Nod Atrioventrikular: Struktur, Fungsi & Penyakit

Pengujaan otot sinus di jantung disebarkan ke otot atrium yang berfungsi, tetapi ini terlindung elektrik dari ventrikel, sehingga transmisi pengujaan pada titik ini dapat terjadi hanya melalui pengaliran pengujaan oleh nod atrioventricular. Penghantaran melalui sel otot yang mengandungi nod atrioventricular ditangguhkan, sehingga memungkinkan penguncupan irama otot atrium dan ventrikel yang terkoordinasi. Semasa penghantaran pengujaan melalui nod atrioventricular tidak lagi cukup cepat atau gagal, doktor menyebutnya sebagai Sekatan AV, sedangkan transmisi pengujaan yang dipercepat biasanya mengakibatkan berdebar-debar dan peningkatan nadi pada sindrom Wolff-Parkinson-White.

Apakah nod atrioventricular?

Nod atrioventricular juga disebut nod atrioventricular atau simpul Aschoff-Tawara. Pertama kali dijelaskan pada tahun 1906 oleh Ludwig Aschoff dan muridnya Sunao Tawara, persimpangan itu adalah sebahagian daripada pengaliran pengujaan di jantung. Pengujaan dari nod sinus dihantar ke ventrikel melalui nod atrioventricular dengan kelewatan. Kelewatan penghantaran eksitasi ditunjukkan pada ECG sebagai waktu PQ dan itulah yang memungkinkan penyelarasan of pengecutan otot atrium dan ventrikel di tempat pertama. Oleh itu, simpul atrioventrikular adalah sambungan elektrik tunggal antara atria dan ventrikel. Dengan kelajuan kuasa 0.04 hingga 0.1 m / s, bahagian ini dari jantung mempunyai halaju pengaliran terendah. Sekiranya nod sinus gagal, nod atrioventricular juga boleh mengambil alih fungsinya.

Anatomi dan struktur

Nod atrioventricular terletak di dinding antara atria kanan dan kiri jantung. Oleh itu, pengaliran pengujaan terletak dekat dengan sempadan antara atria dan ventrikel. Kawasan di Atrium kanan, dan dengan demikian sensasi simpul atrioventricular, juga disebut segitiga Koch dan terus masuk ke pengaliran rangsangan bundle-Nya. Bundel ini dapat dibahagikan kepada dua kaki, yang, seperti simpul atrioventricular, dapat ditelusuri kembali ke penelitian Sunao Tawara. Oleh itu, kaki bundle-Nya juga dikenali sebagai kaki Tawara. Seperti saluran pengujaan jantung yang lain, simpul atrioventricular terdiri daripada miosit jantung individu yang menjadikan fungsi penghantarannya mungkin.

Fungsi dan Tugas

Node sinoatrial memainkan peranan sebagai penghasil rentak dalam fungsi jantung. Oleh itu, bahagian jantung ini membuat jantung berdegup dalam irama tertentu, yang juga dikenal sebagai degupan sinus. Oleh itu, kegembiraan berpunca dari nod sinus dan mencapai otot jantung yang berfungsi di atria. Otot-otot atria yang berfungsi akhirnya menyebarkan pengujaan yang diterima dari nod sinus. Walau bagaimanapun, otot atria yang bekerja dilindungi elektrik dari ventrikel oleh tisu penghubung. Oleh itu, pengujaan nodus sinus tidak dapat mencapai otot ventrikel dengan cara ini. Oleh itu, nod atrioventricular diperlukan untuk penghantaran pengujaan ke otot ventrikel. Penghantaran melalui nod berlaku dengan kelewatan yang ketara. Agar ventrikel dapat diisi dengan sebaik mungkin, atria menguncup terlebih dahulu. Ventrikel akhirnya berkontraksi kerana penularan pengujaan yang tertunda oleh nod atrioventricular hanya selepas waktu tertentu, sehingga memastikan pengisian ventrikel.

Penyakit

Antara aduan yang paling biasa berkaitan dengan nod atrioventricular adalah Sekatan AV. Ini adalah perkara biasa aritmia jantung yang terhasil daripada nod atrioventricular yang tertunda atau terganggu. Selalunya, Sekatan AV tidak disedari. Blok yang tidak diberi perhatian biasanya sepadan dengan blok darjah pertama. Namun, sekatan AV yang teruk menyebabkan jantung berdegup lebih perlahan. Oleh itu, fenomena itu mencetuskan apa yang dikenali sebagai bradycardia, yang dalam senario terburuk menyebabkan ruang berhenti berdetak sementara. Oleh itu blok AV yang teruk biasanya memerlukan a perentak jantung untuk menjadikan transmisi yang terganggu kembali normal. Gangguan nod yang teruk ini juga disebut sebagai blok AV darjah ketiga. Sebarang blok AV dapat didiagnosis oleh ECG, di mana ia dapat dilihat sebagai masa PQ yang berpanjangan, bergantung kepada keparahannya. Blok AV kongenital sangat jarang berlaku, tetapi mungkin berlaku dalam konteks kongenital kecacatan jantung. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, blok AV diperoleh. Mereka biasanya disebabkan oleh perubahan degeneratif pada jantung. Miokardium keradangan atau jangkitan, misalnya, dapat membuka jalan bagi blok AV. Biasanya, pesakit dengan gambaran klinikal ini pada awalnya dirawat dengan ubat untuk merapatkan jurang. Walau bagaimanapun, setelah beberapa waktu, pesakit dengan tahap keparahan AV dua dan tiga biasanya mendapat perentak jantung, sejak dadah terapi dianggap tidak boleh dipercayai untuk gejala ini. Sebaliknya blok AV adalah konduksi dipercepat antara ventrikel dan atrium. Fenomena ini boleh berlaku, misalnya, dalam sindrom Wolff-Parkinson-White. Ini juga merupakan aritmia jantung yang biasanya dipicu oleh jalan konduksi tambahan antara ventrikel dan atria. Pengaliran yang dipercepat biasanya menampakkan diri dengan kuat nadi meningkat dan biasanya menyebabkan berdebar-debar, iaitu tachycardia. Dalam kebanyakan kes, tachycardia boleh dikawal sendiri oleh pesakit. Contohnya, irama nadi dan jantung kembali tenang dengan menekan kuat atau menahan nafas seseorang. Di samping itu, doktor biasanya menyediakan tachycardia pesakit dengan ubat seperti Ajmalin. Tidak seperti penularan eksitasi nod sinus yang perlahan, campur tangan pembedahan tidak ditunjukkan dalam kebanyakan kes pengaliran eksitasi yang dipercepat dalam bentuk takikardia.

Penyakit jantung yang biasa dan biasa

  • Serangan jantung
  • Perikarditis
  • Kegagalan jantung
  • Fibrilasi atrium
  • Keradangan otot jantung