Anomali Sikap: Punca, Gejala & Rawatan

Anomali sikap adalah komplikasi kelahiran di mana anak yang belum lahir turun ke pelvis ibu dengan cara yang tidak kondusif untuk kelahiran dan menganggap kedudukan yang menghalangi kelahiran. Dalam kebanyakan kes, kelahiran berhenti sepenuhnya dengan anomali kedudukan. Untuk melahirkan bayi, langkah-langkah seperti bahagian cesarean atau kelahiran faraj boleh didapati.

Apakah anomali sikap?

Komplikasi yang berbeza semasa proses kelahiran masih berlaku pada masa ini dengan kelaziman yang tidak boleh diremehkan, walaupun terdapat kemajuan perubatan. Beberapa faktor luaran meningkatkan risiko komplikasi seperti usia lanjut ibu hamil. Faktor risiko lain untuk gangguan perjalanan kelahiran secara normal secara fisiologi adalah anomali sikap yang disebut. Ini adalah kedudukan yang tidak betul bahawa embrio mengandaikan ketika turun ke pelvis ibu. Terdapat pelbagai jenis anomali sikap. Selain kedudukan darjah tinggi, anomali kedudukan yang paling biasa termasuk penyesuaian parietal, melintang rendah kepala kedudukan, kedudukan oksipital posterior, dan distosia bahu. Anomali kedudukan seperti kedudukan melintang atau serong harus dibezakan dengan anomali sikap. Anomali kedudukan, tidak seperti anomali kedudukan, merujuk kepada penempatan semula parturient janin sejurus sebelum kelahiran. Reposisi ini biasanya menghasilkan kedudukan posisi yang menyokong proses kelahiran. Melintang tinggi kepala kedudukan dan kedudukan bahu melintang tinggi adalah kedudukan yang paling baik untuk kelahiran.

Punca

Penyebab kelainan sikap biasanya adalah kelainan pelvis ibu. Apabila tulang pelvis malposisi, anak yang belum lahir sering tidak dapat turun ke posisi mempromosikan kelahiran walaupun ada usaha. Walau bagaimanapun, anomali kedudukan tidak semestinya mempunyai sebab fizikal. Dalam beberapa kes, faktor psikologi boleh menjadi penyebab utama anomali sikap yang jelas dan genangan kelahiran yang berkaitan. Membezakan kelainan sikap benar dengan sebab fizikal dari kelainan sikap yang nyata tetapi palsu dengan sebab psikologi semata-mata adalah kriteria penting untuk pendekatan yang betul semasa bersalin. Pada dasarnya, bidan dan pakar sakit puan bercakap tentang anomali sikap yang betul hanya apabila anak yang belum lahir tidak menjadikan pelvis ibu menjadi kedudukan yang memungkinkan kelahiran secara spontan.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gejala utama anomali sikap adalah stagnasi proses kelahiran. Selagi bayi tidak bergerak ke posisi yang kondusif untuk kelahiran, proses kelahiran tidak dapat berlangsung. Doktor dan bidan menentukan anomali posisi mana yang terdapat dalam setiap kes individu semasa proses kelahiran. Posisi oksipital posterior adalah salah satu anomali kedudukan yang paling biasa. Dalam kes ini, wajah anak yang belum lahir tidak menghadap ke belakang ibu hamil, tetapi, mirip dengan stargazer, menghadap ke perut. Anak itu kepala mesti meluncur melalui pelvis ibu dengan diameter terbesarnya terlebih dahulu. Penangkapan kelahiran tidak berlaku dalam setiap kes anomali kedudukan. Kanak-kanak yang belum lahir dalam keadaan parietal agak kerap meninggalkan pelvis ibu di partus spontan. Tambahan pula, penangkapan kelahiran ke arah lain tidak semestinya menunjukkan anomali penyesuaian.

Diagnosa

Kelainan pelvis ibu sering dikesan sebelum kelahiran anak. Untuk mendiagnosis anomali seperti itu, pencitraan pelvis adalah kaedah pilihan. Sekiranya terdapat anomali pelvis sebelum kelahiran, risiko yang lebih tinggi untuk anomali penyesuaian semasa proses kelahiran adalah jelas. Dalam kes ini, bidan dan doktor akan sangat berhati-hati mengenai kedudukan bayi dan memeriksa dengan teliti sama ada anak yang belum lahir bergerak ke posisi yang kondusif untuk kelahiran. Dalam kebanyakan kes, anomali posisi yang telah berlaku dapat didiagnosis dalam beberapa saat dengan cara palpasi dan ultrasound. Bergantung pada jenis anomali kedudukan, prosedur selanjutnya dirancang.

Komplikasi

Oleh kerana anomali kedudukan, kelahiran bayi tidak mungkin dilakukan. Kaedah alternatif mesti digunakan untuk mengeluarkan bayi dari perut ibu, biasanya menggunakan apa yang disebut a bahagian cesareanAnomali pengaturan dapat didiagnosis dengan agak baik, jadi tidak ada komplikasi tertentu semasa kelahiran itu sendiri. Diagnosis dibuat dengan bantuan ultrasound dan tidak dikaitkan dengan kesakitan. Bergantung pada kedudukan dan lokasi anak, maka diputuskan bagaimana perjalanan kelahiran selanjutnya. Dalam beberapa kes, kelahiran secara spontan juga terjadi, yang, bagaimanapun, tidak dapat diramalkan. Kemungkinan kesakitan disebabkan ibu dilayan dengan bantuan ubat penahan sakit. Sekiranya kedudukan kanak-kanak tidak berubah, kelahiran akan dilakukan secara pembedahan bahagian cesarean dilaksanakan. Dalam kebanyakan kes, penghantaran dilakukan tanpa kesulitan dan komplikasi. Fungsi fizikal anak tidak dipengaruhi oleh anomali kedudukan, dan juga tidak menyebabkan jangka hayat berkurang. Dalam kebanyakan kes, ibu ditinggalkan dengan bekas luka di perutnya selepas melahirkan.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Menurut pendapat perubatan ortodoks semasa ini, wanita melahirkan mesti selalu bekerja rapat dengan pasukan doktor, jururawat dan juga bidan. Dianjurkan untuk memanfaatkan semua pemeriksaan pranatal yang ditawarkan dan selalu mengalami penyelewengan serta kelainan yang diperjelaskan oleh doktor. Langkah berjaga-jaga langkah-langkah harus disiapkan dan dirancang dalam masa yang baik beberapa minggu sebelum kelahiran. Sekiranya ibu hamil mempunyai perasaan yang samar-samar bahawa ada sesuatu yang tidak beres walaupun terdapat semua pemeriksaan dan pengaturan, dia harus mengatasinya. Sekiranya berlaku penyelewengan atau terdapat perubahan fizikal secara spontan keadaan, doktor harus dimaklumkan. Sekiranya persalinan bermula dengan tidak terancang dan terlalu awal, doktor dan bidan harus segera dihubungi. Bergantung pada intensiti kesakitan atau jarak pengecutan, pertimbangkan sama ada ambulans harus dipanggil. Sekiranya ketidakselesaan meningkat secara tidak biasa, doktor kecemasan mesti dimaklumkan. Sekiranya buruh sudah bermula tetapi kemudian berhenti, ada sebab untuk dikhawatirkan. Oleh kerana nyawa ibu dan anak boleh terancam semasa kelahiran, perlu dijelaskan dengan doktor apakah langkah-langkah yang harus diambil jika anak itu tidak berubah secara bebas ke posisi kelahiran yang betul. Ibu mengandung harus menahan diri dari kelahiran di rumah sekiranya terdapat iklan kehamilan berisiko tinggi dan dapatkan rawatan doktor tepat pada masanya.

Rawatan dan terapi

Dalam beberapa keadaan anomali, ada beberapa waktu yang ditunggu-tunggu, kerana kelahiran spontan masih dapat dibayangkan walaupun ada anomali. Ini benar terutamanya untuk pengaturan parietal anterior. Dalam kes anomali lain, ibu terlebih dahulu digalakkan untuk mengubah kedudukannya sendiri. Dalam kes kedudukan kepala melintang yang mendalam pada anak, misalnya, perubahan kedudukan ibu dapat mengakibatkan kelahiran secara spontan. Sekiranya perlu dan diinginkan, ibu mengandung akan mendapatkan rawatan perubatan konservatif dengan ubat penahan sakit. Di samping itu, bermaksud untuk kelonggaran dapat menyokong kelahiran secara spontan dalam beberapa kes. Sekiranya tidak ada perubahan kedudukan atau juga kelonggaran membenarkan kelahiran secara spontan, anak mesti bersalin secara pembedahan. Penggunaan cawan sedutan lebih disukai daripada pembedahan caesar jika prosedur ini kelihatan wajar. Hal yang sama berlaku untuk forceps, yang boleh digunakan oleh pakar obstetrik atau doktor untuk meletakkan anak yang belum lahir dalam keadaan yang kondusif. Penyampaian operasi faraj juga dapat difahami selepas adanya anomali kedudukan. Penghantaran secara pembedahan caesar dilakukan dalam keadaan kecemasan mutlak dan biasanya hanya berlaku apabila semua kaedah lain gagal. Pemantauan tanda-tanda vital janin adalah penting dalam rawatan anomali kedudukan. Hanya dengan tepat pemantauan adakah pakar obstetrik dan pakar sakit puan dapat menentukan masa yang sesuai untuk prosedur kelahiran invasif.

Prospek dan prognosis

Anomali sikap adalah keadaan semasa melahirkan dan bukan penyakit berdasarkan kecacatan genetik atau patogen. Anomali boleh berlaku secara eksklusif semasa proses kelahiran dan menyebabkan persalinan berhenti. Dalam kes-kes ini, penggunaan proses kelahiran alternatif menjadi perlu. Oleh itu, anomali tetapan adalah keadaan yang hanya mempengaruhi seorang ibu mengandung dan memerlukan tindakan untuk memastikan kelangsungan hidup ibu dan anak. Sekiranya terdapat penemuan awal mengenai kepincangan janin di rahim, penyempitan pelvis wanita hamil atau komplikasi awal semasa proses kelahiran, kelahiran melalui pembedahan caesar dimulakan. Ini adalah prosedur pembedahan rutin yang dalam kebanyakan kes berjalan tanpa komplikasi lebih lanjut. Diagnosis dibuat sebelum tarikh lahir yang dijangkakan pada ultrasound pemeriksaan. Dengan baik penjagaan luka serta rehat yang mencukupi untuk wanita, pemulihan berlaku dalam masa yang singkat selepas pembedahan caesar. Tanpa rawatan perubatan dan campur tangan, akan ada komplikasi serius bagi ibu dan anak. Kekurangan bekalan oksigen kepada janin adalah hasilnya, kerana kelahiran semula jadi tidak mungkin berlaku kerana keadaan ibu dan anak. Ini mengancam anak yang belum lahir dengan kematian kerana tercekik. Ibu mengandung juga dalam bahaya.

pencegahan

Anomali pelvis adalah penyebab yang paling biasa untuk menetapkan anomali. Anomali pelvis mungkin kongenital dan dengan itu tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, anomali pelvis yang diperoleh juga wujud, seperti yang boleh berlaku kerana postur yang salah. Untuk mengelakkan anomali pelvis yang diperoleh dengan cara ini, disarankan untuk menghadiri a sekolah postur. Dengan pencegahan kepincangan pelvis, risiko anomali postural semasa kelahiran anak juga berkurang. Namun, kelainan sikap tidak dapat dikesampingkan dengan selamat walaupun tidak ada kelainan pelvis pada ibu hamil.

Susulan

Sekiranya terdapat anomali penyisipan, tidak langkah-langkah rawatan susulan biasanya mungkin atau diperlukan. Komplikasi ini mesti selalu diatasi oleh doktor, jika tidak, kematian anak dan juga kematian ibu mungkin berlaku dalam keadaan yang paling teruk. Semakin awal anomali tetapan dikesan, semakin baik biasanya keluhan ini lebih jauh. Penyembuhan tidak selalu mungkin. Penjagaan selepas itu sendiri tertumpu pada rawatan luka selepas pembedahan caesar pada ibu. Walau apa pun, ibu harus berehat dan menenangkannya selepas prosedur ini. Walau apa pun, rehat di tempat tidur harus diperhatikan, dan aktiviti fizikal dan tekanan juga harus dihindari sebisa mungkin. Dalam banyak kes, sokongan keluarga dan ibu bapa ibu juga diperlukan. Penjagaan kasih sayang dan intensif terhadap ibu dan anak selalu memberi kesan positif terhadap peningkatan anomali sikap. Sebagai peraturan, tidak ada langkah-langkah penjagaan selepas masa yang diperlukan untuk penyakit ini. Walau bagaimanapun, pemeriksaan berkala mungkin berguna setelah luka sembuh. Jangka hayat tidak dikurangkan jika anomali sikap berjaya diatasi.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Seorang ibu yang melahirkan harus mendapatkan maklumat yang tepat pada masanya dan lengkap mengenai kemungkinan komplikasi serta pelbagai pilihan untuk melahirkan sebelum kelahiran. Pemilihan kaedah yang tepat bergantung pada keadaan individu dan harus selalu dibuat dengan berunding dengan pakar obstetrik. Dengan lebih baik maklumat ibu hamil mengenai proses kelahiran, semakin bersedia dia untuk bertindak balas terhadap perkembangan yang tidak dirancang yang mungkin berlaku semasa kelahiran yang sedang berlangsung. Pernafasan teknik harus dipraktikkan dengan secukupnya dan keadaan dibuat untuk proses kelahiran yang tidak terganggu. Ia sangat berguna untuk bercakap kepada orang-orang yang berpengalaman dan untuk mengemukakan sebarang pertanyaan yang timbul sejak awal dan telah menjawabnya. Semasa perkembangan proses kelahiran, penting untuk bekerjasama rapat dengan pasukan obstetrik dan mengikuti arahan mereka. Ibu mengandung tidak boleh panik dan memberi maklum balas mengenai perubahan dalam tubuhnya. Walaupun sakit dan kemungkinan berlaku penyimpangan, ibu menolong dirinya dan anak yang belum lahir sekiranya dia tetap tenang. Jiwa orang yang terjejas harus stabil beberapa bulan sebelum kelahiran sehingga komplikasi mungkin berlaku. Sekiranya terdapat keraguan mengenai perkara ini, ada baiknya mencari sokongan dan pertolongan pada waktunya. Ini mengurangkan tekanan dan tekanan semasa kelahiran bagi ibu dan anak.