangkala, sebagai tambahan kepada astigmatisme, terdapat rabun jauh atau rabun dekat (hiperopia atau rabun, masing-masing): Astigmatisme compositus adalah apa yang pakar panggil ini.

Astigmatisme juga boleh dilakukan tanpa astigmatisme

Walaupun astigmatisme dan kelengkungan kornea sering digunakan untuk maksud yang sama, istilah "astigmatisme" sebenarnya mempunyai makna yang lebih luas. Ini kerana ketidakteraturan pada kanta (lenticular astigmatism) malah bahagian belakang mata juga boleh menyebabkan astigmatism. Walau bagaimanapun, astigmatisme kornea adalah sebab yang paling biasa untuk astigmatisme.

Astigmatisme: Gejala

  • penglihatan kabur di dekat dan jauh (berbeza dengan rabun atau hiperopia, di mana hanya penglihatan jarak jauh atau hanya penglihatan dekat terjejas)
  • sakit kepala dan sakit mata
  • pada kanak-kanak, mungkin kehilangan penglihatan yang kekal

Ramai pesakit mengadu terutamanya sakit kepala dan sakit mata dengan astigmatisme ringan. Gejala penglihatan berkurangan, sebaliknya, sering muncul kemudian atau tidak sama sekali. Ini kerana mata sentiasa cuba membetulkan imej yang kabur dengan menukar bentuk kanta, yang dalam jangka masa panjang meregangkan otot mata tertentu, akhirnya menyebabkan sakit kepala dan kerengsaan mata.

Apabila masalah penglihatan berlaku, persekitaran bukan sahaja kelihatan kabur kepada mereka yang terjejas, tetapi biasanya juga herot. Kerana tiada titik fokus pada retina, sebaliknya garis fokus, mereka melihat struktur seperti titik dan bukannya sebagai jalur atau batang. Ini juga menerangkan istilah "astigmatisme.

Astigmatisme: Punca dan faktor risiko

Dalam kebanyakan kes, astigmatisme adalah kongenital. Ia kemudian sekali-sekala turun-temurun - kelengkungan kornea kemudian muncul dalam beberapa ahli keluarga. Contoh kelengkungan kornea kongenital ialah apa yang dipanggil keratoglobus, di mana kornea melengkung ke hadapan dan menipis.

Dalam keadaan tertentu, kelengkungan kornea tidak muncul sehingga dewasa. Kemudian ia timbul sebagai contoh oleh:

  • Ulser dan parut pada kornea (disebabkan oleh kecederaan, keradangan dan jangkitan kornea)
  • Kon kornea (keratoconus): Dalam keadaan ini, kornea membonjol menjadi kon dalam beberapa episod, biasanya menjadi ketara antara umur 20 dan 30 tahun.
  • Intervensi pembedahan pada mata, seperti pembedahan untuk rawatan glaukoma.

astigmatisme: pemeriksaan dan diagnosis

Biasan objektif

Sebagai contoh, kecacatan penglihatan boleh ditentukan oleh apa yang dipanggil pembiasan objektif. Ini melibatkan menayangkan imej inframerah ke belakang mata pesakit dan pada masa yang sama mengukur sama ada imej ini tajam. Jika ini tidak berlaku, pelbagai kanta diletakkan di hadapannya sehingga imej yang tajam diperolehi. Ini membolehkan pemeriksa membuat kesimpulan tentang sifat kecacatan penglihatan.

Oftalmometri

Jika jelas bahawa astigmatisme kornea hadir, kornea boleh diukur dengan lebih tepat dan astigmatisme boleh ditentukan dengan lebih tepat. Ini dilakukan, sebagai contoh, dengan oftalmometer. Peranti ini dari jauh mengingatkan mikroskop. Ia menayangkan salib berongga dan reticle ke kornea orang yang terjejas:

Topografi kornea

Dalam kes astigmatisme yang tidak teratur, oftalmometer mencapai hadnya. Dalam kes ini, peranti kawalan komputer (keratograph) digunakan untuk menganalisis kuasa biasan seluruh permukaan kornea. Peperiksaan ini memberikan data paling tepat mengenai jenis dan tahap astigmatisme kornea.

Biasan subjektif

Setelah kelengkungan kornea telah ditentukan oleh pelbagai instrumen, pembiasan subjektif akhirnya mengikuti. Di sini, kerjasama pesakit diperlukan. Semasa pesakit melihat carta penglihatan, pakar oftalmologi memegang pelbagai alat bantu penglihatan di hadapan mata pesakit satu demi satu. Pesakit kini mesti menyatakan bantuan visual yang dia gunakan untuk melihat carta dengan paling jelas. Apabila ini telah dijelaskan, tiada lagi yang menghalang cara rawatan.

Astigmatisme: Rawatan

Setelah sudut dan ralat biasan kelengkungan kornea diketahui, percubaan boleh dibuat untuk mengimbangi kecacatan penglihatan dengan bantuan visual yang sesuai. Pilihan rawatan lain termasuk pembedahan dan pemindahan kornea.

Kelengkungan kornea: bantuan penglihatan

Alat bantu penglihatan berikut boleh mengimbangi astigmatisme:

  • kanta dengan potongan silinder (kanta silinder)
  • kanta sentuh lembut dan melengkung yang sesuai yang menjajarkan diri pada kornea melengkung
  • kanta sentuh keras, yang membengkokkan kornea dengan betul

Bagi kebanyakan orang yang mempunyai astigmatisme, pandangan pertama melalui kanta cermin mata adalah satu rahmat dan kejutan. Walaupun mereka melihat sekarang tajam, tetapi dunia kelihatan melengkung luar biasa. Dan semakin lambat astigmatisme diperbetulkan, semakin perlahan mata terbiasa dengan bantuan visual. Tidak jarang perubahan itu disertai dengan sakit kepala.

Astigmatisme: pembetulan melalui pembedahan

Satu lagi pendekatan rawatan pembedahan ialah pembetulan kelengkungan kornea dengan kanta baru. Kornea dibiarkan seperti sedia ada, dan sebaliknya kanta kristal dikeluarkan dan digantikan dengan kanta tiruan (kanta intraokular). Ia dibentuk sedemikian rupa sehingga ia mengimbangi astigmatisme sebaik mungkin. Prosedur ini biasanya digunakan hanya dalam kes astigmatisme yang teruk.

Astigmatisme: pemindahan kornea

Dalam kes yang jarang berlaku, alat bantuan visual mahupun prosedur pembedahan yang dinyatakan di atas tidak dapat membantu. Sebagai pilihan terakhir, pemindahan kornea kekal. Kornea melengkung dikeluarkan dan kornea penderma yang utuh ditanam sebagai pengganti.

Kelengkungan kornea: kursus dan prognosis

Biasanya, astigmatisme tidak berkembang tetapi kekal malar. Pengecualian ialah keratoconus: Dalam varian ini, kelengkungan kornea terus meningkat.