Pelindung belakang | Sakit belakang - bukan dengan punggung yang kuat

Pelindung belakang

Pelindung belakang direka untuk melindungi tulang belakang semasa bersukan yang berisiko tinggi jatuh pada kelajuan tinggi. Bagi penunggang motosikal adalah wajib memakai pelindung belakang, sehingga biasanya sudah disatukan dengan pakaian khas motosikal. Walau apa pun, pelindung tersebut mesti mematuhi standard ujian CE EN1621-2.

Tetapi juga untuk sukan lain seperti papan luncur salji, bermain ski atau luncur dalam talian, berguna untuk memakai pelindung belakang. Walaupun ini tidak harus mematuhi piawaian yang disebutkan di atas, mereka tetap harus membawa meterai kelulusan dari TÜV. Di samping itu, mereka harus benar-benar menjangkau dari leher ke kawasan lumbar untuk melindungi tulang belakang sepanjang keseluruhannya.

Pada asasnya, perbezaan dibuat antara pelindung tempurung keras dan pelindung lembut. Pelindung tempurung keras mengingatkan pada sejenis perisai. Mereka dipakai di atas pakaian yang mirip dengan ransel dan terdiri daripada unsur tumpang tindih yang terbuat dari plastik dan kulit.

Kelebihan pelindung tempurung keras ini adalah bahawa mereka tidak hanya melindung jatuhan sekiranya terjatuh, tetapi juga mencegah benda tajam menggerudi ke belakang. Kelemahannya ialah mereka menyesuaikan diri dengan kurang baik pada kontur badan dan sedikit sebanyak membatasi kebebasan bergerak. Pelindung lembut, sebaliknya, dibuat terutamanya dari busa lembut dan dengan demikian dapat menyesuaikan diri secara optimum dengan kontur badan.

Seperti baju dalam, mereka dipakai di bawah pakaian, tidak tergelincir dan hanya ringan. Namun, mereka menawarkan perlindungan yang lebih sedikit sekiranya berlaku. Terlepas dari model mana yang anda pilih, model tersebut harus memberikan penyerapan hentaman yang tinggi (lebih disukai daya impak sisa kurang dari 8,000 Newton) Di samping itu, pelindung harus sesuai dengan baik, tidak tergelincir tetapi tidak menyekat pemakainya. Biasanya, pelindung belakang menawarkan perlindungan yang selamat selama 5 tahun - tetapi selepas jatuh, ia mesti diganti, walaupun kelihatan tidak rosak dari luar.

Pembalut belakang

Untuk belakang kesakitan, pembalut belakang adalah alternatif yang baik untuk ubat penahan sakit. Mereka tidak mempunyai kesan sampingan dan berfungsi untuk menyokong, mengekalkan dan melegakan punggung, terutama tulang belakang lumbar. Mereka memberi sokongan pengguna dan memastikan postur tegak.

Oleh itu, mereka sesuai bukan hanya untuk belakang kesakitan, tetapi juga untuk pencegahannya. Sebagai contoh, masuk akal untuk memakai pembalut belakang semasa melakukan aktiviti fizikal yang berat. Pembalut belakang biasanya terdiri daripada jaring dan kain yang elastik dan bernafas dengan tali ketegangan dan kelihatan seperti tali pinggang lebar atau buah pinggang lebih panas.

Dalam kebanyakan kes, pengguna boleh menggunakan sokongan belakangnya sendiri tanpa bantuan lebih lanjut. Bergantung pada apakah sokongan belakang dimaksudkan untuk rawatan akut dan kesakitan bantuan, pemulihan atau pencegahan, sokongan belakang berbeza dari segi struktur dan fungsinya. Sebagai contoh, banyak sokongan belakang mempunyai pad yang disertakan dan dilengkapi urut nubs: jika pengguna bergerak, urut urat menekan otot, merangsang darah peredaran dan melepaskan ketegangan.

Model lain dilengkapi dengan rod bersepadu untuk memastikan pelurasan tulang belakang lumbar yang optimum. Penyokong belakang dengan bantal udara bersepadu mengikuti prinsip yang sama. Sokongan belakang boleh didapati melalui Internet atau kedai bekalan perubatan. Yang terakhir ini mempunyai kelebihan bahawa kakitangan terlatih memilih model yang sesuai dan memeriksa kesesuaiannya.