Jurulatih belakang | Sakit belakang - bukan dengan punggung yang kuat

Jurulatih belakang

Pelatih belakang difahami sebagai semua kecergasan mesin yang bertujuan untuk membina dan menguatkan otot-otot batang pengguna. Paling belakang kesakitan, tanpa mengira penyebabnya, mempunyai satu kesamaan: ia disebabkan oleh ketidakseimbangan otot (ketidakseimbangan otot) di kawasan batang. Ini disebabkan, misalnya, oleh postur tubuh yang lemah, ketegangan yang berlebihan semasa kerja fizikal yang berat atau kekurangan tekanan dalam kehidupan seharian.

Ketidakseimbangan ini dan yang berkaitan kesakitan tidak dapat dibetulkan dalam jangka panjang dengan sakit meja, urut atau tindakan pasif lain, tetapi hanya dengan latihan yang disasarkan pada kumpulan otot yang sesuai. Pada masa yang sama, latihan pada pelatih belakang meningkatkan postur, yang seterusnya melegakan dan mencegah punggung kesakitan. Pastikan kekuatan otot anda diuji untuk merancang latihan tertentu.

Berikut kecergasan mesin adalah pelatih belakang yang paling popular dan terkenal Ekstensor belakang: Dengan ekstensor belakang atau juga dikenali sebagai hiperkrip bangku, terutamanya otot ekstensor belakang dilatih, yang bertanggungjawab meluruskan punggung. Pada masa yang sama, otot-otot punggung dan otot-otot belakang kaki tegang dan terlatih. Bangku songsang: Bangku penyongsang atau pelatih graviti digunakan terutamanya untuk regangan otot tulang belakang dan relaks dan cakera intervertebral.

Pelatih getaran: Pelatih getaran adalah platform bergetar di mana pengguna dapat melakukan pelbagai latihan untuk menguatkan otot-otot batang yang dalam. Pelatih belakang lain termasuk alat rangsangan semasa, sling trainer atau pull-up bar. Tidak kira pelatih belakang mana yang digunakan, semua latihan harus dilakukan secara terkawal dan perlahan.

Pada mulanya, latihan harus dipelajari di bawah bimbingan seorang ahli fisioterapi atau guru sukan /kecergasan pelatih. Pelatih belakang lain termasuk alat rangsangan semasa, sling trainer atau pull-up bar. Tidak kira pelatih belakang mana yang digunakan, semua latihan harus dilakukan secara terkawal dan perlahan. Pada mulanya, latihan harus dipelajari di bawah bimbingan ahli fisioterapi atau guru sukan / jurulatih kecergasan.

  • Extensor belakang: Extensor belakang, juga dikenali sebagai a hiperkrip bangku, digunakan terutamanya untuk melatih otot ekstensor belakang yang bertanggungjawab meluruskan punggung. Pada masa yang sama, otot punggung dan otot-otot belakang kaki tegang dan terlatih.
  • Inversion bangku: Bangku penyongsang atau pelatih graviti digunakan terutamanya untuk meregangkan tulang belakang dan merehatkan otot dan cakera intervertebral.
  • Pelatih getaran: Pelatih getaran adalah platform getaran di mana pengguna dapat melakukan pelbagai latihan untuk menguatkan otot-otot batang tubuh yang dalam.