Sakit belakang - bukan dengan punggung yang kuat

Walaupun kembali kesakitan sering tidak berbahaya dan biasanya hilang sendiri tanpa terapi, sakit belakang boleh menjadi sangat tidak menyenangkan dan sangat menyekat pergerakan. Sudah tentu, ini menimbulkan keinginan untuk dihindarkan. Tetapi kebalikannya ditunjukkan dalam kebanyakan kes. Mereka yang terjejas harus terus bergerak dan berehat sebisa mungkin.

Latihan belakang tanpa peralatan

Anggapan bahawa rehat dan rehat di tempat tidur adalah urutan hari untuk kembali kesakitan sudah lama ketinggalan zaman. Sesiapa yang ingin melakukan sesuatu mengenai belakang kesakitan dalam jangka masa panjang harus melatih punggung mereka dan otot perut secara berkala. Latihan berikut, misalnya, sangat sesuai untuk ini dan boleh dilakukan tanpa peralatan: 1) Jambatan: Pesakit berbaring di atas tikar dalam keadaan terlentang.

Kaki diangkat dan lengan terbaring di sebelah badan dengan tapak tangan menghadap ke bawah. Tugasnya sekarang adalah menaikkan pelvis sehingga bahu, pelvis dan lutut membentuk garis. Pertama kedudukan mesti dipegang selama 10-15 saat sebelum pelvis diturunkan lagi.

Sekiranya latihan ini berjalan dengan baik, pengamal tidak hanya boleh mengangkat pelvisnya, tetapi juga mengangkat dan meregangkan kiri dan kanan secara bergantian kaki dari lantai. Yang terbentang kaki harus memanjangkan garis badan yang terbentuk. Latihan tidak hanya menguatkan punggung, tetapi juga punggung dan kaki.

2) Berdiri Berkaki Empat: Orang yang bersenam masuk ke tempat duduk berkaki empat. Pastikan lutut diletakkan secara menegak di bawah pinggul dan tangan di bawah bahu. Sekarang lengan kiri diregangkan ke depan dan pada masa yang sama kanan kaki diregangkan ke belakang.

Kemudian siku kiri dan lutut kanan disatukan di bawah badan atas sehingga mereka menyentuh. Kemudian regangkan lagi. Latihan ini dilakukan 10 kali secara bergantian sebelum menukar sisi.

Selain bahagian belakang, lengan dan kaki juga dilatih. 3) Anjing dan kucing: Sekali lagi orang yang terjejas masuk ke kedudukan empat kaki. Sekarang dia meletakkan dagunya dada dan menjadikan bahagian atas badannya bulat, seperti bonggol kucing.

Kedudukan dipegang selama 5 saat. Kemudian kepala diregangkan jauh ke hadapan atau diangkat ke leher dan tulang belakang diluruskan. Untuk ini dada ditekan ke bawah.

Pegang kedudukan ini selama 5 saat juga. Latihan harus dilakukan secara bergantian selama kira-kira 1 minit dan menggerakkan seluruh ruang tulang belakang. 4) Superman: Pelatih berbaring di atas tikar dalam keadaan rawan.

Hujung kakinya ke atas dan lengannya direntang ke hadapan. Sekarang dia mengangkatnya kepala dan badan atas sedikit dari tikar, tetapi pandangannya tetap terpaku di lantai sehingga tulang belakang serviks memanjang ke seluruh tulang belakang. Kedudukan harus dipegang 3x 15 saat.

Sekiranya senaman terlalu mudah, pengamal juga harus melakukan pergerakan naik dan turun sedikit dengan tangannya. 5) Sit-up: Untuk tidak mengabaikan kutub otot belakang yang bertentangan, iaitu otot perut, duduk sesuai. Pengamal itu terbaring di lantai dalam keadaan terlentang.

Kaki diatur dan lengan disilangkan atau dipegang di belakang kepala. Kini pengamal mengangkat kepala dan badan atas sedikit dan mendongak ke siling. Kemudian lepaskan kembali ketegangan. Ulangi 3 × 15 kali. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan melawan sakit belakang dalam semua keadaan
  • Latihan melawan sakit belakang