Tidur bayi - sentiasa di belakang

Bolehkah anda juga meletakkan bayi anda di sisinya?

Posisi sisi kini juga tidak digalakkan: Seperti dalam posisi meniarap, posisi tidur ini meningkatkan risiko Sindrom Kematian Bayi Mengejut. Di samping itu, bayi boleh dengan mudah berguling dari sisi ke perutnya.

Sudah tentu, terdapat sebab mengapa perlu, terutamanya dengan bayi yang masih kecil, untuk meletakkan mereka di sisi mereka atau secara bergantian pada kedua-dua belah: Ketidaksimetrisan kepala selepas kelahiran atau otot yang dipendekkan di kawasan leher boleh menjadi sebab sedemikian. Walau bagaimanapun, anda harus sentiasa membincangkan perkara ini dengan pakar pediatrik atau ahli fisioterapi.

Bagaimana jika bayi muntah dalam keadaan terlentang?

Pada masa lalu, diandaikan bahawa kedudukan terlentang berbahaya untuk bayi. Alasan di sebalik ini adalah ketakutan bahawa saluran pernafasan boleh tersumbat semasa muntah. Risiko ini adalah hujah utama yang memihak kepada kedudukan meniarap. Walau bagaimanapun, kajian telah menunjukkan bahawa risiko tercekik muntah tidak lebih besar dalam kedudukan terlentang berbanding dalam posisi meniarap atau sisi.

Bagaimana jika bayi boleh berpusing di atas katil?

Dalam kes sedemikian, biarkan bayi tidur dengan cara yang dia mahu. Jika bayi berusia lebih dari tiga hingga empat bulan dan boleh berpusing dengan sendirinya, anda mempunyai sedikit pengaruh pada kedudukan tidurnya. Tetapi masa yang paling berbahaya untuk Sindrom Kematian Bayi Mengejut telah berakhir.

  • Katil hendaklah stabil dan bahagian bawahnya hendaklah berterusan.
  • Jarak antara palang hendaklah sekurang-kurangnya 4.5 dan tidak lebih daripada 6.5 sentimeter. Kemudian bayi tidak boleh terperangkap atau tergelincir.
  • Panel hujung dan sisi mestilah lebih tinggi daripada 60 sentimeter supaya bayi tidak boleh terjatuh lebih awal di kemudian hari, sebaik sahaja ia dapat menarik dirinya ke atas jeriji.
  • Pastikan juga tiada tebing atau sebagainya berdekatan.
  • Mainan kecil tidak boleh diletakkan di dalam katil kanak-kanak dalam apa jua keadaan. Mereka menimbulkan bahaya menelan atau tercekik yang serius.
  • Selimut hendaklah ringan dan sesuai dengan saiz kanak-kanak. Selitkan di bawah tilam di hujung kaki dan selimutkan anak anda hingga ke dada sahaja. Lebih baik, gunakan beg tidur bayi dan bukannya selimut.
  • Bayi pada tahun pertama kehidupan tidak memerlukan bantal. Ia menimbulkan risiko sesak nafas dan tidak baik untuk perkembangan tulang belakang.
  • Ia tidak sepatutnya terlalu panas di dalam bilik tempat bayi anda tidur. Suhu bilik tidak boleh lebih daripada 18° C. Bekalan udara segar melalui tingkap senget sentiasa baik.
  • Pastikan bayi tidak berpakaian terlalu hangat – terutamanya pada musim panas atau ketika bayi demam.

Apa yang boleh dilakukan untuk kecacatan tengkorak?

Jika kecacatan tengkorak tidak bertambah baik atau bertambah teruk dalam tempoh enam bulan pertama kehidupan walaupun menukar kedudukan kepala, anda harus berunding dengan pakar pediatrik semasa pemeriksaan pencegahan.