Elakkan tekanan | Tekanan semasa mengandung

Elakkan tekanan

Perkara yang paling penting untuk mengelakkan tekanan semasa mengandung sudah tentu untuk mematikan faktor penyebab tekanan. Oleh kerana ini tidak selalu mungkin, ibu mengandung harus menggunakan kaedah alternatif untuk mengurangkan tekanan. Ini termasuk yang dibangunkan khas mengandung urut dengan minyak khas untuk memberi tambahan fizikal dan mental kelonggaran, mengandung yoga atau lain-lain teknik relaksasi sangat sesuai untuk melupakan tekanan kehidupan seharian dan menumpukan perhatian sepenuhnya kepada diri sendiri dan anak yang belum lahir.

Ramai yang mendapat ketenangan di meditasi or aromaterapiOleh kerana ramai ibu mengandung juga prihatin terhadap kesejahteraan anak mereka dan mempunyai ketakutan mengenai masa depan, ia juga sangat berguna untuk mengikuti kursus persiapan kelahiran bersama pasangan anda. Semasa mengandung, sangat penting bagi anda mendengar diri anda dan isyarat yang dihantar oleh tubuh anda kepada anda dan bahawa anda juga menurunkan gear Tidak ada yang lebih penting daripada anda kesihatan dan anak anda yang belum lahir. Rehat dan aktiviti kecil boleh menjadi alternatif yang baik untuk kehidupan seharian yang sibuk, sehingga anda sebagai wanita hamil dapat mencari kebaikan seimbang dan tekanan sebahagian besarnya dapat dielakkan. Untuk maklumat yang lebih berguna, sila baca artikel Stress-Adakah anda terpengaruh dengannya?

Cuti sakit

Dalam keadaan tertentu, boleh mengambil cuti sakit sekiranya berlaku tekanan semasa mengandung. Ini sangat sesuai apabila terdapat kebimbangan yang kuat bahawa tekanan boleh membahayakan bayi yang belum lahir. Seperti yang telah disebutkan, ibu mengandung harus mengutamakan kesejahteraan dan kesejahteraan anak, terutama jika ia merupakan pekerjaan yang sangat sibuk.

Terutama sekali cuti sakit dapat membantu mengurangkan tekanan, kerana tekanan dan kesibukan di tempat kerja adalah faktor tekanan utama bagi banyak wanita hamil. Berapa lama doktor mengeluarkan cuti sakit itu berbeza secara individu. Dalam kes yang melampau, larangan pekerjaan dikeluarkan.

Ringkasan

Ringkasnya, ibu mengandung harus berusaha untuk mengelakkan tekanan yang berlebihan sebanyak mungkin semasa kehamilan. Sekiranya ini tidak dapat dilakukan dengan pelbagai alasan, ibu tidak perlu teragak-agak untuk meminta pertolongan profesional. Terdapat sebilangan besar kemungkinan untuk menolong wanita yang terjejas untuk berehat dan menikmati kehamilan. Walaupun tekanan yang meningkat dalam banyak kes memberi kesan yang tidak baik kepada anak yang belum lahir, ada juga anak yang pernah mengalami tekanan semasa mengandung, di mana tidak berlaku penyimpangan fungsional berbanding dengan kanak-kanak dari kehamilan yang tidak bermasalah.