Azithromycin: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana azitromisin berfungsi

Antara lain, sistem imun manusia melindungi tubuh daripada implantasi dan penyebaran penceroboh seperti bakteria dan virus. Sebaik sahaja patogen seperti itu masuk ke dalam organisma, sistem imun bertindak balas serta-merta dan melawannya dengan pelbagai mekanisme.

Sebagai peraturan, orang yang berkenaan tidak menyedarinya, atau hanya gejala ringan yang berlaku akibat peningkatan aktiviti sistem imun atau agen berjangkit. Kadang-kadang, bagaimanapun, pertahanan badan tidak serta-merta berjaya melawan patogen - gejala penyakit kemudian menjadi lebih teruk. Dalam kes sedemikian, pertahanan badan boleh disokong dengan ubat.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Azithromycin tidak diserap sepenuhnya (kira-kira 40 peratus) daripada usus ke dalam darah selepas pengambilan melalui mulut. Degradasi berlaku di hati. Produk pecahan dikumuhkan melalui buah pinggang (iaitu, dengan air kencing) dan melalui usus (dengan najis).

Bilakah azitromisin digunakan?

Bahan aktif azithromycin digunakan untuk pelbagai gambar klinikal (petunjuk) apabila ia disebabkan oleh bakteria sensitif yang sesuai. Ini termasuk:

 • Jangkitan saluran pernafasan atas (cth, sinusitis, tonsilitis)
 • Jangkitan saluran pernafasan bawah (cth, bronkitis, radang paru-paru)
 • jangkitan kulit dan tisu lembut
 • otitis media akut
 • jangkitan genital tertentu (cth chlamydia)

Bagaimana azitromisin digunakan

Jumlah dos azithromycin untuk jangkitan pernafasan, jangkitan telinga tengah, dan jangkitan kulit dan tisu lembut ialah 1.5 gram. Ini biasanya diambil mengikut jadual terapi 3 hari: Di ​​sini, 500 miligram azitromisin diambil sekali sehari selama tiga hari setiap satu.

Untuk jangkitan kemaluan, jumlah dos hanya satu gram, yang boleh diambil sekaligus.

Bagi pesakit dengan berat kurang daripada 45 kilogram, dos azithromycin dikurangkan.

Apakah kesan sampingan azithromycin?

Selalunya (dalam lebih daripada sepuluh peratus daripada mereka yang dirawat), terapi menyebabkan gejala gastrousus. Selalunya, iaitu dalam satu hingga sepuluh peratus daripada mereka yang dirawat, azitromisin menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, pening, ruam kulit dan gangguan penglihatan.

Lebih jarang, fotosensitiviti, disfungsi hati, disfungsi buah pinggang, perubahan warna gigi, dan gangguan pendengaran berlaku.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil azitromisin?

Azithromycin harus digunakan dengan berhati-hati dalam disfungsi hati, kerana bahan aktif dipecahkan oleh hati. Perkara yang sama berlaku jika paras garam darah terlalu rendah (terutamanya dalam kes kekurangan kalium dan magnesium) dan dalam kes masalah jantung tertentu (pemanjangan selang QT, disfungsi jantung yang teruk, degupan jantung terlalu perlahan = bradikardia).

Interaksi ubat

Jika beberapa ubat diambil pada masa yang sama, ia boleh mempengaruhi kesan satu sama lain. Sebagai contoh, agen berikut meningkatkan kesan sampingan azithromycin apabila digunakan pada masa yang sama:

 • Alkaloid ergot (digunakan dalam migrain, gangguan peredaran darah, hipertensi, dan penyakit Parkinson).
 • astemizole (untuk alahan)
 • alfentanil (untuk melegakan kesakitan semasa pembedahan)

Sebaliknya, azithromycin meningkatkan kesan ubat berikut:

 • digoxin (untuk disfungsi jantung)
 • cyclosporin (imunosupresan)
 • Colchicine (cth untuk gout)

Kebolehpasaran dan pengendalian mesin

Kereaktifan tidak terjejas dengan mengambil azitromisin. Walau bagaimanapun, kesan sampingan seperti pening dan sawan mungkin berlaku.

Oleh itu, pada permulaan rawatan, pesakit harus memantau tindak balas individunya terhadap ubat sebelum mengambil bahagian secara aktif dalam lalu lintas atau mengendalikan jentera berat.

Had Umur

Azithromycin boleh diberikan sejak lahir jika ditunjukkan. Pada kanak-kanak dan remaja dengan berat badan sehingga 45 kilogram, dos diberikan secara individu mengikut berat badan.

Mengandung dan menyusukan anak

Azithromycin boleh digunakan semasa kehamilan dan penyusuan.

Tahap pengalaman menggunakan azithromycin semasa mengandung adalah tinggi. Telah ditunjukkan bahawa bahan aktif tidak mempunyai kesan berbahaya pada bayi yang belum lahir.

Cara mendapatkan ubat yang mengandungi azitromisin

Azithromycin tertakluk kepada preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland dan hanya boleh didapati di farmasi dengan preskripsi daripada doktor. Ubat mata yang mengandungi azitromisin dijual di Jerman dan Austria, tetapi tidak di Switzerland.