Penyapihan Diterajui Bayi – Faedah, Risiko

Gill Rapley dari UK telah mempopularkan penyapihan yang dipimpin oleh bayi, atau penyusuan pelengkap yang dipimpin oleh bayi. Ini melibatkan menawarkan bayi pelbagai jenis makanan untuk dipilih secara intuitif: kuntum brokoli yang dimasak atau jalur lobak merah, ikan kukus, jalur telur dadar atau kepingan buah yang lembut. Ramai bidan menyokong konsep tersebut. Faedah yang mungkin termasuk:

  • Secara naluriah, penyusuan susu yang diketuai bayi direka untuk membantu kanak-kanak mencapai makanan yang nutrien yang dia perlukan pada masa itu, idea itu berlaku.
  • Melalui pemakanan awal yang ditentukan sendiri, penyapihan yang dipimpin oleh bayi mengajar kanak-kanak sejak awal lagi apabila ia kenyang dan apa yang baik untuknya.

Kajian oleh Universiti Nottingham menyokong andaian ini. Menurut kajian itu, penyusunan susu yang diketuai bayi sebenarnya boleh menggalakkan tingkah laku pemakanan yang lebih sihat dalam kalangan kanak-kanak. Di samping itu, terima kasih kepada bentuk makanan pelengkap ini, kanak-kanak kurang berkemungkinan mengalami berat badan berlebihan di kemudian hari berbanding kanak-kanak yang diberi bubur bayi.

Penyapihan yang diketuai bayi – begini cara ia berfungsi

Dalam penyapihan yang dipimpin oleh bayi, kanak-kanak sentiasa ditawarkan pilihan makanan yang berbeza. Ini mesti disediakan sedemikian rupa sehingga ia boleh dimakan tanpa mengunyah. Kanak-kanak memutuskan berapa banyak untuk dimakan. Walaupun dia berhenti makan awal, dia tidak didesak untuk makan lebih.

Kritikan terhadap penyapihan yang dipimpin oleh bayi

Tetapi ada juga suara kritis. Persatuan Pediatrik dan Remaja Jerman, sebagai contoh, menolak penyapihan yang dipimpin oleh bayi:

  • Di satu pihak, terdapat bahaya bahawa kanak-kanak itu akan makan terlalu sedikit kerana makan sangat susah. Kemudian kekurangan zat makanan mengancam.
  • Bayi tidak boleh makan daging bukan tulen sehingga gigi geraham juga ada. Tidak makan daging boleh menggalakkan kekurangan zat besi.
  • Terdapat juga risiko kanak-kanak itu tercekik pada kepingan yang lebih besar.

Malah, kajian oleh Universiti Glasgow mendapati bahawa penyusuan susu yang diketuai oleh bayi sebagai satu bentuk makanan pelengkap boleh menyebabkan gejala kekurangan.