Mengelakkan kesan yoyo | Menurunkan berat badan tanpa bersukan

Mengelakkan kesan yoyo

Untuk mengelakkan bahaya kesan yoyo sejak awal, sangat penting untuk memulakannya diet sangat perlahan dan berkesan. Sekiranya anda menurunkan berat badan dengan cepat, anda akan kehilangan banyak air, yang pasti akan disimpan lagi dalam jangka masa panjang. Oleh itu, adalah paling berkesan untuk mengambil hanya sedikit lebih sedikit kalori daripada yang anda makan.

Dengan cara ini anda dapat dengan mudah berada di bawah perolehan harian anda dan anda dapat kehilangan tisu lemak selangkah demi selangkah. Di samping itu, anda hanya perlu menukar diet jika anda ingin mengekalkannya secara kekal dan dapat mengekalkannya, jadi anda seharusnya dapat sedikit makanan ringan di antaranya. Dengan cara ini, anda dapat mengelakkan selera makan yang menumpuk dengan melarang makanan tertentu, yang tidak dapat anda tolak.

Ini seterusnya membawa kepada kesan yo-yo. Di samping itu, pengambilan kalori tidak boleh jatuh di bawah kadar metabolisme basal, iaitu tenaga yang diperlukan tubuh untuk bertahan pada waktu rehat. Jika tidak, tubuh menerima isyarat bahawa makanan terlalu sedikit untuk metabolisme normal dan menyesuaikan diri dengan keadaan lapar ini. Sekiranya anda mula makan secara normal lagi, iaitu sama seperti yang anda makan, badan akan mula membina simpanan untuk fasa kelaparan lebih lanjut dan kesan yoyo yang ditakuti berlaku.

Penilaian perubatan

Hilang berat badan tanpa sukan harus dilihat secara perubatan dari dua sisi. Di satu pihak, sebilangan besar sukan pasti sangat sihat. Ia memastikan badan tetap cergas, menyumbang kepada pergerakan sendi dan mengurangkan darah tekanan dan risiko kardiovaskular.

Di samping itu, aktiviti fizikal mengurangkan tekanan hormon dan membebaskan hormon kebahagiaan. Selanjutnya, lebih banyak lagi kalori dimakan, jadi anda boleh makan lebih banyak dan menjadi lebih mudah untuk makan yang seimbang diet dan untuk menggabungkan semua komponen pemakanan yang diperlukan dalam makanan anda. Perkara penting lain ialah melalui sukan peratusan lemak badan berkaitan dengan jisim otot menurun.

Oleh kerana toksin disimpan di tisu lemak, peningkatan kehilangan lemak semasa bersenam memberi kesan positif tambahan pada kesihatan. Oleh itu, senaman berkala sangat penting untuk anda kesihatan dan tidak bersukan memberi kesan negatif kepada kesihatan anda. Sebaliknya, dari sudut pandang perubatan, juga harus diperhatikan bahawa seseorang kesihatan juga merangkumi perasaan gembira dan gembira.

Perasaan badan yang lebih baik memang dapat meningkatkan kualiti hidup, tetapi sukan juga dapat dikaitkan dengan usaha dan perasaan tidak bahagia. Di sini, kesihatan mental juga harus diambil kira untuk mencari yang betul mengimbangi. Kajian menunjukkan bahawa orang yang berat badannya sedikit melebihi berat badan kerana mereka cukup bersenam tetapi tidak memaksa diri untuk melakukan sukan yang berlebihan mempunyai jangka hayat yang sama dengan orang yang berat badannya sedikit kerana sukan paksa.

Dalam beberapa kes, mustahil untuk bersukan kerana keluhan fizikal atau hanya sebilangan sukan yang mungkin dilakukan. Di sini betul mengimbangi harus dijumpai. Pada mulanya, sayangnya, Anda biasanya harus memaksa diri untuk berusaha, di mana anda dapat menikmati latihan dengan cepat. Sekali kesedaran mengenai asas tertentu kecergasan telah diciptakan, yang mana tidak memerlukan penderitaan khas dan sukan yang kompetitif, seseorang telah menemui cara yang betul dan baik berkaitan dengan diet seimbang dari sudut perubatan. Dari segi kehilangan berat badan, ada beberapa sukan yang sangat sesuai dan boleh dicuba.