Pada usia berapa bintik usia muncul? | Tompok usia di tangan

Pada usia berapa bintik usia muncul?

As tempat umur adalah bintik-bintik kulit yang disebabkan oleh peningkatan pengendapan pigmen, tetapi tidak hanya bertambah Radiasi UV tetapi juga sejumlah masa untuk mereka bertindak pada kulit agar bintik-bintik usia menjadi kelihatan. Semakin tua seseorang dan semakin banyak cahaya matahari terkumpul di kawasan kulit masing-masing dari masa ke masa, semakin besar kemungkinan pemendapan pigmen akan berlaku di sana. Secara umum, boleh dikatakan bahawa mereka lebih kerap berlaku pada orang yang berusia lebih dari 40 tahun, tetapi bagi orang yang berusia sekitar 60 tahun mereka hampir menjadi peraturan.

Sekiranya perubahan mendadak dalam pigmentasi, iaitu kawasan yang jelas berbeza dari kulit di sekitarnya, diperhatikan di tangan, pemeriksaan dermatologi kulit harus selalu dilakukan. Sekiranya perubahan diperhatikan lebih awal, sebelum usia empat puluh tahun, pemeriksaan pakar sangat penting. Pemeriksaan biasanya boleh dilakukan sama ada oleh pakar dermatologi atau doktor umum.

Penjelasan oleh doktor adalah penting, kerana tempat umur adalah perubahan yang tidak berbahaya, tetapi kekeliruan dengan perubahan ganas sangat mungkin. Terutama kekeliruan dengan apa yang disebut lentigo maligna, bentuk kulit hitam kanser, Serta keratosis actinic, mungkin. Sekiranya penyakit ini berlaku di tangan, berbeza dengan penyakit ini tempat umur, terapi mesti dimulakan secepat mungkin.

Percampuran, walaupun tidak berbahaya, boleh berlaku antara bintik-bintik usia dan bintik-bintik. Bintik-bintik, yang juga muncul di tangan, kadang-kadang kelihatan lebih kurang bergantung kepada paparan cahaya matahari, berbeza dengan bintik-bintik usia, yang terus kelihatan sepanjang tahun. Lampu khas digunakan untuk mendiagnosis bintik-bintik usia berbanding dengan fenomena lain pada kulit. Lampu ini membolehkan pemeriksaan kawasan diperiksa dengan teliti.

Terapi

Walaupun bintik-bintik usia di tangan, dan bahagian badan yang lain, umumnya tidak berbahaya, banyak orang terganggu dengan penampilan bintik-bintik. Itulah sebabnya sekarang ada beberapa pilihan terapi yang memungkinkan penyingkirannya bintik-bintik usia di tangan. Terdapat beberapa krim yang dapat menutupi tempat yang mengganggu, setanding dengan solekan.

Terapi lain menangani penyingkiran bintik-bintik usia yang sebenarnya. Dalam terapi laser, sinar laser yang digunakan menyebabkan bahan-bahan yang tersimpan di kulit pecah. Tubuh memecah lipofuscin yang disimpan selepas terapi.

Walau bagaimanapun, terapi ini juga mempunyai risiko. Sebagai contoh, penting untuk mengesampingkan bahawa tidak ada penyakit ganas di sebalik perubahan pigmen, kerana penyakit ini dapat menjadi metastasis akibat rawatan tersebut. Terapi pilihan biasanya adalah penggunaan krim yang dapat memutihkan kawasan yang terkena.

Di Jerman agen aktif hidrokuinon, tretinoin dan hidrokortison terkandung dan diluluskan sebagai gabungan dalam krim ini. Kelemahan terapi ini adalah bahawa ia merosakkan kulit dalam jangka masa panjang dan oleh itu ia hanya boleh digunakan dalam masa yang singkat. Kaedah lain untuk menghilangkan bintik-bintik usia, yang bagaimanapun hanya harus dilakukan oleh pakar dermatologi yang berpengalaman, adalah pengikisan ais atau mekanikal di bawah anestetik tempatan.

Kulit asam juga dapat digunakan, yang meresap ke lapisan kulit yang lebih dalam dan menghancurkan pigmen yang bertanggung jawab untuk bintik-bintik usia. Secara amnya, semua kaedah ini menyebabkan kerengsaan pada kulit dan perkara-perkara tertentu harus diambil kira untuk membolehkan pemulihan selepas prosedur. Arahan doktor, seperti menghindari cahaya matahari, mesti dipatuhi dengan ketat selepas rawatan.

Sebaiknya berjumpa doktor dan membincangkan pilihan rawatannya, kerana banyak krim yang tersedia secara bebas di pasaran tidak terbukti mempunyai kesan dalam kajian, walaupun harganya mahal. Salah satu cara untuk memerangi bintik-bintik usia adalah dengan menggunakan krim yang dapat memutihkan deposit pigmen. Kehilangan sepenuhnya bintik-bintik usia, begitu ia berada di sana, biasanya tidak dapat dicapai kerana krim hanya mencapai lapisan kulit yang dangkal dan bukan yang lebih dalam di mana sel penghasil pigmen juga dijumpai.

Krim pemutihan ini sering mengandungi bahan seperti selada air ekstrak atau vitamin C yang akhirnya mengurangkan pigmentasi. Namun, harus selalu memastikan bahawa krim hanya digunakan pada area bintik-bintik usia dan tidak pada kulit normal, jika tidak, kulit juga boleh menjadi cerah. Pelunturan bintik-bintik usia boleh dicuba dengan produk semula jadi seperti jus lemon, cuka atau susu dadih (asid laktik berkesan di sini) serta dengan krim yang dihasilkan secara perubatan dan dihasilkan secara sintetik yang dapat meringankan bintik-bintik usia.

Pencahayaan disebabkan oleh fakta bahawa asid yang terkandung dalam krim menghilangkan lapisan kulit paling atas, tetapi bintik-bintik pigmen tidak akan hilang sepenuhnya kerana melanin-menjana sel lebih dalam. Setelah bintik-bintik usia ada, biasanya sukar untuk menghilangkannya - kecuali dengan rawatan laser. Oleh itu, penggunaan rawatan di rumah sering kali tidak berjaya. Jus lemon, cuka atau susu dadih boleh dicuba sebagai agen pemutihan semula jadi, yang digunakan pada bintik-bintik usia atau yang memerlukan bintik-bintik usia.