Sakit belakang - osteopati

Tangan yang menyembuhkan

Osteopati adalah kaedah terapi manual yang sering digunakan untuk merawat sakit belakang. Istilah ini berasal dari bahasa Yunani: osteon = tulang; pathos = penderitaan, penyakit.

Walau bagaimanapun, osteopat bukan sahaja menangani masalah kesihatan sistem rangka seperti sakit belakang, tetapi juga melihat osteopati sebagai konsep terapi holistik yang memberi tumpuan kepada keseluruhan orang: Badan, minda dan jiwa.

Empat prinsip asas

Osteopati adalah berdasarkan empat prinsip:

” Manusia adalah satu unit: semua bahagian badan, minda dan jiwa saling berkaitan dan saling berkaitan. Terdapat tenaga hidup yang mengalir ke seluruh tubuh.

” Struktur dan fungsi mempengaruhi satu sama lain: postur yang lemah, sebagai contoh, secara beransur-ansur boleh membawa kepada perubahan anatomi, manakala kecederaan atau parut boleh menyekat fungsi tisu.

” Badan boleh mengawal dan menyembuhkan dirinya sendiri (kuasa penyembuhan diri): Sebaik-baiknya, semua bahagian organisma bekerja bersama secara harmoni, sistem imun menangkis penyakit, kecederaan pulih semula dan kerosakan yang tidak boleh diperbaiki diberi pampasan. Dalam orang yang sihat, semua proses adalah seimbang (homeostasis). Jika ini terganggu, aduan dan penyakit boleh berlaku.

Rawatan osteopati tertumpu kepada pesakit dan bukannya penyakit. Osteopath memberi tumpuan kepada keseluruhan organisma, menggunakan dan menggerakkan kuasa penyembuhan diri badan dan meningkatkan fungsinya dengan merawat struktur badan secara manual.

Bagaimana kesakitan dan penyakit timbul

Osteopati, yang digunakan untuk merawat sakit belakang, antara lain, adalah berdasarkan pemahaman khusus tentang penyakit. Terdapat pergerakan berterusan dalam badan: Jantung berdegup, darah dan limfa beredar, isyarat berdengung melalui badan melalui saraf, pergerakan gelombang perut dan usus membantu penghadaman.

Jika aliran pergerakan ini terhalang pada bila-bila masa (cth oleh pengaruh luaran, kecederaan atau keradangan), sakit (cth sakit belakang) dan penyakit berlaku.

Osteopati sebagai pemecah sekatan

Osteopati cuba mengesan dan menghapuskan sekatan pergerakan dan sekatan pada orang yang mengalami sakit belakang atau penyakit lain. Ahli terapi tidak memberi kesan penawar secara langsung, tetapi dengan merangsang kuasa penyembuhan diri badan. Osteopath hanya menggunakan tangannya (manipulasi). Ubat dan alat atau peranti perubatan tidak digunakan.

Ahli terapi yang betul

  • Pakar fisioterapi dan tukang urut juga boleh berlatih untuk menjadi osteopat, tetapi kemudiannya mesti lulus peperiksaan pengamal alternatif.
  • Latihan dijalankan di sekolah osteopati swasta. Persatuan Osteopaths Jerman (VOD) mengekalkan senarai doktor, pengamal alternatif dan ahli fisioterapi yang telah menamatkan kursus latihan lima tahun yang berkelayakan untuk menjadi osteopat dan menjalani latihan lanjutan secara tetap.
  • Sesetengah osteopat membawa jenama DO® sebagai tanda kualiti tertinggi: mereka juga telah menulis dan berjaya mempertahankan tesis saintifik.

Perlakuan yang lembut

Rawatan osteopati bermula dengan perbincangan terperinci dengan orang yang akan dirawat. Osteopath kemudian menggunakan tangannya untuk mencari sekatan dan ketegangan dalam badan pesakit yang menyebabkan sakit belakang (atau aduan lain). Sebaik sahaja dia menemui "sekatan", dia melepaskannya dengan pergerakan tangan yang lembut dan tenang, di mana struktur badan yang terjejas diregangkan dan digerakkan. Ini bertujuan untuk mendapatkan “tenaga hayat” mengalir semula dan memulihkan keseimbangan badan (homeostasis).

Osteopath kemudiannya merawat mobiliti terhad vertebra lumbar sebagai punca masalah.

Dalam osteopati, tiada prosedur rawatan tetap (skema) - setiap pesakit dirawat mengikut keperluan individu mereka dan gangguan fungsi masing-masing. Pendekatan osteopat berbeza dari sesi ke sesi. Keadaan fizikal dan mental semasa orang yang dirawat adalah penentu dalam setiap kes.

Tempoh rawatan

Rawatan osteopatik biasanya berlangsung antara 45 dan 60 minit. Dalam kes masalah akut, sehingga tiga sesi kadangkala mencukupi untuk penambahbaikan; aduan kronik mungkin mengambil masa yang lebih lama. Pada mulanya, rawatan biasanya dilakukan setiap minggu, kemudian setiap dua hingga tiga minggu.

Kemungkinan dan batasan

Osteopati digunakan - secara bersendirian atau sebagai terapi yang disertakan - untuk banyak aduan dan penyakit, baik pada orang dewasa dan kanak-kanak. Contohnya termasuk sakit belakang, lumbago, masalah sendi, senggugut, pedih ulu hati, lekatan yang menyakitkan selepas pembedahan, sakit kepala dan kecacatan tengkorak berkaitan kelahiran atau tersumbat tulang belakang serviks pada bayi.

Osteopati juga tidak boleh digunakan pada bayi dan kanak-kanak kecil, atau hanya dengan berhati-hati.

Nota: Jika anda berminat dengan rawatan osteopatik, anda perlu mendapatkan nasihat terperinci terlebih dahulu daripada ahli terapi yang berpengalaman.

Keberkesanan

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa osteopati mempunyai kesan positif terhadap sakit belakang. Dalam satu kajian, ia mampu mengurangkan simptom pesakit sama seperti ubat penahan sakit, senaman dan terapi fizikal – dan tanpa sebarang kesan sampingan. Namun begitu, menurut beberapa pakar, keberkesanan osteopati untuk sakit belakang masih belum cukup dibuktikan.