Atorvastatin: Kesan, Kegunaan & Risiko

Dadah atorvastatin digunakan terutamanya dalam konteks kolesterol menurunkan. Ia mempunyai faedah perubatan semasa atau selepas a diet. Selepas itu, ia sering digunakan untuk mengurangkan risiko jantung menyerang sebagai kesan sampingan yang positif.

Apa itu atorvastatin?

Dadah atorvastatin digunakan terutamanya dalam konteks kolesterol menurunkan. Sebagai komponen ubat yang berbeza, atorvastatin kebanyakannya digunakan ketika a kolesterol tahap sekurang-kurangnya 5.5 milimol seliter dapat dikesan di darah. Dalam kes-kes ini, usaha untuk menurunkan kolesterol secara berkala telah dilakukan tidak berjaya dengan cara diet. Oleh itu, peraturan mesti dicapai oleh perubatan terapi. Sekiranya demikian langkah-langkah jika tidak diambil, organisma boleh rosak secara kekal. Kemudian juga bahaya a jantung serangan atau Arterienverkalkung akan diberikan. Bergantung pada kesan penyakit, atorvastatin diresepkan dalam dos sepuluh hingga 80 miligram dan biasanya diberikan berdasarkan jangka masa. Walau bagaimanapun, preskripsi tablet dianggap agak mahal dan oleh itu hanya boleh digunakan sekiranya diet tidak memastikan kejayaan yang diinginkan.

Kesan farmakologi

Kolesterol adalah bahan aktif semula jadi. Ia melakukan fungsi penting dalam badan. Sebagai contoh, pembinaan dan pembaikan membran sel bergantung pada tahap kolesterol tertentu. Ini dapat dipengaruhi dengan dua cara. Di satu pihak, kolesterol dihasilkan pada manusia hati. Sebaliknya, tahap boleh dinaikkan atau diturunkan melalui pengambilan makanan tertentu. Sebilangan besar yang terakhir berlaku. Nilai kolesterol yang terlalu tinggi kemudiannya tidak lagi dilihat secara positif, tetapi akan dikaitkan dengan bahaya yang besar. Walau bagaimanapun, pada ketika ini, atorvastatin campur tangan: ia menurunkan pengeluaran blok bangunan yang sangat penting di hati. Secara khusus, ubat ini mempengaruhi pengeluaran enzim HMG-CoA reduktase. Kesan berganda berlaku. HDL kolesterol, yang dianggap baik untuk organisma, terus diciptakan oleh hati. LDL kolesterol, sebaliknya, yang dianggap negatif, tidak lagi dihasilkan atau dihasilkan hanya pada tahap yang lebih rendah. Risiko untuk arteriosclerosis berkurang. Oleh itu, disarankan, selain mengambil atorvastatin, untuk terus memperhatikan diet dan dengan itu menyokong ubat tersebut.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Pada dasarnya, atorvastatin bertujuan menurunkan tahap kolesterol. Juga semua kesan sampingan yang berkaitan seperti jantung menyerang atau arteriosclerosis dapat dielakkan akibatnya. Ubat ini mempunyai kesan lebih lanjut berkenaan dengan triacylglycerides. Sekiranya terdapat peningkatan tahap ini darah lemak, yang kesihatan orang yang berkenaan juga boleh menderita akibatnya. Begitu juga, peningkatan protein apolipoprotein B di darah akan dianggap berisiko. Dalam kes ini, yang pentadbiran atorvastatin biasanya dihentikan. Walau bagaimanapun, ubat ini hanya digunakan apabila semua perkembangan di atas telah mencapai tahap kritikal. Namun, sebagai langkah pencegahan, ubat tersebut tidak memberi kesan. Lebih-lebih lagi, ia biasanya diresepkan hanya apabila lain langkah-langkah pengurangan telah dicuba tanpa kejayaan. Apabila diambil, penambahbaikan yang cepat dan cepat mungkin berlaku: Atorvastatin berlaku seawal dua jam kemudian. Ia diserap, ditukar dan diproses oleh organisma tanpa kelewatan besar.

Risiko dan kesan sampingan

Walau bagaimanapun, atorvastatin harus diambil di bawah pengawasan perubatan. Dalam banyak kes, walaupun overdosis ringan mengakibatkan ketara sakit kepala and pening. Selalunya keseluruhan saluran gastrousus juga terjejas. Sakit perut, kembung perut, rasa kenyang yang tidak menyenangkan atau pedih ulu hati boleh berlaku. Selalunya, orang yang terjejas kini merasa letih dan tidak berdaya. Dia kekurangan tenaga untuk menumpukan tugas pada hari itu. Pemandu atau pengendali mesin mungkin mengalami penurunan keupayaan untuk berkonsentrasi. Orang yang sudah sensitif atau lemah sistem imun mungkin juga mengadu kulit ruam atau gatal-gatal yang lebih kerap dilihat di jari. air pengekalan di kaki, belakang kesakitan or rematiksebaliknya, seperti aduan, hanya berlaku pada overdosis akut dan agak teruk. Oleh itu, penentuan tepat mengenai nilai yang diperlukan mesti dibuat berdasarkan kes demi kes.