Bakteria

Bacteriuria (ICD-10-GM R82.7: Penemuan tidak normal pada mikrobiologi urinalisisadalah perkumuhan dari bakteria dalam air kencing.

Bakteria ketara didefinisikan sebagai kiraan patogen 105 kuman per ml air kencing (CFU / ml). Pengesanan dilakukan dengan kultur air kencing. Kultur air kencing positif diikuti dengan resistogram, iaitu ujian yang sesuai antibiotik untuk kepekaan / ketahanan (lihat di bawah "Ujian air kencing untuk patogen").

Kriteria untuk diagnosis mikrobiologi bakteria asimtomatik (kehadiran bakteria dalam air kencing) atau jangkitan saluran kencing (UTI):

  • Bakteria asimtomatik (ABU; ASB): jumlah patogen> 105 CFU / mL patogen yang sama (dan corak rintangan yang sama) dalam dua spesimen air kencing sekiranya tiada tanda-tanda klinikal UTI.
  • Jangkitan saluran kencing (UTI):
    • Kiraan patogen> 105 CFU / ml (diperoleh dari air kencing aliran tengah "bersih").
    • Jumlah patogen dari 103 hingga 104 CFU / ml mungkin sudah relevan secara klinikal dengan adanya gejala klinikal (pesakit simptomatik), dengan syarat bahawa ia adalah kultur murni (iaitu, hanya satu jenis bakteria) bakteria uropatogenik khas
    • Jumlah patogen 102 CFU / ml (sekurang-kurangnya 10 koloni yang sama); untuk kultur air kencing dari kencing suprapubik pundi kencing tusuk (tusukan pundi kencing).

Pada bayi

Semasa mengandung

  • Pemeriksaan oleh urinalisis, termasuk budaya, sebaiknya dilakukan pada akhir trimester pertama (trimester ketiga dari mengandung, sebagai terapi untuk bakteria asimtomatik disyorkan semasa mengandung.

Pesakit yang akan menjalani prosedur urologi.

  • Pemeriksaan dan rawatan bakteria asimtomatik ditunjukkan.

Bakteria asimtomatik paling sering dijumpai pada wanita berusia hingga 60 tahun, orang tua, dan pesakit dengan kencing manis mellitus.

Bakteria boleh menjadi gejala banyak penyakit (lihat "Diagnosis pembezaan" di bawah).

Kelaziman (kejadian penyakit) adalah 1-2% untuk kanak-kanak perempuan prasekolah dan 6-10% untuk wanita yang lebih tua. Pada wanita hamil, prevalensi bakteria asimtomatik berada dalam julat 2-10%. Pada lelaki, bakteria asimtomatik sangat jarang berlaku. Bakteria asimtomatik pada kateter jangka panjang adalah hingga 100%. Dalam kateterisasi sekejap, sehingga 50%.

Kursus dan prognosis: Bakteria selalu memerlukan penjelasan perubatan. Bakteria simptomatik selalu memerlukan antibiotik terapi. Jangkitan saluran kencing pada lelaki juga memerlukan penjelasan yang berbeza. Bakteria asimtomatik tidak memerlukan rawatan pada orang dewasa yang tidak hamil. Ini juga berlaku untuk kanak-kanak yang sihat tanpa mengira usia. Kanak-kanak di bawah umur 4 tahun dengan jangkitan saluran kencing berulang dan vesicoureteral yang diketahui refluks (aliran balik air kencing dari pundi kencing melalui ureter ke pelvis buah pinggang) dirawat walaupun dalam kes bakteria asimtomatik. Bakteria asimtomatik pada wanita hamil (lihat di atas) harus selalu dirawat, kerana dalam kes sedemikian risiko pielonefritis (keradangan pada pelvis buah pinggang) meningkat sekitar 30%.

Untuk maklumat terperinci mengenai diagnosis dan terapi serta kursus dan prognosis, lihat cystitis or pielonefritis.