Babbling: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Bablling adalah peringkat pertuturan awal. Selepas bentuk komunikasi pertama, menangis, bayi belajar mengikat vokal dan konsonan bersama. Ini menghasilkan babbling, yang orang dewasa anggap comel dan penting untuk membentuk kata-kata.

Apa itu mengoceh?

Bablling adalah peringkat pertuturan awal. Selepas bentuk komunikasi pertama, menangis, bayi belajar mengikat vokal dan konsonan bersama. Sama ada bayi lapar, dahaga, lampin penuh atau rindu, pada mulanya ia hanya berkomunikasi dengan menangis. Hanya dengan perkembangan sosial, emosi dan mental yang meningkat, bayi dapat mempelajari kata-kata dan perihalan segala yang dilihat, didengar, dirasakan dan difikirkannya dan menggunakan kata-kata ini. Jauh sebelum kata pertama diucapkan, bayi telah mempelajari peraturan bahasa dan cara menggunakan bahasa seperti orang dewasa. Bahasa dihubungkan dengan mendengar. Kanak-kanak pertama kali belajar bagaimana perkataan dibunyikan dengan mendengar dan kemudian bagaimana ayat dibina. Pemahaman bahasa sudah ada di rahim. Bayi sudah menyesuaikan diri dengan suara suara ibu dan degup jantungnya di sini. Pada mulanya, bayi mengeluarkan suara lidah, bibir, lelangit dan gigi pertama. Setelah “ooh” dan “aahs” pertama dalam fasa babbling, babbling bermula. Perkataan pertama yang diucapkan oleh bayi dapat didengar sekitar bulan keempat dan merupakan acara untuk semua ahli keluarga. Tetapi sehingga saat itu, ia mesti melalui tahap-tahap penting dalam pengembangan linguistik. Selewat-lewatnya usia dua tahun, ia seharusnya dapat bercakap dengan bijak.

Fungsi dan tugas

Komunikasi anak bermula dengan tangisan dan jeritan. Tidak lama kemudian bayi membezakan nada yang berbeza. Ini berkisar dari bisikan ringan hingga jeritan keras. Seiring berjalannya waktu, ia mengembangkan repertoar suara yang berlainan: ia bersuara, mendesah, menggerutu dan tertawa. Dari sekitar minggu keempat, sudah dapat membezakan antara suku kata yang serupa seperti "la" dan "ma". Dari bulan keempat, bayi mula mengoceh, menggabungkan konsonan dan vokal. Semasa mengoceh, bayi mengulangi vokal dan konsonan yang bersambung beberapa kali berturut-turut. Kanak-kanak itu cuba meniru bahasa yang mengelilinginya. Oleh itu, babbling tidak sama untuk semua bayi, tetapi bunyinya berbeza bergantung pada kebangsaan dan bahasa masing-masing. Semasa "latihan pertuturan" ini, bayi melatih banyak otot dan belajar memperbaiki pergerakan, dari mana bahasanya akhirnya berkembang. Dari masa ke masa, ia menguasai otot laringnya dengan lebih baik dan lebih baik, yang memberi kesan pada pembentukan bunyi yang berbeza. Untuk anak itu sendiri, pembelajaran untuk bercakap adalah perjalanan penemuan yang hebat. Semakin dia didorong oleh persekitarannya, semakin intensif dia ingin berlatih. Selepas vokal, bayi mula membentuk perak dan dia menyebut konsonan hidung pertama (B, D, T, P). Bayi ingin menyatakan sesuatu dan menggunakan terutamanya nada suara untuk melakukannya. Itu masih dalam bahasa protolaip, prototaip bahasa sebenarnya. Pada fasa ini, bahasa seperti taman permainan. Untuk keseronokan, bayi hanya mencuba semua suara. Sekiranya mendapat banyak dorongan dalam prosesnya, ia lebih sering melakukan hubungan dengan persekitarannya. Perkataan dan irama pertuturan berkembang dari ini. Bahasa adalah aktiviti kolektif. Untuk perkembangan bahasa yang sihat, oleh itu penting bagi ibu bapa untuk menjawab latihan vokal bayi mereka sekerap mungkin. Tanggapan mereka mempunyai pengaruh yang menentukan terhadap perkembangan bahasa anak mereka.

Penyakit dan penyakit

Semasa anda bercakap, sel-sel saraf di pusat pertuturan otak bersambung. Seperti rangkaian komputer, ia menjadi semakin kuat. Untuk merangsang pembentukan hubungan saraf, ibu bapa harus terus berbual dengan anak-anak mereka sepanjang hari, jika boleh. Yang terpenting, mereka harus mengulangi dan mengesahkan ucapan bayi mereka dan memberikan kata-kata baru. Sekiranya langkah penting dalam pengembangan bahasa ini terhalang atau tidak berlaku sama sekali, gangguan bahasa dapat terjadi. Terdapat permulaan awal linguistik dan penghilang usia lewat, jadi ibu bapa tidak boleh panik dengan kelewatan yang sepatutnya. Dalam kebanyakan kes, mereka tidak menjadi perhatian. Pada kebanyakan kanak-kanak, perkembangan bahasa hanya ketinggalan kerana sibuk dengan yang lain pembelajaran tugas. Gangguan perkembangan bahasa hanya berlaku jika kanak-kanak itu tidak bertindak balas terhadap suara atau tidak menghubungi ibu bapa pada tahun pertama kehidupan. Sekiranya bisu tetap ada, walaupun sebenarnya fasa mengasuh seharusnya bermula, lawatan ke doktor adalah sesuai . Fasa ini adalah asas untuk perkembangan bahasa yang normal. Sekiranya, walaupun pada usia satu tahun, anak tidak dapat memahami petunjuk mudah dan tidak dapat mengucapkan kata-kata pertama, jika percubaan tiruan kurang, biasanya ada gangguan perkembangan bahasa. Terdapat banyak sebab untuk ini. Di satu pihak, sebab genetik dipertimbangkan, tetapi ada juga penyebab organik dan neurologi. Gangguan perkembangan pertuturan berlaku, misalnya, berkaitan dengan hilang pendengaran, pekak atau kecacatan intelektual. Sekatan psikologi juga dapat menghalang perkembangan bahasa. Walau bagaimanapun, alasannya sama seperti kurangnya rangsangan linguistik. Oleh itu orang dewasa mesti bercakap kepada anak mereka berulang-ulang kali. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengembangkan kecintaan terhadap bahasa dan memberi peluang kepada anak untuk meniru, kerana bayi memerlukan rangsangan untuk bercakap. Gangguan perkembangan pertuturan dapat diatasi oleh ahli terapi pertuturan. Dengan cara yang suka bermain, ahli terapi pertuturan cuba menyedarkan kegembiraan ucapan pada anak. Latihan yang disasarkan meningkatkan pendengaran, kepekatan, kemahiran motor lisan dan pembelajaran kemampuan. Sekiranya gangguan perkembangan pertuturan telah didiagnosis, kanak-kanak itu tidak perlu berjuang dengannya sepanjang hayatnya. Terapi ucapan rawatan sekarang begitu canggih sehingga setelah jangka waktu tertentu, tidak ada lagi ketinggalan.