Abses paksi

maklumat am

Abses biasanya nanah-lubang yang diisi yang tidak mempunyai abses saluran (berbeza dengan fistula) dan boleh merebak ke pelbagai bahagian badan. Sebagai tambahan kepada nanah, cecair keradangan yang merupakan sebahagian daripada abses boleh juga hadir. Dalam beberapa kes, abses ini juga boleh merebak di kawasan lengan atau di bawah ketiak (axilla). Gambar klinikal ini kemudian juga disebut axillary abses.

Sebab / bentuk

Dalam kebanyakan kes, abses di kawasan ketiak (axilla) disebabkan oleh radang kelenjar peluh. Punca mengapa kelenjar peluh menjadi radang tidak diketahui, tetapi diandaikan bahawa beban bakteria pada kulit lebih tinggi pada orang yang terkena daripada yang sihat dan yang semula jadi bakteria kulit membiak terlalu cepat dan terlalu banyak. Sekiranya ini berlaku dan penjagaan badan hanya dilakukan secara rata-rata atau bahkan di bawah purata, adalah mungkin bahawa bakteria boleh masuk ke kelenjar peluh dan menyebabkan keradangan yang sepadan.

Kemungkinan juga pembentukan abses axilla berasal dari arah limfa simpul, yang terletak di bawah kedua lengan di kawasan ketiak. Selalunya dengan jangkitan yang bersifat umum (mis selesemaseperti jangkitan) limfa nodus di kawasan ini membengkak (pembengkakan kelenjar getah bening di ketiak). Dalam beberapa, walaupun jarang berlaku, patogen berpindah.

Ini kemudian boleh menyebabkan pembentukan abses di dekat limfa nod. Penyebab abses lain di kawasan axilla adalah operasi sebelumnya di kawasan berhampiran. Terlepas dari jenis dan bentuk operasi, pasti menyebabkan lekatan di bawah kulit dan parut yang sesuai di kawasan sayatan.

Parut ini sembuh tanpa masalah, tetapi dalam beberapa kes juga boleh menjadi radang. Dalam kes yang teruk ini boleh menyebabkan pembentukan abses, yang membawa kepada gejala khas. Semasa mencukur, kecederaan mikro kecil pada kulit di axilla boleh berlaku, yang semuanya boleh menjadi pintu masuk bakteria ke dalam badan.

Oleh itu, jika bakteria menembusi penghalang kulit yang lemah secara tempatan, mereka boleh menyebabkan jangkitan, yang dapat menampakkan dirinya sebagai radang ringan hingga teruk atau dalam keadaan terburuk bahkan sebagai abses. Ini selalu bergantung pada jenis bakteria yang menembusi kulit. Patogen yang diketahui untuk abses adalah bakteria batang Staphylococcus aureus. Sekiranya ini memasuki badan setelah mencukur melalui kecederaan mikro pada kulit axillary, ia boleh menyebabkan abses axilla di tempat.

Gejala abses axilla

Seperti abses, kemerahan pada kulit boleh terjadi pada bahagian badan yang sesuai, atau tepi penonjolan mungkin kemerahan. Abses axilla biasanya membonjol dan menyebabkan kesakitan pada palpasi. Bergantung pada ukuran bengkak, terdapat juga sekatan dalam pergerakan lengan.

Sekiranya terdapat abses di bawah lengan, regangan lengan ke atas biasanya digambarkan menyakitkan, seperti kedudukan lengan yang ketat terhadap dinding badan. Sebagai tambahan kepada aduan tempatan, terdapat juga gejala umum yang serupa seperti

  • Bengkak dan a
  • Bengkak pada kulit. - Keletihan,
  • Kerosakan umum keadaan or demam.

Abses axilla adalah akumulasi terkumpul nanah di ketiak, lebih tepatnya di rongga tisu kulit ketiak. Pus adalah pengumpulan bakteria dan sel-sel imun yang menyebabkan keradangan dan pencairan tisu di sekitarnya. Apabila badan dijangkiti bakteria, sistem imun diaktifkan, sel-sel pertahanan tertentu, granulosit neutrofil, melawan bakteria, binasa dalam proses dan, bersama dengan bakteria dan sel-sel persekitaran yang telah mati akibat reaksi keradangan, musnah.