Atovaquone: Kesan, Kegunaan & Risiko

Atovaquone adalah salah satu yang paling penting dadah untuk pencegahan dan rawatan malaria tropika. Ia dianggap sama berkesan dan kaya dengan kesan sampingan dan biasanya digunakan bersama dengan persediaan lain. Ia boleh diberikan oleh doktor atau pesakit dan secara lisan.

Apa itu atovaquone?

Atovaquone adalah salah satu yang paling penting dadah untuk pencegahan dan rawatan malaria tropika. Atovaquone digunakan sendiri atau digabungkan dengan dadah seperti proguanil untuk merawat jangkitan parasit. Kawasan penggunaan utama adalah malaria tropika. Antiparasit juga sesuai untuk diripentadbiran dan dapat digunakan baik untuk mencegah penyakit tersebut dan untuk merawat jangkitan yang ada. Dalam varian khas, atovaquone juga sesuai untuk kanak-kanak dan wanita semasa mengandung, walaupun dalam kes ini, nasihat doktor harus dicari.

Tindakan farmakologi

Di dalam badan, atovaquone mungkin bertindak dengan menghalang pengangkutan elektron tertentu. Sepenuhnya cara tindakan ubat itu belum dipelajari. Pada masa yang sama, diketahui bahawa dengan peningkatan makanan berlemak, kesan atovaquone meningkat dengan ketara. Di dalam tubuh, ubat itu kekal selama kira-kira 70 jam. Dalam tempoh ini, atovaquone mengalami kesan maksimum selama kira-kira enam jam. Selepas itu, perkumuhan berlaku secara semula jadi. Komplikasi yang berkaitan dengan atovaquone mungkin berlaku semasa penyusuan, jadi sangat penting untuk mendapatkan nasihat doktor. Tidak disarankan juga untuk memberikannya kepada anak-anak dengan berat kurang dari lima kilogram. Dalam kes ini, ada ubat khas yang juga bertindak melawan malaria dan berdasarkan atovaquone. Walau bagaimanapun, dos yang lebih rendah dalam persediaan ini menjadikannya selamat untuk kanak-kanak. Harus diingat bahawa atovaquone digabungkan dengan proguanil hanya boleh digunakan untuk melawan malaria tropica. Untuk tertiana malaria yang serupa, atovaquone menunjukkan kesan yang kecil walaupun digabungkan dengan ubat lain. Perundingan dengan pakar diperlukan untuk mengelakkan kekeliruan.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Atovaquone digunakan terutamanya untuk merawat jangkitan parasit. Ini termasuk plasmodia, yang dapat menular ke manusia oleh jenis nyamuk tertentu dan seterusnya menyebabkan malaria. Atovaquone sama-sama sesuai untuk mencegah malaria dan untuk merawat penyakit yang ada. Akan tetapi, dalam keadaan ini, atovaquone jarang digunakan sendiri, kerana penyakit ini mungkin akan berulang setelah pemberhentian ubat dan perjalanan penyakit ini kemudiannya boleh bertambah buruk. Oleh itu, Atovaquone diberikan sebagai antimalarial dalam kebanyakan kes bersama dengan ubat-ubatan seperti proguanil untuk mengelakkan kursus yang dijelaskan. Selanjutnya, atovaquone digunakan dalam kes yang ada toksoplasmosis, yang boleh membahayakan semasa mengandung. Bentuk khas dari radang paru-paru, yang boleh mempengaruhi orang yang menderita AIDS khususnya, juga merupakan salah satu kawasan di mana atovaquone digunakan. Pada masa ini, tidak ada petunjuk lain untuk atovaquone selain rawatan jangkitan parasit. Tidak ada penggunaan ubat terlarang yang diketahui, yang juga disebabkan oleh kesan sampingan atovaquone yang kadang-kadang teruk. Diri-pentadbiran ubat itu mungkin, contohnya, ketika melakukan perjalanan di negara-negara yang rawan malaria.

Risiko dan kesan sampingan

Kesan sampingan atovaquone yang biasa termasuk perasaan berterusan pening, sering diikuti oleh muntah. Tambahan pula, teruk sakit perut mungkin berlaku di bahagian atas perut. Perkara ini sering disertai oleh cirit-birit. Batuk juga sakit kepala juga dapat diperhatikan, dan jantung berdebar-debar dan juga keguguran rambut di tempat boleh berlaku. Kecemasan mendadak, yang biasanya tidak bertahan lama, juga merupakan salah satu kesan sampingan atovaquone yang tidak diingini. Terdapat kebarangkalian kecil untuk sementara hilang selera makan semasa pentadbiran ubat itu. Perlu juga diperhatikan bahawa keparahan kesan sampingan sering menutupi gejala sebenar malaria. Bergantung pada pesakit, mungkin disarankan untuk menghentikan rawatan dengan atovaquone walaupun ubat tersebut mencapai kesannya.