Sistem Saraf Autonomik

Sistem saraf autonomi (VNS) mengawal banyak fungsi badan yang penting. Ini termasuk, sebagai contoh, pernafasan, pencernaan dan metabolisme. Sama ada tekanan darah meningkat, urat membesar atau air liur mengalir tidak boleh dipengaruhi oleh kehendak. Pusat peringkat tinggi dalam otak dan hormon mengawal sistem saraf autonomi. Bersama-sama dengan sistem hormon, ia memastikan organ berfungsi dengan baik. Impuls saraf digunakan untuk menyesuaikan fungsi organ dengan cepat kepada keperluan yang berubah-ubah. Hormon mesti terlebih dahulu diangkut ke organ sasaran melalui aliran darah.

Apabila seseorang bangun pada waktu pagi, sebagai contoh, sistem saraf autonomi segera menghantar isyarat untuk meningkatkan tekanan darah dan mencegah pening. Jika seseorang itu hangat, sistem memastikan peredaran darah yang lebih baik ke kulit dan mengaktifkan kelenjar peluh. Saluran saraf juga menghantar impuls saraf (refleks) penting dari organ ke otak, contohnya dari pundi kencing, jantung atau usus.

Mengikut perjalanan kord saraf dan fungsinya, pakar perubatan membezakan tiga bahagian sistem saraf autonomi:

  • Sistem saraf simpatik,
  • Sistem saraf usus (sistem saraf enterik);

Laluan saraf simpatik dan parasimpatetik membawa dari sistem saraf pusat (CNS = otak dan saraf tunjang) ke organ. Mereka berakhir, sebagai contoh, pada sel otot dinding usus, jantung, kelenjar peluh atau otot yang mengawal lebar murid. Sistem saraf simpatik dan parasympatetik pada asasnya bertindak sebagai rakan sejawat dalam badan. Dalam sesetengah fungsi, kedua-dua sistem saling melengkapi.

Sistem saraf simpatik - melawan dan melarikan diri

Sistem saraf simpatetik menyediakan organisma untuk prestasi fizikal dan mental. Ia memastikan bahawa jantung berdegup lebih cepat dan lebih kuat, saluran pernafasan mengembang untuk membolehkan pernafasan yang lebih baik, dan aktiviti usus dihalang. Pendek kata, sistem saraf simpatetik menjadikan badan bersedia untuk melawan atau melarikan diri.

Saraf menghantar impuls elektrik. Dengan bantuan utusan kimia, mereka menyampaikan isyarat kepada sel saraf lain atau sel sasaran dalam organ. Sel saraf simpatik berkomunikasi antara satu sama lain menggunakan asetilkolin dan dengan sel sasaran mereka menggunakan norepinephrine.

Sistem saraf parasimpatetik - berehat dan mencerna

Sistem saraf parasimpatetik menjaga fungsi badan semasa rehat serta penjanaan semula dan pembentukan rizab badan sendiri. Ia mengaktifkan penghadaman, meningkatkan pelbagai proses metabolik dan memastikan kelonggaran.

Sel-sel pusat sistem saraf parasimpatetik terletak di batang otak dan di bahagian bawah saraf tunjang (medulla sakral). Dalam nodus saraf berhampiran organ sasaran atau dalam organ itu sendiri, mereka menyampaikan mesej mereka ke sel saraf kedua. Kord saraf parasimpatetik menghantar semua isyarat dengan neurotransmitter asetilkolin.

Rakan sejawat dalam badan

Organ Kesan sistem saraf simpatetik Kesan sistem saraf parasympatetik
– Mata Dilasi murid Penyempitan murid dan kelengkungan kanta yang lebih kuat
– Kelenjar air liur Pengurangan rembesan air liur (air liur sedikit dan likat) Peningkatan rembesan air liur (air liur yang banyak dan nipis)
Pecutan degupan jantung Penurunan kadar denyutan jantung
– Paru-paru Pelebaran tiub bronkial dan pengurangan lendir bronkial Penyempitan tiub bronkial dan peningkatan lendir bronkial
- Saluran gastrousus Mengurangkan pergerakan usus dan mengurangkan rembesan jus gastrik dan usus Peningkatan motilitas usus dan peningkatan rembesan jus gastrik dan usus @
– Pankreas Pengurangan rembesan jus pencernaan Peningkatan rembesan jus pencernaan
– Organ seksual lelaki Ejakulasi Ereksi
– Kulit Penyempitan saluran darah, rembesan peluh, ereksi rambut Tiada kesan

Sistem saraf enterik

Sistem saraf viseral ((sistem saraf enterik) terdiri daripada plexus saraf yang terletak di antara otot-otot di dinding usus. Pada dasarnya, gentian saraf ini berfungsi secara bebas daripada saraf lain, tetapi sangat dipengaruhi oleh sistem saraf parasimpatetik dan simpatetik. sistem saraf enterik menjaga pencernaan: contohnya, ia meningkatkan pergerakan otot usus, memastikan lebih banyak cecair dirembeskan ke dalam tiub usus, dan meningkatkan aliran darah di dinding usus.

Zon kepala