Nafas Berbau (Halitosis)

Halitosis (sinonim: Foetor ex ore; halitosis; cacostomia; halitosis; halitosis; ICD-10-GM R19.6: mulut berbau) merujuk kepada bau busuk udara yang dihirup, yang juga dapat didengar ketika dihembuskan melalui hidung, dengan mulut ditutup. Di sini, penyebabnya adalah penyakit pernafasan atau saluran gastrousus (pernafasan atau saluran penghadaman) dan penyakit metabolik tertentu.

Halitosis dibezakan dengan apa yang disebut foetor ex ore (bau busuk, apak bau), yang merujuk secara eksklusif kepada udara berbau yang dihembus dari mulut. Penyebab tempatan adalah mulut/hidung/ kawasan tekak (90% kes).

Halitosis dikelaskan kepada:

  1. Halitosis sebenar
    • Halitosis fisiologi (normal) - Penyebab halitosis fisiologi dijumpai secara langsung di mulut. Dalam kira-kira 90% kes, penyebabnya adalah kaviti oral kerana penguraian bakteria bahan organik. Bau busuk berasal dari belakang lidah atau dari makanan habis dan perangsang seperti bawang putih or alkohol.
    • Halitosis patologi (halitosis patologi) - Halitosis patologi boleh menyebabkan penyebab oral (mempengaruhi mulut) dan juga ekstroral (di luar mulut). Kurang daripada 0.1% kes mempunyai penyebab gastrousus, seperti diverticula esofagus, kekurangan kardia, gastroesophageal refluks, refluks gastroesophageal, refluks gastroesophageal, refluks gastroesophageal, refluks gastroesophageal, refluks gastroesophageal. GER, gastroesophageal refluksatau stenosis pilorik (penyempitan (stenosis) di kawasan perut outlet).
  2. Pseudohalitosis - Dalam pseudohalitosis, halitosis hanya dirasakan oleh orang yang terkena, tetapi tidak oleh orang luar. Melalui pemeriksaan objektif, pesakit mengetahui bahawa tidak ada nafas berbau.
  3. Halitophobia - Halitophobia (ketakutan halitosis) adalah ketika pesakit mempunyai ketakutan yang tidak berasas dan berterusan untuk menderita halitosis dan berfikir sehingga mengganggu orang lain.

Kelaziman (kekerapan penyakit) untuk Foetor ex ore adalah 25% orang dewasa (di Jerman).

Kursus dan prognosis: Sekiranya orang yang terjejas sering ditanya oleh sesama orang tentang nafasnya yang berbau busuk dan juga memberi kesan kepada dirinya sendiri bahawa dia nafas berbau, dia mesti berjumpa doktor. Terutama jika tidak ada alasan yang jelas untuk nafas berbau. Nafas berbau boleh menunjukkan proses penyakit.