Bunga Bach untuk kegelisahan pada kanak-kanak

Aspen / gemetar poplar

Kanak-kanak memerlukan bunga Aspen jika anda fikir mereka dilahirkan dengan "satu kulit terlalu sedikit" dan jika mereka sangat sensitif. Tanpa menyedarinya, kanak-kanak dibanjiri pemikiran dan gambaran khayalan dari bidang astral atau emosi. Mereka mempunyai antena yang tidak sedar untuk muncul konflik, gangguan psikologi orang lain, ketakutan di udara.

Mereka menerima dorongan yang tidak sedar dari persekitaran mereka yang tidak dapat diklasifikasikan, mereka mendaftarkan hampir semuanya, dan dengan berbuat demikian mereka menggunakan banyak tenaga. Ia boleh berlaku bahawa anak-anak tiba-tiba merasa tidak selesa berada di tempat yang ceria tanpa alasan yang jelas dan terpaksa menarik diri. Mereka tidak tahan dengan suasana di tempat-tempat tertentu.

Di samping itu, ketakutan mereka tetap kabur dan tidak ditentukan di negara Aspen, anak-anak tidak dapat menamakannya, jadi mereka tidak dapat membicarakannya dengan orang lain. Ini memburukkan lagi keadaan mereka. Aspen, poplar yang gemetar, adalah simbol yang sempurna untuk keadaan ini.

Hembusan angin cukup untuk membuat daunnya berkeroncong. Kanak-kanak berbentuk Aspen gemetar seperti daun aspen. Mereka cenderung mengalami mimpi buruk, menangis ketika tidur, cenderung berjalan kaki.

Mereka mudah ketakutan, bertindak balas terhadap situasi baru dan orang asing dengan ketakutan dan penolakan. Anak-anak menuntut agar pintu bilik tidur tetap terbuka dan selalu ada sedikit cahaya di dalam bilik. Mereka takut akan kegelapan, mereka mempunyai firasat yang tidak jelas dan takut akan bencana yang akan berlaku, tetapi mereka tidak dapat menamakannya.

Kanak-kanak takut tanpa mengetahui dengan tepat apa itu. Dengan bantuan pati bunga Aspen, anak belajar untuk memproses kesan yang tidak sedarkan diri yang menakutkan, untuk mengatasi ketakutan yang tidak dapat disebutkan namanya dan merasa lebih aman. Aspen boleh dilengkapi dengan Mimulus dan Rock Rose.

Cherry Plum

Kanak-kanak yang cenderung untuk meluahkan perasaan mereka secara spontan dan sukar untuk bersikap terkawal dan berdisiplin Bach Flower Cherry Plum. Kanak-kanak merasakan ketegangan dalaman dan merasa seperti belon yang mengembang yang mengancam akan pecah. Mereka dapat menahan jeritan keras, melompat impulsif dan kemarahan spontan lebih sukar daripada yang lain dan oleh itu sering ditegur.

Mereka menderita ketakutan untuk tidak dapat mengendalikan diri lagi, tekanan psikologi diciptakan yang dibebaskan dengan amukan, jeritan histeris, sering seolah-olah tidak jelas. Reaksi negatif ibu bapa terhadap tingkah laku ini menimbulkan rasa takut kerana anak-anak merasakan bahawa sangat sukar untuk menahan ketegangan dalaman tanpa kehilangan kawalan. Anak-anak mengalami mimpi buruk.

Menggigit kuku menunjukkan ketegangan dalaman dan ketakutan yang tidak sedarkan diri membiarkan perasaan bebas. Cherry Plum juga sangat sesuai untuk kanak-kanak yang membasahi diri pada waktu malam. Mereka mengawal diri mereka pada waktu siang sehingga mereka hanya dapat membiarkan ketakutan mereka bebas pada waktu malam ketika ketegangan badan ketika tidur hilang melalui kencing secara spontan.

Bunga Bach Cherry Plum membantu kanak-kanak untuk mengurangkan tekanan psikologi dan ketakutan terhadapnya. Ibu bapa harus berusaha untuk tidak selalu melihat luahan emosi anak-anak mereka sebagai sesuatu yang negatif tetapi bertindak balas dengan perhatian dan sokongan penuh kasih sayang. Dengan cara ini, ketakutan akan ketegangan dalaman, pelepasan spontan dan rasa takut kehilangan kawalan dapat diatasi.