Sakit Belakang: Pencetus, Terapi, Senaman

Gambaran ringkas

 • abstrak: penyakit tamadun, hampir semua orang dijangkiti sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya terutamanya oleh sakit belakang di bahagian bawah punggung, wanita lebih kerap, klasifikasi antara lain mengikut lokalisasi (punggung atas, tengah atau bawah), tempoh (akut, subakut dan sakit belakang kronik) dan punca (sakit belakang khusus dan tidak spesifik).
 • Rawatan: Untuk sakit belakang tertentu, rawatan punca. Untuk sakit belakang yang tidak spesifik, antara lain, membongkok dan mengangkat yang betul, senaman dan sukan yang mesra belakang, sekolah belakang, tempat kerja yang mesra belakang, teknik relaksasi, rawatan haba, tumbuhan ubatan, mungkin ubat-ubatan dan kaedah penyembuhan alternatif.
 • Bila nak jumpa doktor? Jika sakit belakang berlaku secara tidak biasa, berterusan dan/atau meningkat, lawatan ke doktor adalah dinasihatkan.

Apa itu sakit belakang?

Sakit belakang adalah penyakit pelbagai rupa dan mempunyai pelbagai nama seperti mengangkat, sakit pinggang, lumbago, belakang kaku atau hanya "mempunyai di belakang". Kadang-kadang ia menekan di belakang, kadang-kadang ia menarik di leher. Kadang-kadang sakit belakang bergerak ke sisi belakang, lengan atau kaki. Aduan adalah berterusan atau berlaku hanya sekejap-sekejap.

Sakit belakang adalah penyakit peradaban, hampir semua orang terkena sekurang-kurangnya sekali dalam hidup, terutama sakit pinggang. Selalunya bukan sekali sahaja. Wanita dalam semua peringkat umur juga lebih kerap mengalami sakit belakang berbanding lelaki - fenomena yang juga jelas dalam jenis kesakitan lain.

Doktor mengklasifikasikan sakit belakang mengikut faktor yang berbeza, termasuk:

 • Tempoh: Berapa lama sakit belakang berlangsung? Akut: Sehingga enam minggu. Subakut: Antara enam dan maksimum dua belas minggu. Kronik: Lebih lama daripada tiga bulan. Berulang: Berulang dalam tempoh enam bulan.
 • Punca: Adakah punca pasti dapat dikesan (sakit belakang khusus) atau tidak dapat dikesan (sakit belakang tidak spesifik/tidak spesifik)?

Apakah punca sakit belakang?

Bagi sebahagian besar daripada semua kes sakit belakang, tiada punca khusus boleh ditemui. Sakit belakang khusus mempunyai punca yang boleh dikenal pasti dengan jelas. Bergantung kepada punca, sakit belakang kadang-kadang berlaku di tempat yang berbeza, walaupun ia tidak selalu disebabkan oleh penyakit tulang belakang.

Sakit belakang - bahagian atas belakang

Sakit belakang atas adalah sakit yang berlaku di bahagian atas tulang belakang (rantau leher). Ia sering memancar ke bahu, lengan dan/atau belakang kepala. Pencetus untuk sakit leher termasuk:

Ketegangan otot

Akibatnya, otot memendek atau mengeras, yang boleh menyebabkan ketegangan dan kesakitan. Ketegangan otot kadangkala juga membawa kepada saraf terjepit, menyebabkan sakit belakang.

Cakera herniated

Apabila teras gelatin tergelincir dan menembusi sarung berserabut, cakera hernia hadir. Ia menyebabkan sakit belakang yang teruk apabila jisim jeli yang keluar dari cakera yang tergelincir menekan saraf jiran. Di bahagian leher dan bahagian atas dada, ini juga membawa kepada rasa sakit yang memancar di bahu, lengan dan/atau tangan, antara lain.

Tersumbat (sekatan vertebra, malposisi vertebra)

Penyumbatan vertebra kadangkala menyebabkan sakit pada otot, sendi vertebra atau saluran keluar saraf dari saraf tunjang dan sering berlaku pada satu sisi. Penyumbatan di bahagian atas belakang, sebagai contoh, membawa kepada leher kaku, sakit di bahagian leher atau bahu. Kadang-kadang rasa sakit menjalar ke lengan.

Tumor pancoast

Sakit belakang - belakang tengah

Sakit belakang di tulang belakang toraks jarang disebabkan oleh kecederaan. Lebih kerap, mereka dicetuskan oleh kerengsaan (kerengsaan) kumpulan otot besar di kawasan ini atau oleh disfungsi sendi tulang rusuk-vertebra.

Sama seperti di bahagian atas belakang, ketegangan otot, cakera hernia atau tersumbat kadangkala menyebabkan sakit di bahagian tengah belakang. Di samping itu, kemungkinan penyebab kesakitan di bahagian tengah belakang termasuk:

Ini merujuk kepada keradangan reumatik kronik tulang belakang dan sendi yang menghubungkan tulang belakang ke ilium (sendi sacroiliac).

Penyakit progresif mencetuskan sakit belakang yang mendalam di bahagian tengah dan bawah belakang dan sering menyebabkan sendi menjadi semakin kaku dari semasa ke semasa. Doktor juga merujuk kepada ankylosing spondylitis, yang diterjemahkan sebagai "keradangan vertebra yang mengeras."

Osteoporosis (kehilangan tulang)

Malah peringkat awal osteoporosis - osteopenia - sudah disertai dengan sakit belakang dalam beberapa kes. Ada kemungkinan bahawa osteoporosis membawa kepada bongkok. Badan vertebra toraks serta kawasan lumbar terjejas terutamanya.

Penyakit esofagus

Keradangan esofagus (penyakit refluks) terutamanya menyebabkan sakit terbakar di belakang tulang dada (pedih ulu hati). Ini kadang-kadang memancar ke bahagian tengah dan belakang atas.

Selain itu, kekejangan esofagus juga membawa kepada sakit bahagian tengah belakang. Dalam kes ini, kekejangan otot esofagus berlaku - secara spontan atau dicetuskan oleh menelan. Makanan kemudiannya tidak boleh diangkut lebih jauh ke arah perut. Ia berundur, menyebabkan sakit teruk di belakang sternum serta memancar ke kawasan jiran badan seperti belakang.

Penyakit jantung

Juga, dalam kes serangan jantung, kesakitan yang berlaku di kawasan jantung sering memancar ke kawasan lain badan, contohnya, antara tulang belikat ke belakang. Kadangkala sakit belakang menutupi keradangan otot jantung atau perikardium. Pencetus keradangan sedemikian biasanya virus atau bakteria.

Pelebaran aorta (aneurisma aorta)

Penyakit paru-paru

Selain batuk dan demam, sakit belakang kadangkala disebabkan radang paru-paru. Penyebab keradangan biasanya bakteria. Dalam paru-paru yang runtuh (pneumothorax), udara terkumpul dalam ruang sempit antara paru-paru dan dinding dada (ruang pleura atau fisur pleura).

Embolisme pulmonari (infarksi paru-paru) berlaku apabila bekuan darah yang telah tercuci menghalang aliran darah dalam arteri pulmonari. Hasilnya adalah sakit dada yang berterusan ke belakang, seperti pada pneumothorax, dan kadang-kadang sakit belakang di bahagian tengah dada (thorax).

Tumor tulang belakang dan tulang rusuk

Penyebab sakit belakang dalam beberapa kes juga adalah tumor tulang belakang atau tulang rusuk. Kadang-kadang tumor sedemikian adalah jinak, kadang-kadang malignan. Dalam kes kedua, mereka hampir selalu merupakan tumor anak perempuan tumor kanser di bahagian lain badan, seperti kanser payudara atau paru-paru.

Keradangan pankreas (pankreatitis)

Penyakit buah pinggang

Keradangan pelvis buah pinggang sering mencetuskan sakit belakang sisi apabila tekanan dikenakan (sakit mengetuk). Doktor memanggil sakit rusuk ini, iaitu sakit di sebelah kiri atau kanan tulang belakang, atau sakit sisi di paras katil buah pinggang.

Pencetus biasanya bakteria dan sering dipengaruhi olehnya, terutamanya wanita. Terutama jika keradangan pelvis buah pinggang adalah kronik, ia menyebabkan sakit belakang yang berpanjangan.

Akibatnya adalah kolik buah pinggang, yang, bergantung pada lokasi batu karang, menyebabkan, antara lain, seperti gelombang, kekejangan dan sakit menikam di bahagian tengah belakang.

Sakit belakang - bahagian bawah belakang

Sakit belakang paling kerap terletak di bahagian bawah belakang. Ini kerana tulang belakang lumbar (LS) lebih terdedah kepada kecederaan dan kerosakan berbanding tulang belakang serviks dan terutamanya toraks. Penyebab yang mungkin termasuk:

Ketegangan otot

Sindrom Sendi Sacroiliac (Sindrom ISG)

Sindrom sendi Sacroiliac adalah contoh penyumbatan vertebra dan agak biasa. Di sini, permukaan artikular sendi sacroiliac beralih antara satu sama lain dan menyekat akibat peningkatan ketegangan otot. Ini kadang-kadang menyebabkan sakit belakang.

Cakera herniated

Sebagai tambahan kepada tulang belakang serviks, cakera hernia berlaku terutamanya di tulang belakang lumbar, dan kurang biasa di tulang belakang toraks. Selalunya, orang mencubit saraf sciatic. Saraf yang paling tebal dan terpanjang dalam badan ini mengalir ke bahagian belakang paha ke kaki selepas bercabang berganda.

Haus dan lusuh tulang belakang (osteoartritis sendi tulang belakang, sindrom facet).

Berlaku paling kerap di bahagian bawah belakang (sindrom facet lumbar). Semakin meningkat usia, sendi tulang belakang dalam badan semakin haus. Jika haus dan lusuh berkaitan usia pada sendi ini melebihi paras normal, doktor merujuknya sebagai osteoarthritis. Osteoartritis sendi tulang belakang sedemikian juga menyebabkan sakit belakang.

Stenosis tulang belakang (stenosis saluran tulang belakang)

Kelengkungan tulang belakang

Scoliosis, kelengkungan sisi tulang belakang, juga berlaku di bahagian bawah belakang. Kelengkungan sisi tulang belakang boleh menyebabkan sakit belakang bahagian bawah, ketegangan dan kemungkinan salah jajaran pelvis.

Keradangan tulang belakang (ankylosing spondylitis).

Selain sakit di bahagian tengah belakang, penyakit reumatik kronik ini juga menyebabkan sakit di kawasan lumbar.

Tulang belakang tergelincir (spondylolisthesis)

Ramai penghidap tidak mempunyai atau hampir tidak ada aduan. Kadang-kadang, bagaimanapun, sakit belakang dialami, sebagai contoh, semasa tekanan dan pergerakan tertentu. Jika vertebra yang disesarkan menekan pada akar saraf, gangguan deria atau lumpuh juga mungkin berlaku.

Osteoporosis (kehilangan tulang)

Osteoporosis juga menyebabkan sakit di bahagian bawah belakang apabila tulang menjadi semakin rapuh.

Mengandung

Di samping itu, anak dalam kandungan yang sedang membesar mengalihkan pusat graviti wanita. Untuk mengimbangi, ramai wanita hamil jatuh ke dalam rongga belakang. Ini juga kadang-kadang membawa kepada sakit belakang. Selain itu, kelahiran pramatang dan kelahiran awal juga dikaitkan dengan sakit belakang.

Kayap (herpes zoster)

Prostatitis akut (keradangan kelenjar prostat)

Selain kesakitan dan rasa terbakar semasa membuang air kecil, keradangan akut kelenjar prostat (prostatitis) juga menyebabkan sakit belakang pada lelaki.

Faktor risiko untuk sakit belakang

Terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko sakit belakang. Ketua di antaranya ialah:

 • Keadaan psikososial berkaitan kerja: Orang yang tidak berpuas hati dengan pekerjaan mereka atau melakukan kerja membosankan sepanjang hari, seperti di barisan pemasangan, lebih terdedah kepada sakit belakang. Konflik sosial di tempat kerja dan usaha kerja yang tinggi tanpa ganjaran yang mencukupi (wang, pengiktirafan, peluang kenaikan pangkat) juga menggalakkan sakit belakang.

Perjalanan sakit belakang yang sedia ada juga boleh dipengaruhi oleh keadaan yang tidak baik, seperti faktor psikologi. Ini termasuk, sebagai contoh, ketakutan yang tidak realistik tentang sakit belakang, kemurungan, dan tingkah laku pasif atau terlalu aktif - iaitu postur pelindung yang jelas atau terlalu banyak aktiviti.

Apa yang membantu melawan sakit belakang?

Rawatan sakit belakang bergantung kepada sama ada punca tertentu boleh dikenalpasti atau tidak.

Dalam kes sakit belakang tertentu, doktor merawat punca ketidakselesaan jika boleh. Sebagai contoh, dalam kes cakera hernia, terapi konservatif (bukan pembedahan) biasanya mencukupi, seperti:

 • Aplikasi haba
 • Physiotherapy
 • Teknik relaksasi
 • Ubat: ubat penahan sakit dan/atau pelega otot sebagai tablet atau suntikan

Pembedahan jarang diperlukan. Jika keradangan pelvis buah pinggang menyebabkan sakit belakang, doktor biasanya menetapkan antibiotik. Dalam kebanyakan kes, bakteria adalah punca keradangan.

Terapi sakit belakang tidak spesifik (sebab tidak diketahui)

Kadang-kadang sakit belakang yang tidak spesifik sangat teruk sehingga doktor juga memberi ubat.

Dalam sesetengah kes, ubat rumah atau kaedah penyembuhan alternatif juga boleh digunakan. Walau bagaimanapun, berhati-hati tentang banyak buku panduan yang beredar, terutamanya di Internet. Adalah lebih baik untuk sentiasa membincangkan kaedah dengan doktor sebelum mencubanya.

Terdapat juga kaedah yang dianggap tidak sesuai oleh pakar untuk merawat sakit belakang tertentu. Sebagai contoh, mereka menasihatkan agar tidak menjalani rawatan sejuk, terapi medan magnet dan kinesio-taping untuk sakit belakang yang tidak spesifik. Untuk sakit belakang akut yang tidak spesifik, pesakit juga dinasihatkan untuk mengelakkan urutan dan terapi pekerjaan.

Ubat untuk sakit belakang tidak spesifik

Dalam kes sedemikian, penggunaan ubat sakit yang ditetapkan oleh doktor adalah berguna: ia melegakan sakit belakang sehingga ke tahap aktiviti fizikal boleh dilakukan semula. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengurangkan dos ubat dari semasa ke semasa. Apabila tahap latihan meningkat, pesakit biasanya memerlukan lebih sedikit ubat untuk dapat bergerak (hampir) tanpa kesakitan.

Pada dasarnya, pelbagai kumpulan bahan aktif tersedia untuk rawatan sakit belakang. Ia bergantung kepada jenis dan keterukan aduan penyediaan mana yang paling sesuai dalam kes individu:

 • Ubat penahan sakit konvensional (analgesik) seperti ibuprofen atau diklofenak
 • Antidepresan tertentu, cth., untuk sakit belakang tidak spesifik kronik jika pesakit mengalami kemurungan bersamaan atau gangguan tidur

Relaks otot (muscle relaxants) tidak disyorkan untuk sakit belakang yang tidak spesifik.

Persediaan herba juga digunakan untuk sakit belakang. Sebagai contoh, ekstrak kulit willow (kapsul, tablet, dll.) dikatakan memberikan kelegaan untuk sakit belakang kronik yang tidak spesifik - digabungkan dengan langkah pengaktifan seperti terapi senaman.

Rawatan rumah dan petua untuk sakit belakang yang tidak spesifik

 • Tempat kerja yang mesra belakang: Jika anda banyak duduk kerana kerja anda, adalah penting tempat kerja anda direka bentuk secara ergonomik. Ini bermakna, sebagai contoh, ketinggian kerusi dan meja dilaraskan agar sesuai dengan badan anda supaya ketegangan di bahagian leher dan bahu atau sakit pada tulang belakang lumbar tidak berlaku.
 • Sukan mesra belakang: Sukan belakang disyorkan terutamanya untuk sakit belakang subakut dan kronik tidak spesifik. Ini tidak begitu bermakna sukan khusus, tetapi dos latihan yang betul dan teknik latihan - maka kesan positif boleh dicapai dengan pelbagai jenis sukan untuk sakit belakang.
 • Bimbingan profesional: Adalah lebih baik untuk mendapatkan nasihat dan bimbingan mengenai subjek sukan daripada doktor sukan atau jurulatih berpengalaman, contohnya sebagai sebahagian daripada sekolah belakang.
 • Minum banyak cecair: Bekalan nutrien ke cakera intervertebral hanya berfungsi dengan banyak cecair. Ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan penyerap hentakan kecil di antara vertebra sihat dan anjal. Kajian juga menunjukkan betapa pentingnya minum cecair yang mencukupi apabila mengalami sakit belakang.
 • Sikap: Sikap mental mempunyai pengaruh yang besar terhadap kesihatan. Walaupun sakit belakang kadangkala boleh menyukarkan, cuba kekal yakin dan jaga kesihatan mental anda juga.
 • Kaedah senaman holistik: Yoga, Qi Gong dan Tai Ji Quan juga mempunyai kesan santai. Kaedah senaman holistik ini juga sesuai untuk mencegah lumbago dan cakera tergelincir.
 • Teknik Alexander dan Kaedah Feldenkrais: Kedua-dua kaedah adalah berdasarkan latihan semula corak pergerakan yang tidak sihat dan merupakan satu lagi pilihan holistik untuk ketegangan otot yang menyakitkan akibat corak pergerakan yang salah.

Tumbuhan ubatan, Homöopathie dan CO.

Menyokong adalah dengan sakit belakang juga hom?opathische dan alternatif tumbuhan persediaan untuk membantu.

Tumbuhan perubatan

Terdapat gabungan persediaan abu dan aspen yang bergegar, yang boleh melegakan sakit belakang.

Dalam kes ketegangan saraf yang berkaitan dengan tekanan, yang mungkin (sebahagiannya) bertanggungjawab untuk sakit belakang, sesetengah penghidap sakit belakang minum teh valerian. Ini dikatakan untuk merehatkan minda dan otot.

Aromaterapi, TCM & Ayurveda

Pakar perubatan tradisional Cina (TCM) melihat lumbago dan cakera tergelincir sebagai kelemahan buah pinggang qi atau buah pinggang yang. Oleh itu, mereka cuba menguatkan buah pinggang pesakit dengan akupunktur dan rawatan herba. Mereka juga menggunakan akupunktur dan moksibusi (pemanasan titik) meridian pundi kencing.

Sakit pinggang (lumbago) boleh dilihat sebagai lebihan Vata dari sudut pandangan pakar Ayurveda. Urutan minyak pengurangan Vata dan enema minyak herba sepatutnya memberikan kelegaan.

Homeopati, garam Schuessler & terapi bunga Bach

Dari segi garam Schuessler, Ferrum phosphoricum D6 dikatakan boleh melegakan sakit belakang akut. Bagi mereka yang lebih kerap mengalami sakit lumbago, beberapa pengamal alternatif atau doktor mengesyorkan Calcium floratum D6. Untuk pemilihan dan dos ubat-ubatan, sebaiknya berunding dengan pengamal alternatif atau doktor yang berpengalaman dalam bidang garam Schuessler.

Konsep homeopati, garam Schüssler dan bunga Bach dan keberkesanan khusus mereka adalah kontroversi dalam sains dan tidak dibuktikan dengan jelas oleh kajian.

Sakit belakang pada kanak-kanak

Doktor tidak membahagikan sakit belakang kepada bahagian atas (leher), tengah (sakit dada belakang) dan sakit belakang bawah (sakit pinggang) pada kanak-kanak, kerana kebanyakan mereka sukar untuk membuat klasifikasi tempatan yang tepat. Dalam pesakit ini, doktor juga membezakan antara sakit belakang khusus dan tidak spesifik, iaitu sama ada ia disebabkan oleh sebab tertentu atau tidak.

Berbeza dengan orang dewasa, garis panduan mengenai sakit belakang pada kanak-kanak dan remaja mengesyorkan bahawa pakar perubatan yang merawat terutamanya meneruskan rawatan bukan perubatan untuk sakit belakang tidak spesifik yang berulang atau kronik. Ini termasuk pelbagai pendekatan seperti fisioterapi (termasuk terapi manual) serta sokongan psikologi untuk kanak-kanak dan remaja yang terjejas.

Bilakah berjumpa doktor?

Sakit belakang tidak selalu merupakan tanda penyakit yang lebih atau kurang teruk yang memerlukan lawatan ke doktor. Selalunya terdapat punca yang agak tidak berbahaya di belakangnya, contohnya ketegangan otot akibat kurang senaman atau postur yang tidak betul. Walau bagaimanapun, terutamanya dalam kes berikut, adalah penting untuk berjumpa doktor untuk berada di bahagian yang selamat:

 • Jika sakit belakang tidak tipikal dan, sebagai contoh, bukan disebabkan oleh pergerakan yang salah atau mengangkat berat.
 • Apabila intensiti kesakitan sakit belakang meningkat.

Doktor mana yang bertanggungjawab?

Orang dewasa yang mengalami sakit belakang harus terlebih dahulu menghubungi doktor keluarga mereka. Dia kemudiannya akan merujuk anda kepada pakar yang sesuai seperti pakar ortopedik, pakar radiologi atau pakar neurologi serta ahli terapi untuk fisioterapi, terapi sakit atau psikoterapi jika perlu.

Bagaimanakah sakit belakang boleh didiagnosis?

Untuk menjelaskan sakit belakang, doktor akan bercakap dengan anda secara terperinci untuk mengambil sejarah perubatan anda (anamnesis). Soalan yang boleh ditanya ialah:

 • Di manakah sakit belakang berlaku?
 • Adakah sakit belakang merebak ke bahagian lain badan (contohnya, ke arah rusuk atau ke bawah kaki)?
 • Berapa lama episod kesakitan semasa berlangsung?
 • Adakah terdapat episod sakit belakang sebelumnya? Apakah perjalanan kesakitan itu?
 • Bagaimanakah sakit belakang dirawat setakat ini (ubat, urutan, dll.)? Adakah langkah-langkah itu berjaya? Adakah kesan sampingan berlaku?
 • Apakah perjalanan temporal (harian) sakit belakang? Adakah mereka paling kuat pada waktu pagi?
 • Seberapa teruk sakit belakang anda? Adakah mereka mengganggu aktiviti harian?
 • Adakah anda mempunyai sebarang aduan yang disertakan atau penyakit bersamaan yang bersifat mental atau fizikal?

Doktor juga bertanya tentang sebarang faktor risiko psikososial, seperti tekanan, konflik di tempat kerja atau kecenderungan kepada kemurungan. Faktor-faktor ini mungkin mempunyai akibat psikosomatik. Semua maklumat ini boleh digunakan untuk menilai betapa besarnya risiko sakit belakang anda akan berkembang menjadi keadaan kronik.

Pemeriksaan oleh doktor

 • Pemeriksaan fizikal: Doktor mencari postur yang salah atau melegakan, contohnya. Ini selalunya memberikan petunjuk penting kepada punca aduan. Jika kayap (herpes zoster) adalah punca sakit belakang, doktor boleh mengenali ini daripada ruam kulit yang biasa.
 • Pemeriksaan ortopedik: Ini ditunjukkan terutamanya untuk penjelasan yang lebih terperinci tentang sakit pinggang (lumbago).
 • Urinalisis: Analisis sampel air kencing mengesahkan atau menolak syak wasangka penyakit buah pinggang atau prostatitis akut.
 • Pemeriksaan ginekologi: Pada wanita hamil, ini boleh digunakan untuk memeriksa sama ada sakit belakang berkemungkinan merupakan tanda bersalin.
 • Electroneurography (ENG): Pemeriksaan pengaliran saraf di lengan dan/atau kaki mungkin memberikan bukti cakera hernia.
 • Elektromiografi (EMG): Mengukur aktiviti elektrik otot juga digunakan untuk menjelaskan cakera hernia sebagai kemungkinan penyebab sakit belakang.
 • Pemeriksaan ultrabunyi: Jika keradangan pelvis buah pinggang atau batu karang menyebabkan sakit belakang, ultrasound (sonografi) memberikan kepastian.
 • Gastroskopi: Jika doktor mengesyaki penyakit esofagus sebagai punca sakit belakang, dia melakukan gastroskopi.
 • X-ray: Pemeriksaan sinar-X ringkas memberikan maklumat tentang pelbagai kemungkinan penyebab sakit belakang, seperti radang paru-paru, pneumothorax, haus tulang belakang, keradangan tulang belakang (ankylosing spondylitis) atau osteoporosis.
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI): Pemeriksaan ini, juga dikenali sebagai pengimejan resonans magnetik, membolehkan untuk menyiasat cakera hernia yang disyaki atau keradangan tulang belakang (ankylosing spondylitis).
 • Scintigraphy: Dalam pemeriksaan perubatan nuklear ini, doktor menentukan status aktiviti pelbagai tisu, seperti tisu tulang (scintigraphy tulang: jika ankylosing spondylitis disyaki) atau tisu paru-paru (scintigraphy paru-paru: jika embolisme pulmonari disyaki).
 • Ultrasound jantung: Ekokardiografi ditunjukkan jika pemeriksa percaya otot jantung atau perikarditis bertanggungjawab untuk sakit belakang.
 • Kateterisasi jantung: kateter jantung diletakkan jika disyaki angina.

Bila peperiksaan mana yang perlu

Dalam penilaian awal sakit belakang akut dan kronik, doktor biasanya menahan diri daripada pemeriksaan radiologi supaya tidak menimbulkan ketakutan pesakit bahawa mungkin ada sebab yang serius di sebalik sakit belakang. Dalam sesetengah kes, tekanan psikologi kerana bimbang tentang penyakit serius menyebabkan sakit belakang akut menjadi kronik (kronifikasi).

Doktor juga melakukan pemeriksaan lain yang sangat khusus, seperti kateterisasi jantung atau scintigraphy, hanya dalam kes yang disyaki tertentu pada pesakit yang mengalami sakit belakang.

Soalan lazim tentang sakit belakang

Apakah ubat terbaik untuk sakit belakang?

Apakah punca paling biasa sakit belakang?

Penyebab paling biasa sakit belakang adalah ketegangan otot. Mereka sering disebabkan oleh postur yang salah atau kurang bersenam. Tekanan juga boleh menyebabkan ketegangan yang menyakitkan pada otot belakang. Dalam kes yang jarang berlaku, penyakit seperti cakera hernia, osteoarthritis sendi vertebra atau osteoporosis boleh menyebabkan sakit belakang.

Doktor mana yang bagi sakit belakang?

Ubat penahan sakit mana yang membantu dengan sakit belakang?

Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) seperti ibuprofen, naproxen atau diclofenac membantu dengan sakit belakang. Mereka bukan sahaja melegakan kesakitan, tetapi juga mempunyai kesan anti-radang. Untuk sakit belakang yang sangat teruk, apa yang dipanggil opioid seperti tramadol, tilidine atau bahan yang lebih kuat ditetapkan.

Apa yang doktor lakukan untuk sakit belakang?

Apa yang perlu dilakukan untuk sakit pinggang?

Sekiranya anda mengalami sakit belakang, anda harus mengelakkan senaman berat atau membosankan. Walau bagaimanapun, senaman ringan membantu, seperti berjalan kaki atau kuak lentang. Pastikan kawasan yang menyakitkan hangat; ini melegakan otot. Anda harus sentiasa mendapatkan nasihat perubatan untuk sakit belakang yang teruk, tiba-tiba atau berterusan.

Bagaimana untuk tidur dengan sakit belakang?

Apa yang perlu dilakukan untuk sakit belakang akut?

Ubat penahan sakit yang dijual bebas seperti ibuprofen, naproxen atau diclofenac memberikan kelegaan cepat daripada sakit belakang akut. Ini akan membolehkan anda terus bergerak dengan mudah. Senaman relaksasi, haba tempatan atau mandi air suam juga sering membantu kerana ia melegakan otot. Sekiranya kesakitan sangat teruk atau berterusan, anda harus mendapatkan nasihat doktor.