Penyakit atopi dan atopik

Gambaran ringkas

 • Atopi – definisi: kecenderungan genetik kepada alahan
 • penyakit atopik: cth keradangan alahan pada mukosa hidung dan konjunktiva (seperti dalam demam hay atau alahan rambut haiwan), asma alahan, neurodermatitis, alahan makanan, sarang alahan
 • Punca: Mutasi gen yang diwarisi
 • Diagnosis: mengambil sejarah perubatan, pemeriksaan fizikal, ujian alahan.
 • Rawatan penyakit atopik: Mengelakkan pencetus (jika boleh), ubat terhadap gejala alahan, mungkin imunoterapi khusus sebagai rawatan penyebab
 • Pencegahan penyakit atopik: Mengelakkan merokok semasa mengandung dan menyusu, menyusu, mungkin makanan bayi istimewa (manfaat kontroversial), tiada kebersihan yang berlebihan dsb.

Apakah maksud atopi?

Atopik secara genetik terdedah kepada tindak balas alahan terhadap sentuhan dengan bahan yang sebenarnya tidak berbahaya dari persekitaran (cth protein debunga tertentu). Sistem imun mereka membentuk antibodi jenis IgE (imunoglobulin E) terhadap mereka, dan mereka yang terjejas mengalami gejala alahan biasa.

Apabila sel imun dengan antibodi IgE menangkap pencetus alahan (alergen) pada permukaannya, mereka melepaskan bahan penghantar pro-radang seperti histamin sebagai tindak balas. Ini kemudian mencetuskan rinitis alahan dan gejala alahan lain.

Apakah penyakit atopik?

Penyakit atopik boleh berkembang berdasarkan atopi disebabkan oleh pelbagai faktor persekitaran. Mereka juga diringkaskan di bawah istilah "bulatan bentuk atopik". Contoh biasa ialah:

 • asma bronkial alahan: sentuhan dengan alergen (seperti debunga, habuk rumah) mencetuskan serangan asma. Selain asma alahan, terdapat juga asma bukan alahan, di mana senaman fizikal atau sejuk, contohnya, mencetuskan serangan.
 • Neurodermatitis (ekzema atopik, dermatitis atopik): Penyakit kulit radang ini biasanya muncul pada peringkat awal kanak-kanak. Ia dicirikan oleh ekzema kulit yang berulang secara kronik dan sangat gatal.
 • gatal-gatal alahan (urtikaria): sentuhan dengan alergen mencetuskan rasa gatal yang teruk dan/atau pembengkakan tisu (angioedema = edema Quincke).

Perbezaan antara penyakit atopik dan alahan

Penyakit atopik adalah penyakit alahan di mana antibodi jenis immunoglobulin E terlibat dengan ketara.

Contohnya, dalam dermatitis kontak alahan (seperti alahan nikel) dan eksantema dadah, gejala alahan dimediasi oleh limfosit T (subkumpulan leukosit) dan berlaku 12 hingga 72 jam selepas sentuhan alergen. Pakar perubatan merujuk kepada ini sebagai tindak balas alahan jenis 4 (jenis lewat).

Ketahui lebih lanjut tentang jenis tindak balas alahan yang berbeza di sini.

Apakah punca atopi?

Penyelidik juga telah dapat mengenal pasti beberapa tapak (loci gen) pada pelbagai gen yang, apabila diubah (bermutasi), meningkatkan risiko demam hay, asma alahan & Co. Walau bagaimanapun, majoriti masih tidak jelas.

Atopi adalah keturunan

Apa yang jelas, bagaimanapun, adalah kecenderungan genetik kepada tindak balas atopik adalah keturunan.

 • Risiko ini meningkat kepada 40 hingga 60 peratus jika kedua-dua ibu bapa menghidap penyakit atopik.
 • Jika kedua-dua ibu dan bapa mengalami penyakit atopik yang sama, risiko untuk anak meningkat kepada 60 hingga 80 peratus.

Sebagai perbandingan, kanak-kanak yang ibu bapanya tidak menghidap penyakit atopik mempunyai risiko sehingga 15 peratus untuk menghidap penyakit tersebut sendiri.

Apakah gejala yang menunjukkan atopi?

Terdapat beberapa gejala kulit yang boleh menunjukkan atopi. Apa yang dipanggil stigmata atopi ini termasuk, sebagai contoh:

 • Tanda Hertoghe: Bahagian sisi kening hilang sebahagian atau sepenuhnya. Biasanya kedua-dua kening terjejas.
 • Ichthyosis tangan, kaki: peningkatan lukisan garisan kulit tapak tangan dan tapak kaki
 • kedutan kelopak mata bawah dua kali ganda (kedut Dennie-Morgan)
 • kulit kering, rapuh, retak, bersisik (xerosis cutis)
 • warna muka pucat, kelabu-putih dan lingkaran hitam di sekeliling mata (warna kulit gelap = berkilau di sekeliling mata)
 • garis rambut seperti topi bulu
 • dermographism putih: jika seseorang mengusap kulit dengan spatula atau kuku, contohnya, ini meninggalkan kesan keputihan.

Stimata ini adalah petunjuk tetapi bukan bukti atopi! Mereka juga boleh mempunyai sebab lain.

Bagaimanakah penyakit atopi atau atopik boleh didiagnosis?

Semasa pemeriksaan fizikal, doktor mencari stigmata yang mungkin menunjukkan atopi (lihat: Gejala).

Pencetus gejala alahan yang mencurigakan boleh didedahkan dalam ujian alahan. Ini selalunya ujian kulit seperti ujian cucuk:

Ujian darah juga boleh memberikan kejelasan dalam kes disyaki penyakit atopi atau atopik. Jika, sebagai contoh, jumlah tahap imunoglobulin E dinaikkan, ini menunjukkan penyakit alahan. Walau bagaimanapun, nilai diukur yang dinaikkan juga boleh mempunyai sebab lain. Di samping itu, alahan juga boleh hadir dengan jumlah IgE yang normal.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pelbagai prosedur ujian untuk alahan yang disyaki dalam artikel Ujian Alahan.

Bagaimanakah atopi dirawat?

Tiada apa yang boleh dilakukan mengenai kecenderungan genetik itu sendiri. Walau bagaimanapun, jika penyakit atopik telah berkembang, mereka yang terjejas harus mengelakkan pencetus itu sejauh mungkin.

Gejala alahan boleh dikawal dengan pelbagai ubat (seperti tablet, semburan hidung, dll.):

 • Antihistamin melemahkan atau menyekat kesan histamin - bahan penghantar yang memainkan peranan utama dalam perkembangan gejala alahan.
 • Kortikosteroid (“kortison”) mempunyai kesan anti-radang. Mereka digunakan, sebagai contoh, dalam asma dan demam hay yang teruk.
 • Penstabil sel mast menghalang pembebasan histamin daripada sel mast yang dipanggil. Oleh itu, mereka bertindak terutamanya sebagai pencegahan terhadap gejala alahan.

Semua ubat yang disebutkan ditujukan terhadap gejala penyakit atopik atau alergi. Dengan imunoterapi khusus (hiposensitisasi), sebaliknya, doktor cuba mendapatkan punca alahan:

Imunoterapi khusus alergen sangat sesuai untuk rawatan rinitis alahan (dengan atau tanpa konjunktivitis alahan), contohnya demam hay. Keberkesanannya juga mantap dalam asma alahan dan alahan racun serangga.

Inilah rupa pencegahan atopi

Atopi itu sendiri tidak boleh dihalang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan penyakit atopik seperti demam hay atau asma alahan daripada benar-benar berkembang berdasarkan kecenderungan genetik.

Untuk tujuan ini, wanita hamil dan menyusukan bayi tidak boleh merokok. Ini mengurangkan risiko alahan anak mereka. Atas sebab yang sama, ibu (bakal) harus mengelakkan asap rokok pasif sebanyak mungkin.

Pemakanan khas bayi (pemakanan HA) sering digunakan untuk kanak-kanak dengan peningkatan risiko alahan yang tidak (atau tidak boleh) diberi susu ibu dengan secukupnya. Namun, kebaikan makanan istimewa ini tidak terbukti.

Apa yang telah terbukti berkesan dalam mencegah alahan adalah mengelakkan terlalu banyak kebersihan semasa bayi.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dan cara lain untuk mencegah penyakit atopik atau alahan dalam artikel Pencegahan alahan.