Latihan belakang semasa kehamilan | Latihan belakang - di rumah atau di studio, ini adalah bagaimana anda boleh melakukannya!

Latihan belakang semasa kehamilan

Ramai wanita hamil tidak pasti: adakah saya dibenarkan melakukannya sukan semasa mengandung, apa yang harus saya perhatikan dan apa yang harus saya elakkan? Pada dasarnya, wanita hamil harus merasa selesa dengan semua yang dilakukannya dan tidak terlalu berlebihan. Maka tidak ada yang menghalang sukan, terutamanya latihan belakang.

Sebaliknya, banyak wanita hamil menderita sakit belakang semasa mengandung. Ini disebabkan oleh fakta bahawa berat tambahan bayi dapat menekan struktur tulang belakang dan akar saraf, wanita hamil menggunakan postur belakang berongga dan tendon, ligamen dan sendi melonggarkan kerana perubahan hormon. Disasarkan latihan belakang dapat mempengaruhi proses ini secara positif dengan menguatkan otot belakang.

Kajian menunjukkan bahawa wanita hamil yang melakukan rutin latihan belakang mempunyai lebih sedikit aduan fizikal dan risiko yang lebih rendah komplikasi semasa kelahiranSelain itu, latihan punggung bukan hanya menguatkan otot, tetapi juga mengatur otot darah tahap dan peredaran gula. Oleh itu, latihan belakang membantu wanita hamil merasa sihat dan sihat. Dan tentu saja, latihan belakang juga memberi kesan positif berkaitan dengan waktu selepas kelahiran. Wanita hamil yang sudah melakukan rutin latihan belakang semasa kehamilan berasa sihat semula lebih cepat dan memerlukan lebih sedikit gimnastik pemulihan daripada mereka yang tidak melakukan latihan belakang. Satu-satunya perkara yang harus dipastikan oleh wanita hamil adalah dari 4-5 bulan mengandung dan seterusnya, dia tidak boleh lagi melakukan latihan dalam keadaan rawan atau terlentang.

Adakah syarikat insurans kesihatan menyumbang kepada kos?

Latihan belakang membantu mengurangkan atau bahkan menghilangkan masalah belakang. Tetapi ia tidak perlu dilakukan - jika anda kerap melatih dan menguatkan punggung, anda dapat mencegah masalah belakang dengan berkesan. Cakera intervertebral lega, kekuatan dan mobiliti bertambah baik, sehingga kecekapan umum juga meningkat. Itulah sebabnya sebilangan kesihatan syarikat insurans juga mensubsidi kursus latihan pencegahan dan latihan khas seperti berjalan kaki Nordik, aqua kecergasan, gimnastik tulang belakang dan kursus sukan lain yang melatih tulang belakang.