Selesema burung: Punca, penghantaran, terapi

Selesema burung: Penerangan

Selesema burung sebenarnya adalah istilah umum yang digunakan oleh pakar untuk menggambarkan penyakit haiwan yang disebabkan oleh virus selesema burung. Ia juga dikenali sebagai selesema burung atau selesema burung dan biasanya menjejaskan ayam, ayam belanda dan itik, tetapi juga burung liar yang memperkenalkannya ke dalam ladang penggemukan.

Selesema burung disebabkan oleh virus influenza A, yang mana terdapat pelbagai subkumpulan (subjenis). Sebahagian daripada ini tidak kelihatan merebak kepada manusia sama sekali, manakala yang lain boleh menyebabkan jangkitan melalui hubungan yang sangat rapat dengan ayam itik. Sehingga kini, kira-kira 1000 kes selesema burung pada manusia telah dilaporkan di seluruh dunia - kebanyakannya di Asia. Bergantung kepada subjenis patogen, antara 20 dan 50 peratus daripada mereka yang dijangkiti telah meninggal dunia.

Subjenis virus influenza A

Sesetengah daripada subjenis selesema burung ini boleh menyebabkan penyakit yang teruk pada burung yang terjejas (cth H5N1). Mereka digambarkan sebagai sangat patogenik. Subjenis lain hanya menyebabkan simptom ringan atau tiada simptom langsung pada haiwan yang dijangkiti dan oleh itu patogenik rendah (cth H7N7). Subjenis yang juga boleh menjangkiti manusia dipanggil patogenik manusia.

Selesema burung: gejala

Virus selesema burung terutamanya menjejaskan saluran pernafasan. Oleh itu, gejala, yang biasanya berlaku secara tiba-tiba, secara amnya seperti selesema:

 • demam panas
 • batuk
 • sesak nafas
 • sakit tekak

Dalam kira-kira separuh daripada kes, pesakit juga mengadu tentang aduan gastrousus. Ini termasuk

 • cirit-birit
 • sakit perut
 • loya muntah

Selesema burung: punca dan faktor risiko

Selesema burung boleh berlaku pada manusia jika patogen, yang sebaliknya hanya menjejaskan ayam, dihantar kepada manusia. Ini biasanya memerlukan hubungan yang sangat rapat dengan haiwan, kerana patogen selesema burung sebenarnya tidak disesuaikan dengan keadaan dalam organisma manusia. Dalam banyak kes, diketahui bahawa orang yang sakit tinggal rapat dengan haiwan ternakan mereka.

Semasa jangkitan, virus terutamanya melekat pada sel di lapisan sel paling atas yang melapisi saluran pernafasan (epitelium). Manusia dan burung mempunyai epithelia yang berbeza, sebab itu tidak setiap sentuhan dengan virus membawa kepada penyakit pada manusia. Subjenis virus H7N9 dan H5N1 khususnya telah dihantar kepada manusia pada masa lalu. Ia tidak boleh diketepikan bahawa virus itu boleh dihantar dari orang ke orang dalam kes individu.

Virus influenza burung H5N1

Wabak selesema burung utama yang bermula di Korea pada pertengahan Disember 2003 telah dicetuskan oleh subkumpulan H5N1.

Virus influenza burung H7N9

Pada 2013, kes manusia pertama subjenis baru selesema burung – H7N9 – telah dilaporkan di China. Terdapat lebih daripada 1,500 kes yang disahkan, di mana sekurang-kurangnya 600 telah meninggal dunia (sehingga 24.02.2021). Umur purata permulaan adalah 58 tahun, dan lebih ramai lelaki daripada wanita dijangkiti selesema burung ini.

Subjenis lain

Kes individu diketahui di mana orang jatuh sakit dengan subtipe selesema burung H5N6, H7N2 dan H3N2. Sebahagian daripada mereka yang terjejas meninggal dunia.

Pada Februari 2021, dilaporkan bahawa tujuh pekerja di ladang ayam di Rusia telah dijangkiti jenis A (H5N8) yang sangat patogenik pada 2020. Penyakit ini ringan dan tiada penularan dari manusia ke manusia.

Risiko penyakit di Jerman

 • Orang yang bekerja dalam industri penternakan ayam atau pemprosesan daging
 • Doktor haiwan dan pekerja makmal khusus
 • Orang yang mengendalikan burung liar yang mati
 • Orang yang makan ayam yang belum dimasak dengan betul
 • Orang tua, pesakit kronik dan wanita hamil (mereka juga lebih terdedah kepada selesema "biasa")

Selesema burung: ujian dan diagnosis

Untuk membuat diagnosis selesema burung, doktor anda akan bertanya terlebih dahulu tentang sejarah perubatan anda. Dia akan bertanya kepada anda soalan-soalan berikut, antara lain:

 • Adakah anda sedang bercuti baru-baru ini?
 • Adakah anda telah mengendalikan burung liar?
 • Pernahkah anda bersentuhan dengan daging ayam mentah?
 • Bilakah anda mula berasa sakit?
 • Adakah gejala datang secara tiba-tiba?
 • Adakah anda mengalami sesak nafas?

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Antara lain, doktor akan mendengar paru-paru anda, mengambil suhu anda dan melihat kerongkong anda.

Selesema burung: Rawatan

Jika selesema burung disyaki, langkah pertama ialah mengasingkan pesakit untuk mengelakkan kemungkinan penularan kepada orang lain dan seterusnya merebaknya penyakit itu. Ubat antiviral (inhibitor neuraminidase seperti zanamivir atau oseltamivir) boleh menghalang virus daripada merebak di dalam badan. Walau bagaimanapun, ia hanya berkesan jika ia diberikan dalam masa yang singkat selepas jangkitan.

Jika jangkitan telah wujud untuk beberapa lama, selesema burung hanya boleh dirawat secara simptomatik - iaitu dengan tujuan untuk mengurangkan gejala. Punca itu sendiri - virus selesema burung - tidak lagi boleh dirawat secara langsung. Rawatan simptomatik selesema burung termasuk

 • Pengambilan cecair dan garam yang mencukupi
 • bekalan oksigen
 • langkah antipiretik (contohnya dengan memberikan paracetamol atau kompres anak lembu)

Kanak-kanak tidak boleh diberikan asid acetylsalicylic (ASA) untuk demam. Jika tidak, penyakit yang mengancam nyawa, sindrom Reye, boleh berkembang berkaitan dengan virus selesema burung.

Selesema burung: perjalanan penyakit dan prognosis

Masa antara jangkitan dengan virus selesema burung dan wabak penyakit (tempoh inkubasi) adalah secara purata dua hingga lima hari. Walau bagaimanapun, ia juga boleh mengambil masa sehingga 14 hari. Seperti yang dinyatakan di atas, gejala seperti selesema adalah tipikal selesema burung. Pneumonia sering menjadi komplikasi - sesak nafas yang teruk, yang berlaku secara purata enam hari selepas permulaan penyakit, adalah tanda ini. Pneumonia boleh menjadi sangat teruk sehingga mereka yang terjejas mati akibat kegagalan pernafasan. Ini diperhatikan pada lebih separuh daripada pesakit.

Kes selesema burung pada 1990-an lebih berkemungkinan membunuh orang yang lebih tua, manakala ramai kanak-kanak meninggal dunia akibat kes itu pada 2013.

Selesema burung: pencegahan

Masih sangat kecil kemungkinan manusia akan dijangkiti selesema burung. Walau bagaimanapun, seperti penyakit haiwan lain yang boleh berjangkit kepada manusia, sentuhan dengan patogen harus dielakkan di mana mungkin. Oleh itu petua berikut:

 • Goreng atau rebus ayam dan telur – virus akan mati dengan cepat apabila terdedah kepada haba. Walau bagaimanapun, ia bertahan pada suhu rendah di dalam peti sejuk.
 • Basuh tangan anda selepas mengendalikan daging ayam mentah (cth semasa memasak)
 • Jangan sentuh burung hidup – atau mana-mana permukaan yang pernah bersentuhan dengan haiwan tersebut – di negara yang wabak selesema burung akut diketahui.

Kewajipan melaporkan

Ia bukan sahaja kes terbukti selesema burung pada manusia atau kematian akibat selesema burung yang mesti dilaporkan kepada pihak berkuasa kesihatan yang bertanggungjawab oleh doktor yang merawat pesakit – malah kes yang disyaki selesema burung mesti dilaporkan. Dengan cara ini, langkah-langkah kawalan penyakit dapat dimulakan dalam masa yang baik dan penyebaran penyakit dapat dicegah.

Jika haiwan di ladang ayam jatuh sakit dengan selesema burung, keseluruhan populasi burung biasanya dibunuh sebagai langkah berjaga-jaga.

Vaksinasi selesema