Bayi / kanak-kanak | Latihan Rawatan kaki kelabu

Bayi / kanak-kanak

Sekiranya anak dilahirkan dengan kaki kelab, rawatan mesti dimulakan dengan segera pada hari-hari pertama selepas kelahiran. Pertama sekali, ini bermakna bahawa bayi itu kaki kelab pertama kali dirawat dengan lembut untuk meregangkan dan melonggarkan ligamen, otot dan otot yang pendek tendon di bahagian dalam kaki, telapak kaki, bahagian belakang kaki dan betis. Kemudian kaki kelab dirawat mengikut kaedah Ponseti yang disebut. Untuk tujuan ini, kaki kelab dibawa ke posisi yang diperbetulkan sebanyak mungkin dan diperbaiki dengan a plaster membuang dari jari kaki ke pangkal paha.

ini plaster pada mulanya ditukar setiap hari, kemudian pada selang waktu mingguan. Pembetulan kaki kelab ditingkatkan selangkah demi selangkah. Prosedurnya terdengar menyakitkan, tetapi ini bukan untuk bayi rawan dan tisu tulang masih sangat fleksibel. Tujuan rawatan ini adalah untuk meletakkan kedudukan yang tidak betul tulang and sendi ke kedudukan yang betul. Hanya dengan cara ini dapat berfungsi secara baik dan kesakitan-kaki bebas berkembang.

Rail

Setelah kaki korek dibetulkan sepenuhnya - sama ada oleh plaster rawatan sendiri atau dengan tambahan Tendon Achilles lanjutan - terapi diteruskan dengan serpihan khas. Bayi ini biasanya berumur 3 bulan pada masa ini. Serpihan itu perlu kerana kaki kaki sering berulang tanpa rawatan berterusan.

Oleh itu, serpihan berfungsi sebagai profilaksis berulang dan berjaya dalam 90% kes. Mereka terdiri daripada dua pendakap seperti kasut yang dihubungkan dengan serpihan logam. Sekiranya hanya satu kaki yang terkena, kaki yang sihat dilekatkan pada serpihan pada suhu 40 ° penculikan (= menyebarkan) dan putaran luaran.

Ini sesuai dengan kedudukan kaki yang normal dan sihat. Kaki kaki, sebaliknya, diculik sekitar 70 ° dan diputar ke luar. Belat mesti dipakai secara berterusan selama 3 bulan pertama dan hanya boleh dikeluarkan untuk kebersihan diri dan fisioterapi.

Selepas itu, serpihan mesti dipakai sehingga anak berusia 4 tahun semasa anak masih tidur, jika boleh 12-14 jam setiap hari. Anak-anak memerlukan beberapa hari untuk membiasakan diri dengan belat, tetapi mereka akan mendapat kebaikan kaki pergerakan dan kemudiannya mereka tidak akan mempunyai sekatan ketika duduk atau berjalan. Walaupun kanak-kanak menangis pada mulanya atau tidak mahu tidur, belat tidak boleh dikeluarkan. Jika tidak, risiko kambuh sangat tinggi!