Atosiban: Kesan, Kegunaan & Risiko

Atosiban tergolong dalam kumpulan tocolytics. Sebagai oxytocin antagonis, ia menghalang persalinan dan diresepkan untuk mengelakkan kelahiran prematur. Ubat resep diberikan sebagai suntikan dan sebagai infus intravena.

Apa itu atosiban?

Atosiban tergolong dalam kumpulan tocolytics. Sebagai oxytocin antagonis, ia menghalang persalinan dan diresepkan untuk mengelakkan kelahiran prematur. Perencat buruh atosiban digunakan dalam perubatan obstetrik dan bertujuan untuk membantu mengelakkan ancaman kelahiran pra-matang semasa mengandung. Ini adalah antagonis ocytoxin dari kumpulan tocolytics, yang menghalang kesan keduanya hormon oxytocin dan vasopressin. Cairan jernih tanpa warna diberikan sebagai larutan suntikan dan infus intravena. Satu botol atosiban mengandungi 5 ml larutan. Jelas, syarat-syarat tertentu mesti dipenuhi untuk atosiban diberikan. Ubat preskripsi harus digunakan hanya di bawah pengawasan profesional kesihatan.

Tindakan farmakologi

Atosiban adalah analog struktur sintetik neuropeptida oxytocin yang terdapat dalam organisma. Sebagai antagonis oxytocin yang kompetitif, ubat ini bertindak pada reseptor oxytocin di myometrium. Ia juga mengikat reseptor vasopressin V1a, menghalang tindakan vasopressin. Di sini, perencatan pembebasan ion Ca2 + dari kedai intraselular di retikulum sarkoplasma berlaku. Menyekat kemasukan ion Ca2 + ke dalam sel myometrial menghalang peningkatan intraselular Ca2 + yang diperlukan untuk pengecutan rahim. Besarnya perencatan rahim pengecutan bergantung pada dos atosiban ditadbir. Akibatnya, setelah atosiban mengikat seperti yang dijelaskan dan kesan penghambatan tenaga kerja, kekerapan penguncupan dan nada otot rahim menurun, dan uterus tidak bergerak. Yang disyorkan dos atosiban dapat mencapai hingga dua belas jam imobilisasi rahim.

Penggunaan dan penggunaan perubatan

Kira-kira dua pertiga dari semua kelahiran preterm disebabkan oleh kelahiran preterm, pecahnya pramatang membran, atau kekurangan serviks. Atosiban digunakan untuk merawat persalinan prematur. Kriteria tertentu mesti ada untuk pentadbiran atosiban, iaitu:

Pengecutan rahim secara berkala berlangsung sekurang-kurangnya 30 saat dan dengan kekerapan lebih dari empat kontraksi dalam masa 30 minit; serviks terbuka dengan lebar satu hingga tiga sentimeter (sifar hingga tiga sentimeter pada wanita primipara); kenaikan serviks lebih daripada 50 peratus

Pada minggu ke-24 hingga ke-33 pada mengandung; wanita hamil berumur lebih dari 18 tahun; janin dengan biasa jantung kadar. Atosiban boleh didapati dengan preskripsi dan diberikan di hospital oleh doktor, bidan, atau profesional penjagaan kesihatan yang lain. Doktor menentukan dos. Ubat ini diberikan secara intravena dalam tiga langkah berturut-turut:

Suntikan pertama diberikan perlahan ke dalam vena dalam jangka masa lebih dari satu minit. Dos yang disyorkan ialah 6.75 mg dalam 0.9 ml. Selepas itu, ubat ini berfungsi sebagai infus berterusan melalui titisan selama lebih dari tiga jam. Dos per jam yang disyorkan adalah 18 mg. Dos atosiban yang dikurangkan yang disyorkan 6 mg setiap jam diikuti selama maksimum 45 jam atau sehingga rahim pengecutan mereda. Tidak boleh ada lebih dari tiga pengulangan rawatan per mengandung. Atosiban dikontraindikasikan dalam penyakit atau keadaan tertentu, seperti yang dilihat dalam ulasan ini:

Alahan kepada bahan ubat; di luar minggu kehamilan 24 hingga 33; pecahnya kantung ketuban; janin tidak teratur jantung kadar; pendarahan faraj; eklampsia atau teruk preeklampsia; jangkitan rahim; terlucut plasenta atau plasenta yang meliputi saluran kelahiran; meninggal dunia janin; kesinambungan kehamilan yang berisiko.

Risiko dan kesan sampingan

Beberapa kesan sampingan boleh berlaku dengan penggunaan atosiban. Gangguan kesejahteraan sekali-sekala seperti pening, loya, muntah, sakit kepala, dan pembilasan telah diperhatikan. Di samping itu, peningkatan jantung kadar, diturunkan darah tekanan, meningkat gula darah tahap dan reaksi di tempat suntikan boleh berlaku. Kadang-kadang, ruam, gatal, demam, Atau insomnia berlaku. Atosiban hanya boleh digunakan setelah perundingan perubatan terperinci.