Bunga Bach untuk kanak-kanak - sekiranya berlaku ketidakpastian

Anak itu pesimis dan selalu memandang masa depan dengan harapan negatif. Ragu-ragu, ragu-ragu, sedikit putus asa apabila sesuatu tidak berjalan lancar. "Saya tidak akan pernah mempelajarinya" sering didengar ketika anak-anak tidak mencapai kemajuan yang sama dengan kemahiran yang baru diperoleh seperti berbasikal, berenang, aritmetik dan banyak perkara lain.

Anak-anak menyerah terlalu awal dan oleh itu anak-anak tidak memanfaatkan satu atau lain peluang untuk memperoleh kemahiran (seperti pembelajaran instrumen), yang mereka sering menderita sebagai orang dewasa dan meratapi peluang yang terlepas. "Sekiranya anda tidak belajar Hans, anda tidak akan belajar Hans lagi!" Di sekolah, anak-anak sering menunjukkan kekurangan minat tertentu, cepat putus asa sekiranya gagal, dan sukar untuk mengikuti.

Sebelum peperiksaan, mereka dijangka gagal dan mendapat gred buruk. Di sebalik ini ada perasaan rendah diri, yang menyebabkan harapan negatif, anak-anak tidak mempercayai diri mereka sendiri. Kemahuan untuk melawan dan mengatasi kesukaran juga hanya sedikit dikembangkan.

Gabungan bunga gentian dengan bunga Larch (kekurangan keyakinan diri, perasaan rendah diri) dapat dipertimbangkan. gentian harus menolong anak-anak untuk mengurangkan sikap asas negatif, untuk mengembangkan lebih keyakinan pada diri dan masa depan. Sikap asas negatif juga kadang kala ditularkan oleh ibu bapa dan pengaruh ini terhadap anak-anak juga harus dipersoalkan.

Gorse / Gorse

Anak itu sudah mempunyai perasaan putus asa pada usia dini. Selalunya terdapat hubungan keluarga yang sukar di belakangnya, sering menderita, penderitaan, penderaan yang tidak dapat dilarikannya. Ini juga merangkumi masalah kewangan, perlakuan tidak adil dan tidak sopan oleh ibu bapa tetapi juga oleh adik-beradik atau rakan sekolah.

Di sekolah anak-anak berkembang menjadi budak luar dan pemukul, ditolak oleh murid lain (kadang-kadang juga oleh guru). Keadaan ini dengan cepat dianggap sebagai putus asa dan, bergantung pada wataknya, anak akan menjadi pendiam, tertekan dan introvert atau akan menarik perhatian melalui tingkah laku keras dan agresif. Selain itu, tidak jarang kanak-kanak berprestasi buruk di sekolah.

Dari pengunduran diri tanpa harapan ini dan perasaan "tidak ada gunanya" penentangan terhadap semua orang dan segala yang timbul kemudiannya. Kanak-kanak dalam keadaan ini biasanya tidak dapat membicarakan masalah mereka dan benar-benar terharu dalam situasi yang luar biasa ini. Tetapi juga bagi ibu bapa tingkah laku anak ini boleh menjadi rintangan yang tidak dapat diatasi.

Dalam kes ini, anak dan ibu bapa memerlukan bantuan ahli terapi yang berpengalaman. The Gorse boleh digunakan sebagai sokongan. Anak-anak harus bersikap berani dan belajar mempercayai bahawa suatu hari mereka dapat membebaskan diri dari kesulitan ini. Gorse harus meletakkan percikan harapan di jantung.