Terapi Bunga Bach: Kesihatan dan penyakit

Konsep jiwa negatif

Konsep jiwa negatif dan gejala fizikal dan penyakit yang diberikan oleh Dr Bach, yang mempengaruhi kesihatan dan penyakit. Kesombongan / Kesombongan (tidak mahu membongkok) Gejala: Kekakuan, kekakuan, arteriosclerosis, ketegaran berfikir Kekejaman (tanpa ampun, sakit hati dengan kata-kata, mengabaikan orang lain) Gejala: Kerana anda menimbulkan kesakitan pada orang lain, anda sendiri menderita kesakitan. Kebencian (ledakan perangai, kemarahan, kemarahan) Gejala: Keletihan saraf, histeria, gangguan autoimun.

Rasa egois (melebih-lebihkan diri, berpusing-pusing) Gejala: Neurosis, hipokondria, kemurungan. Ketidaktahuan (keengganan untuk mengenali kebenaran dan belajar dari kesilapan) Gejala: gangguan penglihatan dan pendengaran. Ketidakpastian (ketidaktentuan, kurang tekad) Gejala: Penyelarasan gangguan, nilai turun naik (misalnya darah tekanan) Perubahan emosi Keserakahan (ketamakan untuk berkuasa, mengabaikan kebebasan orang lain, kepemilikan) Gejala: Penderitaan yang menghilangkan kebebasan, gangguan pergerakan, kelumpuhan.

Dalam diagnosisnya, dia tidak mengarahkan dirinya pada gejala fizikal tetapi pada keadaan mental negatif yang berkaitan (kesihatan dan penyakit). Akibat tindakan bertentangan antara niat jiwa dan keperibadian mereka akhirnya boleh menjadi penyebab penyakit fizikal. Namun, keadaan jiwa negatif tidak diperjuangkan sebagai gejala, kerana ini akan mengekalkannya dengan penuh semangat.

Sebaliknya, mereka "dibanjiri", oleh gegaran tenaga harmoni yang lebih tinggi, di mana mereka "mencair seperti salji di bawah sinar matahari", seperti kata Bach. Bunga yang digunakan oleh Bach untuk Terapi Bunga Bach datang, seperti yang dia katakan, "dari kilang tertentu yang lebih tinggi". Masing-masing merangkumi konsep jiwa tertentu (kesihatanatau, dinyatakan dengan bertenaga, bergetar pada frekuensi mood tertentu.

Setiap konsep jiwa tumbuhan ini sesuai dengan konsep jiwa tertentu dalam diri manusia. Jiwa manusia mengandungi semua 38 konsep jiwa (kesihatan dan penyakit) dari Bach Flowers dan dengan demikian Terapi Bunga Bach sebagai konsep jiwa, kebajikan berpotensi tenaga atau bunga api ilahi. Dr. Bach menulis pada tahun 1934 mengenai kesan intipati bunganya: Bunga, semak, dan pokok yang tumbuh dengan tumbuh-tumbuhan tertentu mempunyai kekuatan untuk meningkatkan getaran manusia kita dan membuka saluran kita untuk pesan-pesan jiwa kita, diri kita yang lebih tinggi, melalui getaran tinggi.

Untuk membenahi keperibadian kita dengan kebajikan yang kita perlukan dan dengan itu membersihkan kekurangan (watak) yang menyebabkan penderitaan kita. Seperti muzik yang indah, mereka mampu mengangkat keperibadian kita dan mendekatkan jiwa kita. Dengan cara ini mereka memberi kita kedamaian dan membebaskan kita dari penderitaan kita.

Mereka sembuh bukan dengan menyerang penyakit secara langsung, tetapi dengan membanjiri tubuh kita dengan getaran indah dari diri kita yang lebih tinggi, di mana penyakit itu mencair seperti salji di bawah sinar matahari. Tidak ada penyembuhan yang nyata tanpa perubahan sikap terhadap kehidupan, ketenangan fikiran dan kebahagiaan batin (kesihatan dan penyakit). Dengan kata lain, Bach Flower Essence, sebagai sejenis pemangkin, memulihkan hubungan antara jiwa dan keperibadian yang tersekat pada ketika ini.

Jiwa sekali lagi dapat membuat dirinya terdengar dalam keperibadian. Di mana terdapat ketidakharmonisan dan kelumpuhan, kehidupan mengalir kembali. Bach menulis: "Di mana manusia tidak lagi" sepenuhnya dirinya ", dia menjadi" sepenuhnya dirinya "lagi.

Keperibadian mencari jalan keluar dari kebingungan dan batasan manusia, kembali ke potensi jiwa dan kebajikan yang memberi makna dan keharmonian kepada keberadaan kita di planet ini. Sejak dahulu lagi tumbuhan peringatan telah digunakan untuk tujuan penyembuhan. Walau bagaimanapun, Bach membezakan antara tanaman yang mengurangkan penderitaan (kebanyakan tanaman ubat kita) dan tanaman yang diperkaya dengan kekuatan penyembuhan ilahi.

Dia memanggil mereka "tanaman yang lebih tinggi" atau "rakan-rakan yang senang di dunia tanaman" dan menemukan semuanya secara intuitif. Kadang-kadang cukup untuk meletakkan kelopak tanaman yang sesuai di lidah untuk merasakan kesannya pada badan, jiwa dan roh. Ini adalah tumbuhan yang tidak beracun dan bukan yang berfungsi sebagai makanan bagi manusia.

Sebilangan daripadanya juga digunakan dalam bentuk lain dalam perubatan herba (fitoterapi), tetapi sebahagian besarnya dianggap sebagai rumpai sehingga saat itu. Penting untuk diperhatikan bahawa tanaman dikumpulkan hanya di alam liar dan di tempat semula jadi tertentu. Seperti tanaman yang ditanam mempunyai kekuatan penyembuhan ilahi yang dijelaskan tidak lebih.

Terapi Bunga Bach selalu difahami sebagai langkah yang menyertainya, yang boleh memberi kesan pencegahan atau tambahan pada jiwa pesakit (kesihatan)! Mereka tidak boleh melawan gejala atau penyakit fizikal tertentu dalam bentuk ubat!