Organ Imbangan (Vestibular Apparatus): Bagaimana ia berfungsi

Apakah organ keseimbangan?

Deria keseimbangan datang daripada interaksi organ keseimbangan di telinga dalam dengan mata dan pemprosesan maklumat pusat di dalam otak.

Organ imbangan (telinga) terdiri daripada dua sistem yang berbeza:

  • Sistem statik bertindak balas kepada gerakan linear dan graviti.
  • Sistem arcuate mendaftarkan pergerakan berputar.

Sistem statik

Fungsi organ makula

Oleh kerana hablur kalsium mempunyai graviti tentu yang lebih tinggi daripada endolimfa, ia mengikut graviti dan, apabila kita berdiri tegak dan memegang kepala kita lurus, ia menolak pada silia deria makula utriculus, yang mendatar. Mereka menarik bulu deria makula sakulus, yang menegak. Ini mewujudkan sensasi kedudukan badan yang tegak dan teratur - deria keseimbangan (telinga).

Perubahan keadaan ini dihantar ke sistem saraf pusat, yang kemudiannya membetulkan keadaan ketegangan (nada) otot rangka dengan cara yang sesuai sebagai refleks. Matlamatnya adalah sentiasa postur badan tegak, yang sepatutnya menghalang jatuh.

Arkib

Penyesuaian kepada pelbagai perubahan dalam kedudukan

Kerja organ keseimbangan - orientasi kekal dalam ruang tiga dimensi - sangat penting untuk dapat menyesuaikan diri dengan cepat kepada perubahan postur badan. Interaksi kedua-dua sistem organ vestibular (dengan lima titik akhir deria setiap satu - dua organ makula dan tiga arked) membolehkan kedudukan dan pergerakan kepala ditentukan dengan sangat tepat.

Apakah masalah yang boleh ditimbulkan oleh organ imbangan?

Simptom gangguan organ keseimbangan yang paling biasa ialah pening yang dikaitkan dengan nystagmus (gegaran mata).

Apabila sistem organ vestibular menjadi berpenyakit (keradangan, tumor, penyakit Meniere, dll.) atau tiba-tiba gagal, terdapat banyak maklumat dari sisi yang sihat. Akibatnya ialah nystagmus vestibular (gegaran mata) dan vertigo vestibular.

Dalam perjalanan atau mabuk laut, maklumat yang berbeza tentang kedudukan badan sampai ke otak dari organ keseimbangan, menyebabkan pening dan loya.