Atropin: Kesan, Kegunaan & Risiko

Atropin adalah bahan toksik dari kumpulan alkaloid. Secara semula jadi, ia terdapat pada tanaman nighthade seperti belladonna atau sangkakala malaikat. Pengingesan yang tidak terkawal atropin boleh membawa maut, namun bahan aktifnya mempunyai pelbagai dan kegunaan penting dalam bidang perubatan.

Apa itu atropin?

Atropin menghalang fungsi parasimpatis ini sistem saraf, meningkatkan prestasi badan. Selain kejadian semula jadi di tanaman nighthade, atropin yang digunakan untuk tujuan perubatan dihasilkan secara sintetik. Ahli farmasi Philipp Lorenz Geiger dianggap sebagai penemu bahan aktif. Ia tergolong dalam kumpulan parasimpatis dadah, iaitu bahan yang bertindak pada parasimpatis sistem saraf. Parasimpatis sistem saraf adalah bahagian sistem saraf manusia yang bertanggungjawab untuk mengatur metabolisme, meregenerasi badan, dan memberikan rehat dan pemulihan dalam badan. Atropin menghalang fungsi ini sistem saraf parasimpatetik, dengan itu meningkatkan prestasi badan.

Tindakan farmakologi

Bahan aktif atropin mempengaruhi pelbagai fungsi dan organ dalam badan. Oleh kerana kesan penyekat pada sistem saraf parasimpatetik, peningkatan aktiviti sistem saraf bersimpati mempercepat degupan jantung. Atas sebab yang sama, bronkus di paru-paru melebar, bertambah baik bernafas. Penggunaan atropin juga ditunjukkan dengan penurunan air liur dan keringat. Kepekaan yang teruk terhadap cahaya dan penurunan penglihatan juga berlaku. Begitu juga, aktiviti gastrik dan usus menurun. Pelebaran murid dapat dilihat sebagai kesan sampingan. Semua tindak balas fizikal ini disebabkan oleh peningkatan aktiviti sistem saraf bersimpati. Jika ini kasusnya, tubuh beralih ke "menyerang", yang berarti bahwa ada peningkatan kesediaan untuk bertindak, yang biasanya memenuhi tujuannya dalam kasus bahaya, untuk melawan atau melarikan diri.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Perubatan telah memanfaatkan kesan atropin ini. Seawal abad ke-19, orang menggunakan bahan aktif untuk merawat asma. Yang paru-paru penyakit, yang boleh membawa sesak nafas yang teruk, disembuhkan oleh sifat atropin bronkodilating. Walau bagaimanapun, kerana pelbagai kesan sampingan, ubat hari ini menggunakan agen lain untuk merawat penyakit ini. Pada masa ini, atropin mempunyai tempat tetap di ubat kecemasan. Sekiranya pesakit menderita terlalu rendah jantung kadar (yang disebut bradycardia, ubat itu digunakan untuk meningkatkan jantung kadar. Pesakit bawah anestesia menderita lebih kerap daripada bradycardia kerana agen anestetik, maka atropin juga digunakan dalam anestesia. Atropin boleh membantu untuk kejang di saluran gastrousus, tetapi penggunaannya untuk tujuan ini agak jarang berlaku. Ia juga digunakan dalam oftalmologi. Di sini digunakan untuk melebarkan murid pesakit, yang mungkin diperlukan untuk beberapa pemeriksaan dan diagnosis. Atropin juga dapat digunakan sebagai ubat untuk masalah lemah kawalan kencing, masalah mengosongkan pundi kencing, Atau pundi kencing yang mudah marah. Sangat jarang digunakan atropin untuk pendarahan haid yang menyakitkan, kerana ada ubat yang lebih baru dan lebih berkesan untuk mengatasi masalah ini.

Risiko dan kesan sampingan

Risiko dan kesan sampingan atropin, berbanding dengan penggunaan terapi yang agak terhad, sangat besar. Dalam keadaan apa-apa bahan aktif tidak boleh diambil tanpa nasihat perubatan, kerana terdapat risiko keracunan akut dan oleh itu kematian. Terutamanya pengambilan tumbuhan nighthade yang tidak terkawal seperti sangkakala malaikat atau datura kerana memabukkan menjadikan risiko tidak dapat dihitung kerana sukar dikira dos. Selain halusinasi, pelbagai gejala keracunan berlaku. Ini pada mulanya ditunjukkan dengan pembilasan kulit dan berdebar-debar. Ini mungkin diikuti oleh ketidaksadaran dan kelumpuhan pernafasan. Dari sudut ini, pesakit keadaan sudah tidak ada harapan dalam hampir semua kes, dan kematian sangat mungkin berlaku. Dalam kematian yang disebabkan oleh penyalahgunaan atropin, hati degenerasi lemak dan kulit pendarahan didapati berlaku semasa keracunan. Kanak-kanak hanya boleh menerima atropin dengan dos yang sangat rendah. Rawatan overdosis adalah dengan mengosongkan saluran gastrousus dan bantuan pernafasan.Pesakit sering mengadu kering mulut, loya and muntah, dan berdebar-debar ketika mengambil atropin secara terkawal (iaitu, di bawah pengawasan perubatan). Selanjutnya, kulit kemerahan, kegelisahan yang melampau dan hilang selera makan mungkin berlaku. Semua kesan sampingan ini berpunca daripada kesan penghambatan atropin pada sistem saraf parasimpatetik.